”Målet är hela tiden att försöka bli mer Kristuslik”

I femtonde delen av poddradio-projektet Dagens människa möter vi författaren och finsmakaren Edward Blom. Det blir ett samtal om fasta, alkoholromantik och det ständiga behovet av Guds nåd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Vi känner igen honom som den tokige matfantasten på tv. I verkligheten är Edward Blom mest besvärad av kändisskapet som han upplever som en ganska tom och meningslös del av tillvaron. Åtminstone i jämförelse med hans gudstro.

Vad har du på gång just nu?

– Det är väldigt mycket. Just nu håller jag på med en ny kokbok och just nu provar jag massor av olika recept. Jag provlagar mina rätter fyra till fem gånger, så det tar väldigt lång tid.

Sedan måste det ju ta tid att ta sig fram i djungeln av alla sådana här podcasts som vill ha dig som gäst. Du berättade att du tackat nej till 50 stycken, så vi är jätteglada att du är här. Hur kom det sig att du sa ja till Dagen?

– Ni var ihärdiga, de flesta ger upp efter ett år eller så. Men så är det ju den kristna profilen som är intressant.

– Jag tycker att det är väldigt intressant med den här ekumeniska utvecklingen. Att katolska kyrkan som jag tillhör och frikyrkligheten de senaste åren kommit mycket närmare varandra.

– Det är lite som med ett cirkeldiagram, om man kommer nära Kristus själv så är man i mitten och då är man lika nära alla andra från andra kyrkor som också vill leva nära Kristus. Då glömmer man teologiska spetsfundigheter.

Hur nära Jesus skulle du säga att du är i dag?

– Inte så nära som man borde så klart. Gud är självklart närvarande och målet är hela tiden att försöka bli mer Kristuslik. Men det är ändå vardag och man springer mellan saker. I vårt samhälle är det lätt att allting blir väldigt ytlig, vi tappar basen i vår kropp och den här andliga aspekten.

Hur gör du för att hålla tron levande?

– Jag håller stenhårt på söndagsmässan. Gör vi någon längre tv-inspelning är jag tydlig med att på söndagar ska jag till kyrkan om jag så måste låna en bil och köra en timme. Om så allt faller resten av veckan, så har man ändå söndagen som bryter av.

– Jag åker även på reträtt minst en gång per år. Att helt få gå in i det här lugnet, följa tidegärden, gå i mässan – då vrids allt som blivit fel rätt igen.

Vilka insikter får du under de här retreaterna?

– Det är inga änglakörer utan väldigt enkla sanningar. Kristus i centrum, följ Gud, tänk inte så mycket på dig själv och ägna dig inte åt en massa oviktigheter och rusa runt som en stucken höna.

– I de få perioder då jag inte gått regelbundet i kyrkan och inte haft tid till den dagliga aftonbönen eller morgonbönen märker jag att allting blir väldigt dåligt.

– Ibland kan det i stunden vara ganska tråkigt att ta sig till kyrkan. Men för mig är det som att ta ett motionspass för att må bra, så måste man sköta sin relation med Gud för att förstå vad ens livsuppgift är och inte låta den här telefonlinjen rosta igen.

Inom protestantismen talar Luther om daglig omvändelse, är det så för dig också, att du ständigt måste återkomma till Gud?

– Jag har inte läst mycket Luther, men den daglig omvändelse låter som ett väldigt bra begrepp. Samtidigt stämmer den här frikyrkliga varianten ”en gång frälst alltid frälst” också på ett sätt. Det är en kombination med att man behöver göra det här valet gång på gång.

Vad tror du om livet efter döden?

– Jag tror att livet efter döden är avhängigt livet här på jorden. Jag tror att både tro och goda gärningar är viktiga. Sedan hoppas jag att Gud kan återskapa hela människor av oss, även om vi gått emot Gud hela livet. Jag skulle inte vilja se någon i helvetet, inte ens de mest vidriga människor som funnits, utan hoppas på en återlösning för alla.

– Men det är inget vi kan veta och man kan inte tänka ekonomiskt på evigheten. Vår lön borde egentligen vara Kristi glädje, därför borde vi göra Guds vilja.

Så det finns mycket nåd i Edward Bloms teologi?

– Det är väldigt mycket nåd. Men samtidigt också en plikt att försöka göra gott.

Du är ju mest känd som en passionerad mat- och dryckexpert och du har sagt att du inspirerats av Bibelns fester, berätta.

– Jag håller bland annat föredrag om biblisk mat, och det finns mycket av gästabudet, festsymbolen i Bibeln. Det finns väldigt härliga och innerliga beskrivningar av mat och dryck i Bibeln.

– Det talas om den goda guden som bjuder oss på starkt, klarat vin och mättar oss med feta rätter.

Samtidigt finns ju också varningar för frosseri och drickande. Du talar ofta väldigt romantiskt kring alkohol, hur håller du balansen där?

– Jag brukar säga att alkohol är som sexualiteten. Den kan föranleda både de mest fantastiska och mest fasansfulla saker. Jag har absolut en mer liberal syn på alkohol och berusning än katolska kyrkan generellt.

– Men jag inser också att det är viktigt att vara på sin vakt. Mat och dryck är både mitt arbete – och ett huvudintresse i mitt liv och samtidigt vill jag som kristen leva ett hälsosamt. Här har fastan hjälpt mig mycket med att under perioder kunna välja bort saker.

Hur ser du på kändisskapet?

– Det är något väldigt märkligt och ganska onaturligt. Att bli igenkänd och fotograferad överallt är nog egentligen inte bra för någon människa.

Många känner nog inte till så mycket om din kristna tro, skulle du önska att du fick prata mer om Gud på det här sättet?

– Verkligen! Jag skulle gärna tala mer om min tro. Men det måste också finnas en balans. Folk har lättare att ta till sig det jag säger om Gud då de sett mig blanda köttbullar hos Filip och Fredrik och tänker att jag är en trevlig person. Inte bara någon som hela tiden ska prata tro och teologi.

Fakta: Edward Blom

Ålder: 44 år.

Yrke: Gastronom, näringslivshistoriker, författare och tv-profil.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Gunilla Kinn Blom.

Aktuell: Bland annat med kokboken ”Allting gott och alldeles för mycket” som precis utkommit i pocket.

Mer i poddradion – hör Edward Blom om

Behov av återkommande bikt och själavård.

Att hitta sin livsuppgift med hjälp av Ignatius andliga övningar.

Tron som något mer än en privatsak.

Gå in på dagen.se/dagensmanniska eller sök efter ”Dagens människa” i iTunes, Podcaster eller motsvarande podcast-app i mobilen.

Dagens människa är Dagens poddradiosatsning där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.

Livsnjutare. Han har gjort sig känd som gastronom och finsmakare. Men för katoliken Edward Blom är den kristna tron en viktigare del av identiteten.

Livsnjutare. Han har gjort sig känd som gastronom och finsmakare. Men för katoliken Edward Blom är den kristna tron en viktigare del av identiteten.

Foto: Daniel Wistrand
[x]

Har du tänkt på att det festas mycket i Bibeln?

Har du tänkt på att det festas mycket i Bibeln?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Lilla Erstagården