Martha har gjort upp med döden

Med hjälp av ett bibelord och fem donerade organ besegrade Martha Ehlin cancern. Två år efter operationen är hon så stark att hon kan tävla i friidrott, men resan tillbaka har varit fylld av smärta och kamp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Hon tar en kort ansats och hivar sedan iväg spjutet som landar en bit bortanför 20-metersmarkeringen. Medtävlarna i denna korpentävling på Slottsskogsvallen i Göteborg, en skara äldre gentlemän, ser på och ger några goda råd.Martha själv är ganska nöjd, även om det är nästan 45 meter kvar till världsrekordet.

- I förra WTG-mästerskapet hade vinnaren 21 meter så det borde jag kunna slå, säger hon och skrattar.

WTG står för World transplant games, ett veckolångt spel för människor som har transplanterat organ. Martha ska delta i fem grenar: innebandy, kula, längdhopp, höjdhopp och spjut. Ett för varje organ hon bytt.WTG handlar inte så mycket om att prestera elitresultat som att umgås och sprida kunskap och uppmärksamhet kring transplantationer. Martha själv känner sig dock hemma på friidrottsarenan. Ända sedan barnsben har hon älskat att träna. Jujutsu, dans, slalom, innebandy och vattenskidor är bara några idrotter hon prövat, och träningen har med åren gjort att hon lärt känna sin kropp. 

Därför blev hon orolig för tre år sedan då en molande värk började att kännas i ryggen. Som idrottare var hon van vid smärta och träningsvärk, men detta var något annat, något okänt. Hon kände sig också dränerad på kraft. När hon tog kontakt med vården fick hon efter några rutinkontroller lugnade besked. Hon var frisk som en nötkärna. Men värken ville inte ge med sig.

- Ett år senare var jag ute och sprang och då började det att hugga till ordentligt. Jag ringde och sa att nu måste ni kolla detta ordentligt, säger hon.

Denna gång undersöktes hon grundligt på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Läkarna hittade blåsor på hennes lever, men kunde först inte säga något bestämt om orsaken.

Till slut, inför ett läkarmöte, bad de Martha att ta med en familjemedlem till samtalet. Martha anade allvaret i situationen och hennes mamma flög ner från Örnsköldsvik.

- När vi väntade vid sjukhuset blev samtalet uppskjutet en stund. Mamma föreslog att vi skulle gå in i sjukhuskyrkan. Där berättade hon att när örnens vingar mattas av så växer det ut nya vingfjädrar. Så läste hon ur Psaltaren: "Han som fyller ditt begär med sitt goda, så du blir ung på nytt som en örn". Jag började läsa det själv som ett mantra, om du finns Gud kommer jag att få nya vingar, jag kommer att flyga igen, det måste bli så.

Beskedet från läkarna var mycket riktigt dystert. Martha hade en tumör i bukspottskörteln som ingen standardbehandling rådde på. Hon skulle kanske kunna leva flera år till med regelbunden cellgiftsbehandling, men för att bli fri från tumören krävdes en mycket stor och riskabel transplantation. Magsäck, lever, bukspottskörtel, tolvfingertarm och tunntarm måste bytas ut.

- Det var fruktansvärt, men samtidigt skönt, att få en diagnos. Jag hade haft rätt i att något var fel. Och jag visste genast att jag ville transplantera. Jag förstod att det var mina nya vingar och det var vägen jag måste gå, säger hon.

När hon kom hem till sin lägenhet efter det omskakande samtalet tog hon fram sin bibel som hon inte öppnat på länge. Hon ville själv läsa Davids ord i Psaltaren.

- När jag skulle leta upp versen låg redan det röda bandet på rätt sida. Jag blev alldeles svag när jag såg det. Jag har alltid haft en tro och känt att den funnits där, men aldrig har det varit så nära som i det ögonblicket. Nu kunde jag lita på att det skulle gå bra.

Sommaren 2008 började sjukvården utreda om Martha skulle få genomgå en transplantation. Det är nämligen inte självklart att kroppen klarar det. Dessutom måste personen i fråga vara mentalt stark för att det ska lyckas.

- Den brutala sanningen är att du väntar på att en annan människa ska gå bort. Sedan ska du gå med en annan människas organ resten av livet.

