Kyrkorna behöver bli mer synliga i skolan

Perla Bjurenstedt har vigt sitt liv åt att sjunga och prata med skolbarn om allas lika värde. Förr mötte han ofta kyrkor som var ute i samma ärende, men det händer inte lika ofta i dag.– De tror att skolorna är stängda för dem, men det stämmer inte.När det handlar om mobbning och kränkningar i skolan har kyrkan en viktig roll att spela.Det menar Perla Bjurenstedt som i 40 år sjungit och pratat med skolbarn om allas lika värde. Han beklagar att inte fler kyrkor i dag satsar på att prata värdegrundsfrågor med svenska elever.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I närmare fyrtio år har sångaren och låtskrivaren Perla Bjurenstedt turnerat i Sveriges skolor för att med musikens hjälp nå ut till barnen med budskapet att alla är lika mycket värda.

Aldrig har ämnet känts mer aktuellt än nu, något han märker på den stora responsen han får från rektorer och lärare.

– Det har alltid varit viktigt för mig att ställa mig på den lilla människans sida, men även att få dem som mobbar att förstå hur dåligt de som drabbas mår. Och det är som om skolan har kommit ifatt det jag försökt säga i alla år.

I snitt möter Perla tusen skolbarn i veckan i åldrarna sex till tolv och för honom är det tydligt att klimatet har hårdnat både på skolgårdar och i klassrum.

– Det som gör mest ont är hur bristen på empati hos barnen ökat påtaglig. När någon blir utsatt för kränkningar står de andra och skrattar och tycker att de lyckats om de fått kompisen att börja gråta. Det handlar om ett synsätt, hur man ser på sig själv och andra, som inte bra.

Många har fastnat i destruktiva mönster redan i femte och sjätte klass och därför är det viktigt att vi börjar prata om värderingar redan på förskolan, menar Perla, när barnen fortfarande är formbara.

– Även barn på 5–6 år förstår det här med rätt och fel. De har många funderingar kring de stora livsfrågorna och vi behöver hjälpa dem att inse att man själv kan bestämma vilken typ av människa man vill vara.

Det är svårt att säga exakt hur många barn som mobbas i våra skolor varje dag, men det handlar ändå inte om siffror, menar Perla, utan om människor av kött och blod.

Han berättar om mejlet han fick för några år sedan från en tjej som varit mobbad under hela mellanstadiet.

– Hon beskrev sin vardag för mig ”Jag går till skolan ensam, är ensam på rasterna och jag går hem ensam. Jag finns inte. Jag syns inte för de andra.” Och sedan skrev hon att hon inte ville ha det så längre.

– Det grep mig. För att vara den som ingen bryr sig om, där man bara är luft, det är psykisk terror.

Just den tjejens mejl blev till slut låten ”Jag vill inte vara ensam mer” så hon fick i alla fall berätta sin historia. Men många andra lider i det tysta, och Perla berättar att det ofta händer att barn kommer fram efter en konsert och vill prata.

– Jag kan vara den förste vuxne de pratar med och märker jag att det är allvar brukar jag fråga om jag ska prata med deras lärare, en del säger ja, men många säger nej. De vågar inte berätta för att de är rädda att det ska komma ut. Kanske har någon hotat och sagt snackar du så vet du vad som händer.

Flera skolor som han besökt har börjat med livskunskap som ämne varje vecka för att eleverna ska få tillfälle att prata om värdegrundsfrågor.

– Det tycker jag är jättebra, och för mig är det Bergspredikan rätt upp och ner. Men jag saknar kyrkorna här. Det de gjorde i skolorna förr ser man mycket mindre av i dag. Det är tråkigt, samtidigt som jag är glad för de församlingar som satsar på skolorna.

Han har flera gånger från församlingshåll hört att det ska vara svårt att komma in på skolorna, men det håller han inte med om. Däremot behöver man skapa ett förtroende och ha ett tydligt program att presentera.

– Men då ska du hålla dig till det och inte passa på att evangelisera bara för att du får chansen.

Perla Bjurenstedt har mött lärare som upplevt att de som kommit från kyrkorna egentligen velat prata om något annat och då brister förtroendet.

– De som anlitar mig vet att jag är kristen, de litar på mig och vet vad de får.

– Men kommer man dit och säger att man ska prata om värde­grundsfrågor och sedan börjar hålla en gudstjänst, då är man fel ute.

Men så länge det finns barn som vaknar varje morgon och mår illa för att de måste ska gå till skolan, så finns det jobb att göra.

Och här skulle Perla Bjuren­stedt gärna se att kyrkorna blev mer synliga.

– Det som gör ont får inte vinna. Det goda måste få vinna.

Fakta:

”Jag vill inte vara ensam mer”

Text: Perla Bjurenstedt från skivan ”Bra kan bli bättre”, utgiven 2011.

Alltför länge har jag gått för mig själv

alltför länge har jag varit rädd

Att dom inte fattar att dom inte ser

jag vill inte vara ensam mer

Jag vill inte vara ensam mer

inte vara den som ingen ser

Jag vill vara glad åt allt som livet ger

jag vill inte vara ensam mer

Känslan av att inte räcka till

att inte vara den som andra vill

Jag vill kunna vara den som får och ger

jag vill inte vara ensam mer

Jag hoppas att dom kommer att förstå

att ingen ska behöva ha det så

Som jag har haft det nu en längre tid

jag längtar efter lite ro och frid

Boktips:

Lisbeth Pipping har skrivit ”Jag mobbar inte”, en handbok till barn som går till skolan med en klump i magen.

Foto: Roald, Berit

Behövs det mer kyrklig närvaro i skolan?

Behövs det mer kyrklig närvaro i skolan?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Debatt