Modedoktor: Vi döljer kroppen mer ju äldre vi blir

Det verkar som att vissa klädes­plagg faktiskt har en övre ålders­gräns, i alla fall om du frågar svenska folket. Till exempel kan du som man glömma det där med korta shorts om du har passerat 45. Vi frågar Philip Warkander, doktor i modevetenskap, om vissa plagg har en åldersgräns.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

För ett par år sedan gick Åhléns ut och frågade drygt 2 000 kvinnor och män om vilken övre åldersgräns de anser att samhällsnormen har tilldelat vissa klädesplagg. Resultatet var tydligt för alla som passerat 50. Tajt, kort och urringat är bara att glömma, både för kvinnor och män. Fram för dovare färger och klassiska snitt för alla 60+. Normen om ett särskilt mode för äldre finns där även om fler vågar utmana den i dag.

Att det här är frågor som berör människors liv, identitet och värderingar blev tydligt för Philip Warkander. Han är Sveriges första doktor i modevetenskap och gjorde (även detta på Åhléns uppdrag) en kvalitativ studie med djupintervjuer av 40 svenskar om deras syn på mode och ålder.

– Det jag såg var en tydlig utveckling mot att man döljer kroppen i allt större utsträckning ju äldre man blir, säger Philip.

Men visst är vi väl ändå mer fria idag att inte klä oss efter ålder som man gjorde förr?

– Ja, delvis har du rätt. Det är fortfarande så att vi gärna ”klär på oss” när vi blir äldre, men samtidigt varar ungdomsperioden väldigt mycket längre i dag än vad den gjort tidigare. Människor över 40 klär sig i gymnastikskor, jeans och t-tröjor till vardags, snittåldern för första barnet blir allt högre, många är studenter längre upp i åldrarna, exempelvis. Den här utvecklingen påverkar också synen på vad det är att klä sig i enlighet med sin ålder, säger Philip till Dagen.

Hans studie visade att många av intervjupersonerna i takt med stigande ålder kände sig tryggare att klä sig som de ville. Likaså att personer som klätt sig för sina yrkesroller när de arbetade kan sakna det när man sedan blivit pensionär och inte har kravet från en arbetsgivare att se representativ ut.

Läs också: Mode efter 50: Hur klär man sig bäst efter sin ålder?
 

Flera av personerna som intervjuades uppgav också att de inte ville klä sig för utmanande för sin ålder för att barnen inte ska behöva skämmas för sina föräldrar.

Philip menar att mode är kopplat till existentiella frågor.

– Mode skildrar både vem vi är och vem vi vill vara. Varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Mode står också i dialog med samtiden och ger form till värderingar och ideologiska skiftningar. Mode berättar därmed både om vilka vi är som individer men säger också mycket om den kultur och den tid som vi lever i.

Läs också: Ät och träna rätt för ett piggare liv efter 60