I oktober blev hon godkänd och uppsatt på väntelistan. De första månaderna försökte hon träna och hålla igång, men efter jul började hon att fullständigt misströsta. Hon visste att hennes tid var utmätt. Om cancern spreds till andra delar av kroppen skulle transplantationen ställas in eftersom den då var meningslös, och hon gick på regelbundna undersökningar för att kontrollera tumörens tillväxt.

- Det var en verklig mardröm att vänta, det går inte att med ord beskriva hur jobbigt det var. Jag kunde inte åka ner på stan och ta en glass och glömma det, det fanns ständigt där som en ångest.

När Martha inte själv orkade var det hennes föräldrar och syskon som bar henne. Och orden från Psaltaren. Till slut, efter ett halvår på väntelistan, kom ändå samtalet hon väntat på.

- Jag fick inte panik, jag började inte gråta. Jag ringde mamma först av allt och sa att nu har mina vingar kommit, säger hon.

Efter telefonsamtalet gick allt mycket fort. Martha gjordes hastigt i ordning och kördes in i operationssalen. När hon vaknade hade hon en annan människas organ i sig. Den första tiden reflekterade hon inte så mycket över förändringen. Även om hon var fri från cancern befann hon sig fortfarande i livets gränsland. Hon drabbades av en mängd motgångar, som dubbelsidig lunginflammation, avstötning och andningssvårigheter.

- Jag trodde jag var död flera gånger, säger hon.

Hela sommaren låg hon på intensivvårdsavdelningen, helt kraftlös och snart led på att matas, vändas och skötas. Den längsta utflykten hon fick göra var till balkongen.

En dag ville hon inte dit längre, hon tjatade till sig att få komma ut i solen. Trots infektionsrisken gav vårdpersonalen med sig och hon blev utburen till en gräsplätt utanför sjukhuset.

- När jag kände på gräset så bestämde jag mig för att nu måste jag börja kämpa. Jag måste komma tillbaka till livet själv, ingen annan kan göra det åt mig.

Två veckor senare fick hon lämna intensivvårdsavdelningen. Men hon kunde inte gå, inte skriva på en dator, inte äta själv, och hade ont i varje del av kroppen. Som i en andra barndom fick hon lära sig allt på nytt.

I december 2009 skrevs hon ut från sjukhuset och i dag arbetar hon deltid som idrottslärare. Hon känner sig fortfarande som samma person som innan, även om hon bär på andra erfarenheter i dag.

- Jag har fått den finaste gåvan man kan få, ett liv. Det har jag fått inte bara genom att jag klarat mig genom cancer, utan jag lever tack vare någon annans död. Därför känner man en tacksamhet, ett ansvar och en ödmjukhet.

Hon vet inte alls vem som donerade de fem organen till henne.

- Men jag tänker på min donators familj framför allt vid högtider då jag förstår att de måste sörja. I julas höll vi en tyst minut för dem för det blir väldigt känslomässigt för mig, säger hon.

I början av sin sjukdomstid fick hon en uppmaning: "Tänk på döden". Då slog hon först ifrån sig det, men i dag, när hon nästan varje dag åker förbi just den inskriften vid Stampens kyrkogård, kan hon förstå vad det har betytt.

- Jag har sett döden i vitögat, det går inte att komma närmare än vad jag har gjort. Nu har jag gjort upp med döden, jag behöver inte göra det igen. 

Fakta: World Transplant Games
Den 17 till 24 juni hålls World transplant games i Göteborg. Spelet är öppet för alla transplanterade och har hållits sedan 1978.
Spelets syfte är bland annat att synliggöra fördelarna med organtransplantation och öka folks medvetenhet om organbehovet.
I Sverige väntade den 1 april i år 756 svenskar på ett eller flera nya organ, och den kön växer.Varje människa har rätt att själv bestämma om man vill donera eller inte. När den avlidne har uttryckt sin vilja så är det den om gäller.
Om viljan är okänd är det de närstående som får tolka den avlidnes inställning till donation. Transplantationslagen bygger på att alla förväntas vara positiva till donation om viljan är okänd.

 

Fakta: TransplantationerTransplanterade organ 2011 (fram till 31/3):
Njurar: 118 (50 från levande donatorer)
Lever: 41 (3 från levande donatorer)
Hjärta: 16
Lungor: 14
Bukspotts-körteln: 5
Cell-öar: 3
Totalt: 197
Totalt väntade 756 personer på ett nytt organ den 1 april 2011 (några väntade på fler organ än ett).
Vill du donera organ? Anmäl dig på här.

Debatt