Nisse Hallberg: ”Jag vill egentligen inte vara ateist”

Han har utsetts till årets nykomling inom svensk stand-up och gjort humor av sina sjukdomsnojor. I podden Dagens människa berättar Nisse Hallberg om skandaler, hypokondri och panikångestattacker. Men också om sina tankar om tro, ånger och hans relation till Frälsningsarmén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Konsekvensens makt. Det är något som komikern Nisse Hallberg genom livet blivit väl förtrogen med. Den åttonde augusti urartar en flyguppvisning på Vattenfestivalen i Stockholm. Inför tusentals åskådare tappar piloten Lars Rådeström kontrollen över sitt Jas 39 Gripen-plan. Han skjuter ut sig själv ur raketstolen medan planet kraschar på Långholmen i närheten av Västerbron. Konsekvens: En person på marken brännskadas, ett jasplan totalförstörs och en nioårig Nils Hallberg drabbas av svår flygrädsla.

– Det var det som lade grunden till min rädsla.


Lyssna på hela podd-avsnittet här.

 

Nisse Hallberg skrattar till. Han raljerar på ståupp-komikerns vis över hur piloten Rådeström klarade sig oskadd medan han själv dragits med flygskräck nästan hela livet. Han har ett leende på läpparna när han talar om skräcken. Men även om han delvis byggt sin karriär genom att skämta om den, är den på intet sätt ett skämt.

– Egentligen handlar det nog om att jag är rädd för att dö. Eller kanske inte själva döden. Den tänker jag är som att somna­ utan att drömma. Men jag är rädd för beskedet att jag ska dö.

Nisse Hallberg beskriver sig själv som notorisk hypokondriker. Han har varit övertygad om att han drabbats av både ebola, sars och fågelinfluensan. För att inte tala om alla slags varianter av cancer han trott att han burit i sin kropp.

– Tre gånger har jag dessutom fått skallen röntgad för att jag trott att jag fått hjärnblödning.

Samtliga gånger har det rört sig om panikångestattacker som gett sig till känna med liknande slags symtom som en propp eller infarkt i hjärnan.

Förra året satte Nisse Hallberg upp föreställningen ”Jag är sjuk”, där han gick till botten med sin hypokondri.

– Det slog mig att jag har skrivit väldigt många skämt om min hypokondri. Jag har ju varit på sjukhus lite för många gånger för träningsvärk och täppta bihålor.

Att skämta om sjukdomar kan vara känsligt. Och även om en och annan blivit upprörd försöker Nisse skämta på ett sätt som också den som drabbats av sjukdom kan skratta åt. Oftast vänder han skrattspegeln mot sig själv.

– Jag är nog hårdast mot mig själv. Visst jag kan sparka åt alla håll. Men om jag till exempel skämtar om rörelsehindrade är jag är väldigt mån om att det ska kunna sitta tre personer framför mig i rullstol som ska skratta lika mycket som jag.

Nisse Hallbergs röst är djup och lite släpig, för att då och då plötsligt blixtra till och öka i intensitet när han berättar.

– På min föreställning har det kommit väldigt många funktionshindrade och de har verkligen tyckt att det varit roligt, fortsätter han.

– Problemet är snarare alla som ska bli upprörda å någon annans vägnar.

Rädslan för sjukdomar och död blev konsekvensen av Lars Rådeströms Jaskrasch på Långholmen. Så vad tänker då den 32-årige komikern om just döden och vad som händer efter döden?

– Jag hade ju hoppats att jag trodde att vi skulle komma någonstans efter döden. Det hade nog gjort mig lugnare. Jag har försökt att tro men inte riktigt kunnat. Men finns det något mer skulle ju det vara fantastiskt.

Han säger att han gärna skulle vilja tro. Våga hoppas att något annat än tomhet skulle ta vid efter dödsögonblicket. Men tron finns liksom inte där. Religion och Gud har inte varit några stora frågor under Nisse Hallbergs uppväxt. Även om han berättar att hans mormor har en tro.

– Jag minns att hon brukade be ”Gud som haver liten kär” innan vi gick och la oss. Men det kändes mest som en mysig grej att göra. Det var inget vi pratade så mycket om.

Ett annat möte med kristen tro fick Nisse Hallberg då har under en begränsad tid arbetade inom Frälsningsarmén.

