Natalie Tillberg fann Jesus på New age-mässa

För tre år sedan döptes Natalie Tillberg i en trädgårdspool. Än i dag känner hon förundran när hon tänker på vilken oväntad vändning hennes liv har tagit.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

På ett sjukhus på Gotland ligger en kvinna och kämpar för sitt liv. Samtidigt ringer hennes vuxna dotter från USA och gråter ut sin ångest. Flytten som skulle bli en brytning med alkohol och destruktiva relationer blev det motsatta. Nu är hon tillsammans med en droglangare och alldeles förtvivlad.

Mamman vet inte vad hon ska ta sig till. På sjukbädden ropar hon ut till den Gud hon inte vet om hon tror på. ”Rädda min dotter och rädda mig.”

Där och då vet hon inte att båda bönerna kommer att besvaras.

Jag möter 26-åriga Natalie Tillberg bland kristallkronorna och sidentapeterna på Citykyrkans konditori i Stockholm.

Miljön är välbekant för Natalie, som under två år gick kyrkans bibelskola. Men att hon över huvud taget skulle gå bibelskola var länge otänkbart. Ordet fanns inte ens i hennes vokabulär. Lika otänkbart var det att hon skulle döpas – dessutom tillsammans med sin mamma.

– Vi döptes i poolen i trädgården hemma hos honom som lett oss båda till tro. Jag har inte ord att beskriva vad dopet har fått betyda, men jag vet att jag är starkare i Gud i dag för att jag fick göra det med min mamma.

Det blänker till i Natalies ögon.

– När jag kom upp från vattnet kom sådan glädje över mig att jag bara började skratta. När Guds närvaro fyller oss, då börjar vårt hjärta att jubla helt naturligt, säger hon leende, på mjuk gotländska.

Natalie har alltid haft en nära relation både med sin mamma och med sin pappa. Föräldrarna skildes när Natalie var sex år, men hon behöll god kontakt med båda. Ändå var barndomen inte oproblematisk. Natalie var 11 år när hon blev full första gången och under tonåren festade hon intensivt. Sniffade lim, tog amfetamin.

Precis som sin mamma sysslade Natalie med nyandlighet, framför allt med meditation och tarotkort. Som nyinflyttad i Stockholm, efter det omtumlande året i USA, sökte hon sig till nyandlighetsmässan Harmoniexpo i Solna.

– Jag och min kompis gick förbi Korskyrkans bås och då frågade en man om han kunde få be för oss. Jag hade aldrig hört den frågan tidigare, men av någon anledning sa jag ”ja”, och tack Gud för det.

– Känslomässigt upplevde jag ”nothing” just då, men jag reagerade ändå på att mannen verkligen bad om precis det jag behövde.

Läs mer: Efter år med guru - Peter lämnade New age för Jesus

 

Korskyrkan hade ett seminarium på mässan och Natalie bestämde sig för att gå. Dock var hon den enda gästen och situationen kändes pinsam. Men så började de spela lovsång och dela sina vittnesbörd.

– Jag hade ingen kontroll över det som hände och än i dag kan jag inte förklara det, men Guds närvaro dök upp i hög volym kan man säga, jag mötte verkligen Gud.

– Jag bröt ihop, jag bara grät, kunde inte behärska mig. Allt som jag tryckt ner under alla år, det kom upp i ljuset. Men sedan var det som om det jobbiga föstes ur mig och i stället kom Guds kärlek och glädje in i mig och jag bara visste att ”Wow, Gud finns och han är på riktigt”. Och så tänkte jag att när jag går ut från det här rummet kommer mina ögon vara som strålkastare och bara lysa.

Det är enkelt att föreställa sig hur Natalie såg ut. Även nu strålar hennes ögon.

Hon berättar engagerat om hur tiden efter gudsmötet var både var enkel och tuff. Uppfylld av förälskelse men oviss om hur hon skulle förhålla sig till sitt gamla liv försökte hon navigera sig fram. Redan innan harmonimässan hade hon bestämt sig för att vara nykter och rökfri under tre månader, och med hjälp av sin nyfunna tro, klarade hon att hålla sitt löfte.

Var det inte svårt?

