När Lisa Liljegren trodde hon skulle dö fick hon tjugo extra år

Lisa Liljegren var alltid tillgänglig för de många som sökte henne i andlig nöd. När en medarbetare förebrådde henne för att hon inte unnade sig nattro eller regelbundna måltider sa hon strängt:
– Borde du inte i stället tacka Gud för att han ännu behagar använda mig?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Varje natt i åratal vaknade hon vid ungefär samma tid för att ”under någon timmes tid njuta av Frälsarens goda gemenskap”. Natten till söndagen tillbringade hon alltid i bön. Frivilligt bar hon det kors hon uppfattade som sitt. Hon sökte inte upp lidandet men tog emot det utan motstånd när det kom. Hon vägrade uppsöka läkare för egen del, men sände gärna medarbetare till doktorn vid behov.

Våren 1895 fick hon tuberkulos. Då tog hon en månads permission och reste hem till Dalarna för att dö. I en lada på familjens fäbod upplevde hon dock Guds befallning att återvända. Så hon återvände till Stockholm, liggande – sitta orkade hon inte – repade sig och fortsatte ännu 20 år.

Men de sista tio åren hade hon hjärtproblem. Efter hand fick hon svårt att resa. Hon klarade tåg och spårvagn, men bil ville hon inte åka.

– Hur skulle det se ut med en frälsningssoldat som sågs i bil?

Lilla Erstagården