Jobbet på Frälsningsarmén var en samhällstjänst som Nisse­ dömts till efter ett brott. Konsekvens: Samhällstjänst på Frälsningsarméns center för hemlösa och missbrukare vid Hornstull i Stockholm.

– Jag ska inte säga att jag var oskyldig. Men jag menar att jag blev dömd för mer än vad jag hade gjort, säger Nisse Hallberg om händelsen i dag.

Arbetet på Frälsningsarméns härbärge hade han dock inte velat vara utan.

– Det var fantastiskt. Jag fick välja mellan att kratta löv och lite andra grejer, men jag gillar människor och valde Frälsningsarmén. Flera av dem vi hjälpte var människor som jag sett på Södermalm under hela min uppväxt. Det var väldigt intressant att få träffa dem.

Men du blev inte troende på kuppen­?

– Nej, jag upplevde nog en del av de äldre där på Frälsningsarmén som lite dömande mot mig. Men samtidigt trivdes jag bra med flera av dem också.

Nisse Hallbergs har hunnit med mycket på sina 32 år. Han är meriterad kock med flera av Stockholms erkända krogar på CV:t. Dessutom har hans stand-up-karriär på kort tid rönt stora framgångar och 2015 utsågs han till Årets nykomling på Svenska stand-up-galan.

Men det finns gropar i grusvägen i Nisse Hallbergs livsresa. Motgångar som på olika sätt fått konsekvenser. Hypokondrin och domen till samhällstjänst är två sådana exempel. En delvis tuff skolgång där Nisse fått känna på både utanförskap och en slags tyst mobbing är ett annat.

– Jag tror att den erfarenheten har gjort mig snällare som person, säger han.

En annan motgång som tog Nisse hårt, var skandalen kring hans tidigare podcast ”Alla mina kamrater” som Nisse gjorde tillsammans med komikerkollegerna Fritte Frittsson, Martin Soneby och David Sundin.

Den 11 november 2015 gästas poddens morgonshow ”AMK morgon” av komikern Kringlan Svensson. Gästen kommer full och ursinnig till det livesända programmet och uttalar bland annat grova hot mot Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg. Tyst som en mus sitter Nisse Hallberg framför mikrofonen utan att gripa in.

Konsekvens: Ett flertal mediehus­ bryter samarbetet med Kringlan Svensson. Nisse och de andra komikerna bakom Alla mina kamrater får hård kritik för att de inte stoppat intervjun, podcastplattformen Acast bryter samarbetet med dem och varuhuset Åhléns där komikerna medverkat i en reklamfilm tar avstånd. Några dagar senare upplöses humorgruppen.

– Det var jättejobbigt. Vi som var i rummet målades upp som vidriga män som hatar kvinnor.

Konsekvenser kan vara benhårda. Men de kan vara goda lärare.

Nisse Hallberg är övertygad om att erfarenheten från AMK-morgon-skandalen lärt honom att inte vara lika konflikträdd utan våga säga ifrån.

- Jag lärde mig mycket av det, det där skulle jag inte låta hända igen. Även ur något ont kan det komma något gott.

Också hypokondrin har blivit bättre, inte minst sedan Nisse fick hjälp via KBT-terapi för att bota flygskräcken. Men så var det detta med tron.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag blev ju erbjuden heltidsjobb på Frälsis, så vi kommer nog ganska bra överens. Det var otroligt smickrande att de verkar tycka om mig så pass mycket.

– Jag har väl alltid varit någon slags ateist, men jag vill nog egentligen inte vara det.

Innan vi skiljs åt får Nisse Hallberg likt alla våra poddgäster välja en favoritpsalm.

– Jag drar till med 219, säger han och skrattar.

Vi slår upp numret i psalmboken. Nisse Hallberg lutar sig närmare boken för att kunna se och tillsammans börjar vi sjunga ”Jag skulle vilja våga tro” av Tore Littmarck. Ett lika spontant som passande sångval.

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Nisse Hallberg

Ålder: 32 år

Bor: I Stockholm.

Familj: Singel.

Yrke: Komiker och kock.

Mer i podden – hör Nisse Hallberg om

Hur himlen skulle vara om han fick önska.

När han tog emot en praoelev i sitt röriga komikerliv.

Minnena av dopet som sexåring.

Lilla Erstagården