Nancy Samuel lämnade islam när hon fann Jesus

Nancy Samuel flydde Egypten efter dödshot och kom till ett kallt och ensamt Sverige. Med sig hade hon Tomas, salafisten som chockat henne totalt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När jag kom till Sverige första gången var det december, vinterkallt och kolsvart. Jag och min man Tomas kände oss ensamma och chockades inte enbart över att ingen verkade vilja prata med oss, utan också över hur ett land som har korset på sin flagga i så stor utsträckning präglas av ateism.

Dessutom var vi skakade av det som hänt oss strax innan vi flydde från Egypten.

Att konvertera från islam till kristendom var inte accepterat i våra kretsar och vi tvingades fly under dramatiska omständigheter och dödshot. I samband med det förlorade vi också det barn som vi väntade. Jag var en spillra till människa.

Min resa mot kristen tro hade börjat något år innan flykten, paradoxalt nog när jag träffade Tomas som vid den tiden var strikt salafist med stort skägg och fotsid dräkt. Han var känd i trakten som en rättrogen man som lett fredagsbönen i moskén sedan nio års ålder och som i vuxen ålder ville åka som jihadkrigare till Irak.

I mitt pass stod det att jag var muslim, men i själva verket hade jag en egen religion, en slags nancyism där jag kunde tala direkt med Gud.

När jag började få känslor för Tomas kände jag att jag var tvungen att berätta att jag inte var muslim och att jag inte ville gifta mig med en muslimsk man.

Till min stora förvåning svarade Tomas att han inte heller var muslim längre. Han sa att han just nu höll på att jämföra religioner. Han föreslog att vi skulle studera Bibeln tillsammans, vilket vi gjorde under åtta månader. Det var en häftigt upplevelse! I Bibeln fann jag mina drömmars Gud, den Gud jag ville följa. Tomas sa ingenting om sin egen syn på saken, men introducerade mig för en präst han kände. Jag träffade prästen och i slutet av vårt samtal fick jag frågan om jag ville bli döpt.

Jag lät döpa mig omedelbart och efteråt sa prästen att han ville ge mig en gåva. Jag antog att det skulle vara en Bibel eller ett kors, men i stället sa han att han skulle kunna viga mig och Tomas.

”Men Tomas är inte kristen”, invände jag.

”Jo, det är han, och jag har döpt honom”, sa pästen.

Strax därefter var vi gifta. Tomas, som av säkerhetsskäl inte kunnat vara öppen med sin tro, var nu min man och vi var båda kristna.

Under de tre år som gått sedan dess har våra liv förändrats totalt. Vi bor i ett nytt land och har fått välkomna ett barn, lilla Kevin som nu är sju månader. Att få barn har varit en helande process för mig, särskilt efter den dramatiska förlusten vid min första graviditet. Just nu har jag fullt upp med att ta hand om min son, men jag är också aktiv i EFK-församlingen Rinkebykyrkan där jag hjälper till med administration.

Det bästa med mitt nya liv är att jag har en levande relation med Gud. I islam kan du aldrig vara säker på om Gud kommer att acceptera dig, men i kristen tro har Jesus redan accepterat dig och därför kan du lovsjunga med glädje. Jag upplever ständigt hur Jesus tar mina sorger och ger mig tålamod och styrka. Livet med Jesus är inte enkelt, men det är värt det.

Berättat för: Malina Abrahamsson

Se också: TV: Nancy Samuel tvingades fly för sin kristna tro