Lars-Ivar Nilsson är Härjedalens enda frikyrkopastor

Det är glest befolkat och långt mellan frikyrkorna. Faktum är att det i hela Härjedalen finns bara tre små frikyrkoförsamlingar och en enda pastor, Lars-Ivar Nilsson – som drog på sig blåstället och började bygga relationer i bygden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Enligt EU:s definition bor vi i ett obefolkat område eftersom befolkningstätheten är mindre än en person per kvadratkilometer, säger Lars-Ivar Nilsson och skrattar.

Här i Sverige är vi ju trots allt ganska vana vid att ha gott om utrymme att röra oss på, och Härjedalen är Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt med sina 10 154 invånare, men Lars-Ivar har stora visioner.

– Tänk om 10 procent kunde få möta Jesus här, då skulle vi ha potentiellt 1 000 medlemmar. Det är ju så det ser ut till exempel i Värnamo där nära 10 procent av befolkningen är frikyrkliga. Och i vår församling i Sveg har vi faktiskt fått döpa sju personer under en period på några år. Det är väldigt mycket för oss. Vi har ökat från 39 till 43 tack vare personer som hittat hit, säger Lars-Ivar.

Detta trots att man tappat en del unga som flyttat på grund av studier och arbete. Tillväxten är ändå inget resultat av medvetet evangelisationsarbete.

– De nya människor som har hittat till oss har på märkliga sätt själva sökt sig till vår gemenskap. Vi har haft ett antal Alphakurser och en Betakurs med dem, men den första kontakten togs av dem själva. Och jag själv har varit mer teologie snickare och målare än pastor. Det har öppnat dörrar, förklarar Lars-Ivar.

Det började med ett fritidshus och gick via kyrkrenovering till lägenhetsuthyrning, För att ta historien helt och hållet från början har Lars-Ivar Nilsson jobbat som pastor i större städer och församlingar under merparten av sitt liv, bland annat i ovan nämnda Värnamo. Han var också vice föreståndare i Smyrnakyrkan Göteborg där han jobbade nära Bertil Olingdahl och fick följa med honom till den lilla byn Olingdal i Härjedalen.

– Det var egentligen Bertil som sådde det lilla fröet som gjorde att vi hamnade här. I början åkte vi upp med husvagn och fiskade och trivdes. Jag är född och uppvuxen i Bollnäs och det är lite liknande miljö, så jag kände att det här var som att komma hem, berättar Lars-Ivar.

Han och hustrun Majred trivdes så bra att de bestämde sig för att bygga ett fritidshus i Olingdal med utsikt över sjön. Lars-Ivar hade precis gått i pension från sin pastorstjänst i Trollhättan och ägnade numera vinterhalvåret åt Skandinaviska Turistkyrkan. Somrarna tillbringade han och Majred i sitt fritidshus i Olingdal – som när byggtiden var slut visade sig bli större än de hade tänkt sig från början. Och när frågan kom från de två små pingstförsamlingarna i Sveg och Lofsdalen om inte paret Nilsson kunde tänka sig att bli deras pastorspar fanns ingen tvekan alls.

– Vi kände att det var Guds väg för oss. Vi bosätter oss här uppe i skogen. Folk tycker att vi är knäppa ända tills de kommer hit och ser hur vi lever. Här är livskvalitet på alla plan. Vi äter viltkött, fiskar och har i år plockat 30 liter blåbär bara utanför tomten. Solen lyser och sjön glittrar … naturen gör något med dig, konstaterar Lars-Ivar.

I Sveg finns en pingstförsamling med 43 medlemmar och i Lofsdalen ytterligare en liten församling med 20 medlemmar, men trots avståndet på dryga sex mil jobbar man som en församling. Lars-Ivar har som längst drygt nio mil till jobbet eftersom Olingdal ligger en bit söder om Sveg, men avstånd är inget som avskräcker i den här delen av landet.

– Det blir ett helt annat sätt både att jobba och tänka, säger Lars-Ivar.

Läs mer: Bussmission och bibelskola stöttar Härjedals församlingar

 

Ett tydligt exempel är renoveringen som blev det första som den nye pastorn fick ta sig an. Det luktade nämligen väldigt konstigt i kyrkan i Sveg. Lars-Ivar lokaliserade doften till pannrummet nere i källaren där han dessvärre inte kunde få upp dörren. Efter bearbetning med kofot lyckades han till slut – och sköljdes över av avloppsvatten som efter ett brustet rör gjort om pannrummet till tidernas största avloppstank. En upplevelse som han inte önskar någon annan.

– Då var det inte läge att vänta på nästa församlingsmöte, då var det bara att dra på sig blåstället och börja jobba, säger Lars-Ivar.

Det blev en omfattade renovering som kostade både i tid och pengar. Tack vare ekonomiskt stöd från privatpersoner och andra pingstförsamlingar runt om i landet kunde Pingstkyrkan i Sveg ”förvandlas till ett litet smycke i Sveg centrum”. I fastigheten inryms två helt renoverade lägenheter som just nu hyrs av kommunen. Planer finns också på att investera i några lägenheter i Lofsdalen som kan hyras ut och förhoppningsvis ge intäkter som kan ”bli grundplåt för att kalla en pastorsfamilj på vanligt vis”, berättar Lars-Ivar.

Och pastorn i blåställ har inte bara renoverat i kyrkan utan även byggt relationer till hantverkare och entreprenörer och andra ute i samhället. Det blev tydligt inte minst under den stora skogsbranden som påverkat hela bygden under den rekordheta sommaren.

– En av killarna som körde tankbil med vatten sa till mig att när sådana här saker händer är det bara du som kan göra skillnad, det är ju du som har hand om de lodräta kommunikationerna, berättar Lars-Ivar.

Det är en sak att bygga fritidshus och renovera kyrka, men för att bygga en församlingsgemenskap får man också tänka lite annorlunda i Sveriges minsta landskap Härjedalen.

– Man får bli som en familj och göra saker tillsammans. Vi åker på fjällturer med skoter och grillar, vi har svampplockningsdagar på hösten, man går in till grannen och sätter sig vid köksbordet utan att bli bjuden. Kanske ändå att vi delar livet med varandra på ett lite annat sätt, säger Lars-Ivar.

Men det där med att gå i pension då?

– Min fru säger att jag behöver lära mig att göra ingenting och hon har väl kanske en poäng där. Men det blir nog först i paradiset. Jag vet inte hur mitt liv skulle se ut annars.

Fakta: Härjedalen

Härjedalen är Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt med 10 154 invånare (2017).

Till ytan är det Sveriges tolfte största landskap med en areal på 11 364 kvadratkilometer.

Härjedalen är också en egen kommun i Jämtlands län.

Statsministeromröstning