– Nej, säger Natalie omedelbart och håller fast blicken. Det är som Bibeln säger, man blir en ny skapelse. Jag har respekt för att andra kan kämpa, men jag har inte känt en dragelse att dricka igen. Jag har även kunnat bryta med bekräftelsebehovet som jag tidigare stillade med sexuella relationer. Vi kvinnor har en tendens att tro att vi behöver bli älskade av män, men när vi kommer till vår sanna fader behöver vi inte söka längre.

Det kan låta självklart när Natalie säger det, men hon är också ärlig med att det har varit en process i att överlåta sig till Gud och tro på att Jesus är enda vägen. Vid ett tillfälle sa hon till Gud att hon behövde bevis. Och det fick inte vara genom lovsång eller genom andra människor.

– Ett avgörande ögonblick var när jag under sommaren 2015 låg utanför mitt hus och solade. Från ingenstans kom en oförklarlig, enorm närvaro som jag bara visste var Guds kärlek. Jag kunde inte hejda mig utan grät och grät. I det upplevde jag hur Gud pekade på min pappa och det väcktes en enorm tacksamhet i mitt hjärta.

Natalie sänker huvudet och blundar.

– Det var som en uppenbarelse om hur mycket min pappa älskade mig och jag upplevde att Gud sa att jag skulle berätta hur mycket jag älskade honom och göra det på en gång. Pappa svarade inte på telefon så jag skickade ett långt sms och beskrev min kärlek och tacksamhet, hur stolt jag var över honom. I slutet skrev jag att Jesus är precis vid din sida och om du bara ber med ditt hjärta kommer du få uppleva en oförklarlig kärlek.

– Hans svar var kort och enkelt, ”Tack, mitt hjärta blir varmt.”

Läs mer: Kristna på plats för att hitta sökare under new age-mässa i Solna

 

Dagen efter fick Natalie ett samtal från sin mamma. Pappan hade dött samma morgon.

– Jag var i total chock och bara grät och skrek. Jag hade ingen aning om att min pappa var sjuk, döden kom helt utan förvarning.

Sorgen sveper över Natalies ansikte, men byts sedan i ett stilla leende.

– Samtidigt upplevde jag mig otroligt buren genom allt det här. Jag hade fått möta Gud så personligt och starkt och jag kände: ”Jag är din Gud, jag är fullkomligt din. Jag vill inte leva en enda dag utan din närvaro”.

Dagen före pappans begravning satt Natalie på akuten med sin mamma som fortfarande var allvarligt sjuk. Hon bad ”Låt det inte vara så att jag förlorar min mamma också.”

Mamman blev friskare och en dag när hon och Natalie var hemma tillsammans, utbrast mamman ”Jag vill ha det du har”.

– Under en tid hade mamma också haft telefonkontakt med mannen från Korskyrkan som bad för mig och de pratade mycket om tron. När hon sedan blev kristen ville hon genast döpas. Så en månad senare, den 24 augusti 2015, stod både hon och jag där i poolen.

Så här tre år senare kan Natalie Tillberg fortfarande förundras att hennes liv tog den här vändningen.

– Innan jag kom till Harmoniexpon hade jag aldrig mött Gud, ingen hade berättat för mig om Jesus. Den dagen är fortfarande oförklarlig för mig. Hur är det ens möjligt? När jag kunskapsmässigt inte visste något, drabbade Hans närvaro mig så hårt, säger Natalie och trummar med pekfingret på cafébordet.

Nu är Natalies längtan att dela sin berättelse och framför allt dela evangeliet om Jesus med så många som möjligt.

– Det är bara korset som kan förändra ett liv. Jag sökte hjälp på massa håll, men det var bara i Jesus som jag blev helt ny och ångesten slutade styra mitt liv. Om vi ska få en förnyelse på djupet så behöver varenda människa Jesus, säger hon övertygande och slår ut med armarna.

Då får jag syn på hennes tatuering. ”Våga leva” står det på innerarmen.

– Innan min frälsning betydde ”våga leva” att förverkliga mig själv, men nu betyder den att våga leva för Jesus.

När vi går ut för att fota får Natalie en idé.

– Kan jag inte stå mitt i vägen och sträcka upp armarna som i en frihetsgest?

Hon springer ut i gatan, ler stort och lyfter händerna i skyn.

Läs också: Emma var nära att dö efter förlossningen - bönen ändrade allt

Lilla Erstagården