Minerad mark? Så undviker ni smällen

Har du och din partner slutat prata­ om vissa saker, eftersom ni vet att det ändå leder bråk?I dag handlar Fixa kärleken om att våga samtala, även när det känns som om man kliver­ ut på minerad mark.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Så är ni där igen. Bråkar om samma sak. Varje gång ni ska prata om det blir det fel. Frågan är för känslig och så smäller det. Känner ni igen er? Parterapeut Laila Dahl kallar de där problemen som man inte kan prata om med sin partner för minerad mark. Hon menar att många par har sådan områden.

–  Ibland är det en fråga som har med den enes karaktär att göra. Något som den ene egentligen vet att han eller hon måste jobba på. Det kan också gälla ett problem som har med en tredje person att göra. Kanske är man till exempel själv jätteirriterad på sin mamma, men om ens partner tar upp problemet blir man arg.


Se alla avsnitt av Fixa kärleken här!
 

Felet många par gör är att man till slut låter bli att prata mer om det som är jobbigt.. Man orkar inte med att det leder till bråk. Men att sopa problemen under mattan är aldrig, bra menar Laila Dahl:

– Om man inte pratar om sina problem börjar de lätt växa. Frustrationen och irritationen hos den som velat prata om det blir ännu större, fast under ytan. Det är inte bra.

Kanske är det bara den ene som tycker att ni behöver prata om en sak, men det räcker, tycker Laila Dahl.

– Om minst en av er tycker att ni har ett problem så har ni ett problem.

Nästan alla konflikter i en relation bygger på ett ouppfyllt behov. Om den ena parten i en relation inte får sitt behov av att prata om något uppfyllt, kommer den parten till slut att må dåligt.

Lösningen är, som så ofta, helt enkelt att prata. Trots att det är svårt. Det bästa är menar Laila att ta det någon gång när ni inte är mitt uppe i en annan konflikt.

– Det kommer aldrig att kännas som helt rätt tajming, men det är bra om det är lugnt omkring er.

– Säg till din partner att nu vill jag prata om det här, även om du tycker det här är lite jobbigt. Det är viktigt för mig.

När man pratar bör man sedan försöka undvika att komma uppifrån. Då är det lätt att den andre låser sig.

– Ju mer man kan lyssna och försöka ta in den andres åsikt och känslor utan att gå i försvar, desto större är chansen att man klarar av att prata utan att det blir en konflikt.

Om den ene genast går i försvar genom att till exempel säga ”ja men det gör ju du med” så känner den andre att den måste försvara sig i sin tur, och så är den negativa spiralen igång.

Något annat man kan tänka på är att man försöker att tala om den känsliga frågan utifrån hur man själv upplever problemet.

Laila Dahl menar att man som par har allt att vinna på att våga prata även om det som blivit minerad mark.

– Skillnaden i en relation där måste tassa på tå kring vissa frågor och en relation där man pratar om allt är närheten. När ett par vågar utbyta tankar, åsikter, drömmar och känslor med varandra utvecklas en djup känsla av gemenskap och tillit.

Läs det senaste från Dagens relationssajt Fixa kärleken

Alla tidigare artiklar