Läkarmissionens mammagala - en känslosam hyllning

Kändisar, långklänningar och lila mattor. Under Läkarmissionens Mammagalan blandades glamouren med viljan att förändra världen .

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det andas feststämning lång väg utanför Berns salonger. Musik strömmar ut från övervåningens förmingel och framför entrén ligger en matta utrullad. Den är lila i stället för röd. Lila är Läkarmissionens färg, och den verkar fungera väl för kändisar att flockas på. I vimlet slås jag av att det är mycket mönstrade klänningar. Vimmeljournalisten Lotta Grey, en av dem som brukar representera Läkarmissionen minglar runt i en lång, milt blommig klänning. Margareta Edín, som under många år varit utsänd av Läkarmissionen till Nkinga sjukhuset i Tanzania och väninnan Inger Edén, före detta barnpastor inom pingströrelsen, är båda klädda i starkt mönstrade tanzania-klänningar. På väg in stöter jag på Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

–  Jag gillar den här blandningen av kändisar och frikyrkokämpar. Alla har kommit hit för att slå ett slag för världens mammor.

Eva Nordenstam är lite nervös, medger hon. Det här är första gången Läkarmissionen gör en TV-sänd gala. Inte sedan Harry Lindquist startade Läkarmissionen för drygt 60 år sedan har man gjort något liknande. Det ringer i en klocka, och de svartklädda funktionärerna från produktionsbolaget börjar vänligt men bestämt fösa oss in i salongerna.

Galan inleds med ett sång- och dansnummer av ”mammagruppen” bestående av kvällens programledare Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren och ytterligare tre artister. Sedan blir Sofia Wistam mer allvarlig:

– Det här kommer att bli väldigt känslosamt. Det är ingen tjo- och tjimgala.

Läkarmissionens Vd Johan Lilja kommer upp och förklarar varför Läkarmissionen väljer att satsa på just mammor:

– Att satsa på mammor är att satsa på hela samhället.

På stora TV-skärmar får vi följa med till Läkarmissionens olika projekt. Till Sydafrika där Monika Woodhouse tar emot föräldralösa barn för att ge dem nya mammor. Och till Panzisjukhuset i Kongo där utsatta mammor får hjälp till en säkrare förlossning. Huvudsyftet med galan är att samla in pengar till Läkarmissionens projekt för kvinnor och barn, men samtidigt hyllas de svenska mammorna.

Programledaren Sofia Wistam blir rörd till tårar när hon går fram till sin egen mamma i publiken, och dessutom delar Läkarmissionen tillsammans med Expressen ut Stora mammapriset. När en av kvällens pristagare, Ann Björkman från Piteå, kommer upp utbryter kvällens största jubel. Hon har under 30 år har tagit emot över 50 fosterbarn i sitt hem. Publiken ställer sig upp i vördnad över denna kvinna som pallat med så många vaknätter och blöjbyten för barn som behövt henne. Det känns som om allvaret bakom uppdraget att vara mamma kryper innanför publikens festliga fodral.

Efter galan andas Eva Nordenstam ut:

– Vi är extremt nöjda med kvällen. Det blev en varm gala, och nu vet många fler mer om Läkarmissionen. Hur mycket den här satsningen gav rent ekonomiskt vet jag inte än, det ska vi utvärdera. Men jag hoppas förstås att vi kan göra fler galor i framtiden.

Läs också: Dagen frågar kända mammor: Varför är mammor så viktiga?