Kyrkan räddar från kylan

Termometern står på minus tolv. Iskalla vindar sveper mellan husen nära St. Eriksplan i Stockholm. Men bakom kyrkportarna i Filadelfia- kyrkan vid Birkaplan lyser värmen. Utanför köar drygt 140 personer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Man skulle kunna tro att det är en sen rockkonsert eller musikal på gång, i denna kyrka byggd som en konserthall. Men inte den här gången. Det är frusna EU-migranter som köar för att få komma in i värmen. För att få sig något att äta och en sovplats i Birkasalen två trappor ner.

När iskylan slår till som värst mot Stockholm, då finns en trogen armé av volontärer som ställer upp. För att räcka ut en hand och bistå medmänniskor i nöd.

När temperaturen kryper ner under minus sju grader går larmet inom ett hjälparbete som nog få stockholmare känner till. Ett arbete som involverar flera kyrkor och som finns till för att hjälpa de mest utsatta. Volontärer rings in och en timme innan portarna ska öppnas samlas man för att gå igenom rutinerna. Den här kvällen är det Filadelfiakyrkan som ser till att drygt 140 personer får tak över huvudet och slipper riskera att frysa ihjäl i den iskalla vinternatten.

LÄS OCKSÅ: Hemlöse Isa blev själv hjälparbetare

När hela styrkan av volontärer och anställda i kyrkan är på plats hälsar Sören Eskilsson, en av församlingens pastorer, välkommen och leder en kort bön för kvällens arbete.

Han konstaterar att rekordmånga ställt upp denna kväll. Det kan behövas för från hela Stockholm börjar nu EU-migranterna att strömma till utanför kyrkan.

– I vår insats för våra medmänniskor vill vi betona några ledord som har stor betydelse för oss, säger Sören Eskilsson. Vi vi vill vara vanliga, vänliga, varma vuxna. Med vår blick, vårt handslag, en omfamning och ett leende vill vi visa att vi bryr oss. Vi är bara vanliga människor som fått lite andra förutsättningar.

– I går hade vi 128 gäster, vi vet inte hur många som kommer i kväll. Men det är kallt och många kommer nog att söka sig hit. Vi är noga med att betona att de är våra gäster, avslutar Sören Eskilsson innan han ger sig ut på Birkaplan för att organisera mottagandet.

Projektet som tar hand om frysande EU-migranter kallas ”Extra kalla vinternätter” eller ”Vinternatt” och är en del av Filadelfiakyrkans sociala arbete. Just detta projekt drivs i samarbete med organisationen Ny Gemenskap och några andra kyrkor.

– Just nu är det vi i Filadelfiakyrkan och Immanuelskyrkan som drar det tyngsta lasset, eftersom vi har gott om utrymme i våra lokaler. Om kylan fortsätter ett tag kommer vi även att få hjälp av Högalidskyrkan. Det berättar Sofia Fållsten, ledare för Filadelfiakyrkans sociala arbete.

Det är ett arbete som involverar omkring 300 volontärer där Härberget vid Globen är en av de viktigaste delarna. I det arbetet deltar 100 av volontärerna som naturligtvis jobbar helt utan ersättning.

Härberget har 50 platser och är öppet året runt mellan klockan 21 och 07, och vintertid är det alltid fullbelagt.

LÄS OCKSÅ: Fråga: Varför är du med som volontär för hemlösa?

– Den sociala verksamheten i övrigt involverar sjukvårdsteam, support för privatpersoner i olika samhällsfrågor kring ekonomi med mera. För folk som hamnar mellan stolarna i samhällets sociala ansvar, förklarar Sofia Fållsten. Vi delar dessutom ut omkring 1.500 matportioner varje vecka.

– Innan söndagens gudstjänst bjuder vi behövande på frukost. Vi har också en gång i veckan fotbollsträning för ensamkommande killar, med mera.

Hon berättar entusiastiskt om alla delar i det sociala arbetet där ett stort antal organisationer är engagerade. En viktig del i detta har IOP, som betyder Idéburet Offentligt Partnerskap. Ett initiativ från Stockholms stad där nu Filadelfiaförsamlingen och flera andra organisationer deltar på samma villkor. Ett slags runda-bordet-organisation i det sociala arbetet.

– När det gäller just ”Vinternatt” så har vi i Filadelfiakyrkan fått ansvaret att organisera arbetet, säger Sofia Fållsten. När temperaturen kryper neråt minus sju grader tar vi ett beslut när vi ska öppna kyrkorna. Våra volontärer får då ett mejl med besked om när deras insats behövs.

Med kort varsel samlas sedan volontärerna för att ta hand om gästerna, fixa smörgåsar, koka te och kaffe och se till att de får en lugn natt i värmen.

Svenåke Boström

Sören Eskilsson

Sören Eskilsson

[x]
Sofia Fållsten.

Sofia Fållsten.

Foto: Pressbild
[x]
Debatt