Mobilspelen livar upp vardagen för Liljen, 91

För Liljen Pethrus, 91 år, med i Dagens 60+panel, är iPaden den viktiga länken i kontakten med hela sin stora familj. Och så spelar hon Candy Crush för hela slanten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Jag får nog erkänna att jag har blivit spelberoende, säger hon och skrattar högt.

Men i nästa andetag understryker hon det viktiga faktumet att hon aldrig lagt ut ett öre på sina spel. Det handlar bara om förströelse.

– Och jag måste ju säga att mina barnbarnsbarn – jag har 19 stycken – tycker att det är väldigt roligt att gammelfarmor spelar. De håller koll på mig!

När Dagen ringer upp för en intervju ber hon först om att få återkomma om 20 minuter. Hon står nämligen på gåbandet för sin dagliga motion. Och när vi hörs sisådär 25 minuter senare har hon hunnit duscha också.

– Jag börjar varje dag med att dricka kaffe och lösa korsord. Och så har jag en liten andaktstund då jag kommer ihåg alla mina barn och barnbarn och barnbarnsbarn, säger Liljen.

94124.jpg

Det tar tid när man ska be för ett 50-tal personer och under en period effektiviserade hon bönen och bad för hela släkten i grupp.

– Men det slutade jag med. Nu nämner jag dem alla vid namn igen och det känns så fantastiskt fint. De kommer så nära.

Och nära kommer också familjen och släkten genom kontakterna via Facebook och mejl. Liljen är ständigt uppkopplad­ och har en särskild grupp på Facebook­ som heter Liljens familj­. Vill hon prata lite mer privat med någon är det Messenger som gäller.

– Jag är så otroligt tacksam för att kunna ha den här kontakten med hela min familj och min stora släkt. Jag har till exempel en son i Vietnam, men är det nånting kan jag lägga ut en fråga och så får jag svar bara inom några minuter.

Nyheter är något annat hon gärna tar del av på sin iPad. Och eftersom formatet är så behändigt åker den alltid med i handväskan, för man vet ju aldrig när man får en stund över, menar Liljen.

– Ibland när jag är med familjen och inte tycker att det är något intressant som händer runt omkring mig så tar jag upp min iPad…

Liljen skrattar.

– Jo det tycker barnen är bra också! Då vet de att mamma håller sig lugn där borta, haha!

Efter ett samtal med Liljen Pethrus blir det uppenbart att spel och sociala medier är något som håller igång hjärnan, för en mer vital 90-åring får man leta efter. Hon skrattar dessutom både mycket och ofta.

– Humor är en gåva från Herren!

Men hur mycket tid tillbringar då en 91-åring framför skärmen? Ja, den frågan utlöser nästa skrattsalva.

– Det där är en samvetsfråga. Men vi kan väl säga så här att en stor del av min fritid tillbringas på den digitala banan, och det beror förstås på att jag har gott om tid.

Läs också: Pensionärer blir lärare för jämnåriga som vill lära sig mobiler och datorer