27 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Många längtar efter att känna frid - men hur gör man?

Frid, ett ljuvligt ord och något många längtar efter i en tid av stress, utbrändhet och oro för miljö, liv och hälsa. Men att oroa sig är fullt mänskligt, menar prästen Moni Höglund. Hon vill få oss att andas ut. För Guds frid finns där ändå. Oavsett hur oroliga vi är.

1 av 2

– Guds frid är inte beroende av om vi är oroliga eller inte. Den är beroende av Gud. Att känna oro innebär inte att jag har mindre av Guds frid, den finns där ändå, lika närvarande hos mig som hos någon annan.

Och det finns det flera Jesusord som vittnar om, menar Moni Höglund, präst i Mikaels församling i Örebro.

– Om man läser Jesus avskedstal så säger han, ni kommer bli utstötta ur synagogorna, ni kommer oroa er och tycka att det är besvärligt, men ”min frid ger jag er”. Det är som att det går hand i hand och han sa nog så för att lärjungarna skulle fatta att när oron kommer så finns Gud med.

Den gudomliga friden nämns som en av andens frukter i Galaterbrevets femte kapitel, något vi får ta emot som en gåva och leva i oavsett hur våra omständigheter ser ut, menar Moni. Men att leva i Guds frid är inte samma sak som ett liv utan problem, utan en insikt om att vi aldrig är ensamma.

– Visst finns det tillfällen när Gud frid blir påtaglig men för det mesta handlar det om att få lita på att Guds frid finns och omsluter mig i alla situationer. Det är det som är Guds frid för mig, en Gud som finns där hela tiden men som låter mig vara människa och leva här och nu. Mitt i livet, men aldrig ensam.

Går det att öva sig på att känna frid?

– Det finns mycket vi tänker att vi kan påverka, men friden får vi av Gud. Den går inte att göra större eller mindre men vi kan bli mer uppmärksamma på den, och det tror jag handlar om tilliten till Gud. Att tro att Gud har koll som inte jag har. Det handlar inte om hur mycket eller lite tro jag har utan om tillit.

– Och även om du inte känner den så finns Guds frid alltid där. Det är jätteviktigt för mig att få säga, att Guds frid finns runt mig även om oron finns kvar. Visst kan oron försvinna och visst kan det kännas lättare ibland, men vissa saker får man bara överlämna till Gud. Då finns friden i att jag inte möter det svåra själv utan att det finns någon där. Friden är en verklighet och ingenting du behöver prestera för att nå, den omsluter dig ändå.

Finns det en risk att vi tar Guds frid för given?

– På ett sätt får vi göra det, för den är där. Men vi behöver träna oss i tilliten, att välja att tro.

Och det, erkänner Moni, präst eller ej, är något hon får träna på själv också. Hon har funderat mycket kring oro och frid efter en mässa hon höll i sin kyrka för någon månad sedan. Dem har hållit öppet hela coronatiden, med tydliga föreskrifter och restriktioner.

– Under mässan sjöng vi sången ”Känn ingen oro” med orden ”den som har Gud kan ingenting sakna”. Efteråt kom jag på mig själv att fundera på om jag verkligen tror så? När jag stod där kunde jag ju komma på massor av saker jag saknade. Men så insåg jag att det inte har något med ängslan att göra eller med Guds frid. För den finns som sagt, där ändå.

– Som människor kan vi sakna mycket och oroa oss för saker för att vi är mänskliga och tillhör den här världen. Men friden tillhör Guds värld, som också finns här.

Apropå sång, i kyrkan sjunger vi ofta sånger med rätt höga bekännelser där man ibland kan undra om man bottnar.

– Ja, och exakt så blev det för mig. Men jag tror på att Gud har makten och har tillit till att Gud finns och att Guds frid är verklig. Men det betyder inte att vi för den sakens skull inte kan sakna saker eller att vi aldrig kan känna oro.

Var går din väg in till friden?

– För mig handlar det om att hitta andningspauser mitt i vardagen när jag klurar ihop med Gud. När jag är i stugan och ser ut över vattnet, när jag är i skogen och plockar blåbär eller när jag umgås med mina barnbarn. För jag är inte en retreatmänniska, det är inte min grej eller mitt sätt att bli stilla. Ändå har jag mött många som sagt ”Du borde åka på retreat” men när de säger så kan det ju bli en stress för mig, att inte känna mig så andlig som inte klarar att lugna ner mig på det sättet, men det är ju inte det som det hänger på. Alla måste hitta sitt sätt att möta friden i stället för att göra som andra säger eller följa det som är trendigt just nu. Du måste hitta ditt lugn.

Och mitt i miljökriser, coronautbrott och regn på semestern kan vi alla ändå landa i samma sanning, menar Moni.

– Guds frid finns trots vår oro.

Läs också ”Vila i frid” – vad betyder det egentligen?

---

Fridfulla sångtips!

  • "Solskur" av Luchs (Patrik Berg Almkvisth)

    "Spiegel im spiegel" av Arvo Pärt

    "Jag väljer dig" av Martina Möllås

    "Bara i dig" av Bengt Johansson

    "Du har mitt liv i din hand" av Clas Vårdstedt

---

Therese Hedlund

Therese Hedlund är tidigare redaktör på Dagen. Sedan juli 2017 frilansar hon för tidningen.

Fler artiklar