"Lättare vara kristen i USA än i Sverige"

Hur stor skillnad är det att vara ung och kristen i Sverige jämfört med i USA?
Vi mötte svenska Linn som bor i New York och amerikanska Freddy, som bor i Stockholm, för att höra hur de upplever kyrkan och de kristna i sitt nya land.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil NEW YORK, USA. Linn Mercier tycker att det är lättare att vara kristen i USA än i Sverige.Hon har bott i New York i tre år nu med sin amerikanske man Joel och har upptäckt flera kulturskillnader mellan den svenska och amerikanska kyrkan.Vårsolen lyser in genom det öppna fönstret. Linn Mercier plockar ut varma, rykande scones ur ugnen samtidigt som hennes amerikanske man Joel häller upp kaffet. Ljudet från lekande skolbarn hörs utifrån och bredvid fönstret hänger bilder på dem tillsammans.En svensk flagga står på en hylla i vardagsrummet och på kylskåpet sitter det ett vykort med bild på kungen och Silvia.- När min kompis Anna skickar vykort till mig så skickar hon med kungafamiljen på. Det är roligt tycker jag, säger Linn och skrattar.
Joel och Linn träffades för sex år sedan på en bibelskola på Nya Zeeland där de blev ett par. Förra året gifte de sig i Bankeryd utanför Jönköping, där Linn är uppvuxen. Nu läser båda på universitet. De första åren bodde de i Joels föräldrahem på Long Island och när de flyttade till Manhattan blev de tvungna att leta upp en kyrka att gå till. Att hitta en genuin kyrka var inte lätt, berättar Joel.
NEW YORK, USA. Linn Mercier tycker att det är lättare att vara kristen i USA än i Sverige. Hon har bott i New York i tre år nu med sin amerikanska man Joel och har upptäckt flera kulturskillnader mellan den svenska och amerikanska kyrkan.- När du går till en kyrka vill du få en bra känsla av den. Det är viktigt att den känns genuin och att allt är på riktigt. Många här i New York har det bra ställt och en person med pengar tänker att de inte behöver Gud. Så kyrkorna på Manhattan vilka locka in dem genom att vara vassa och försöker framstå som framgångrika, förklarar Joel.
Linn håller med. Kyrkorna här kan tappa fokus på Gud när de försöker locka in folk.
- När vi gick till kyrkan på Long Island var varje gudstjänst som ett hypat kvällsmöte. De ville dra in ungdomar. Då kan jag sakna stillheten i Sverige. Vi är inte rädda för att det ska bli tyst eller att det behöver vara hypat. Jag tror att man behöver stillhet med Gud, säger hon.
Nu har de hittat en kyrka som de båda trivs bra med, Trinity Grace Church, en nystartad kyrka med många unga. Det gillar Joel som ser ett generationsskifte i amerikanska kyrkan.
- Den yngre generationen i USA har under den senaste tiden varit mindre attackerande och mer accepterande än tidigare. I kyrkan jag växte upp i lärde jag mig att jag var tvungen att vara som Moses, en superhjälte. Det är omöjligt. Nu är det mer på mänsklig nivå, säger Joel.
Det är främst i nordöstra USA som det här generationsskiftet sker. Här ligger många stora universitet och Linn menar att man är mer ifrågasättande mot traditionerna här.
- De som går till kyrkan nu gör det för att de själva vill det. De vill också leva ett mer aktivt kristet liv i vardagen. Generationen som går till kyrkan på söndagar bara för vanans skull har nästan försvunnit. Det här skiftet sker i Sverige också. Men jag tycker att amerikanerna har kommit längre i utvecklingen än vad svenskarna har gjort.Linn tycker att hon har blivit mer aktiv som kristen sedan hon flyttade till New York.- Det är lättare att vara kristen här än i Sverige. När man omringas av personer som vill vara aktiva och leva för Gud även på vardagarna blir det enklare även för mig.
Sconesen har börjat ta slut när Joel meddelar att han behöver gå till jobbet. Han sätter på sig sin jacka och rullar ut sin cykel i trapphuet, säger hejdå och stänger dörren.
Intervjuspråket växlas över till svenska och Linn berättar om att hon gillar det samhällsarbete som kyrkorna i New York är aktiva med. Här finns olika hjälpprojekt för de mest utsatta och för några veckor sedan var Linn och Joel med och serverade frukost till hemlösa.- Jag vet att jag tänkte; varför gör vi inte det här oftare? Det är ingen stor insats för mig men för de här människorna hjälper det verkligen och jag får en chans att prata med dem. Jag kände mig tillfredställd av det. Det är något jag saknar i Sverige.
Det hon saknar mest från Sverige är det personliga mötet med andra i kyrkan. Hon önskar att den amerikanska kyrkan kunde bli mer lik den svenska där.
- Här i New York går man ofta ut och äter lunch efter kyrkan. Samtalen om tro och Gud blir inte så djupa då när man har okända människor runt sig. I Sverige blir man ofta hembjuden på fika eller middag, och i lugn och ro kan man få dela och prata om sin tro. Det blir djupare och det saknar jag.
Fakta: Bor i New York
Namn:Linn Mercier.Ålder:27 år.Familj:Maken Joel, mamma, pappa, två yngre bröder och en svägerska.Bor:Manhattan, New York.Gör: Studerar till civilingenjör.Kyrka: Trinity Grace Church, Upper East Side.Saknar från Sverige: Fika och familjen.
Fakta: 76 procent är kristna
 En undersökning från 2008 visar på att 76 procent av amerikanerna är kristna.
 Det är en minskning från 86 procent kristna år 1990.
 Det var American religious identification survey som genomförde undersökningen och drygt 54 000 amerikaner från 48 delstater frågades ut.