Öckerömetoden: Nyktrare tonåringar – nyktrare föräldrar

Goda familjerelationer ger goda resultat. När tonårsföräldrar i Alingsås beslutade sig för att minska ungdomarnas drickande kom en otippad bieffekt: Även föräldrarnas drickande minskade. Drogförebyggaren Håkan Fransson berättar om Öckerömetoden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Det här är sensationella resultat! säger Håkan Fransson entusiastiskt.

Han är drogförebyggaren som började sitt arbete i Öckerö kommun för 15 år sedan. Sedan dess har den så kallade ”Öckerömetoden” gett så goda resultat att den spridit sig över hela landet.

I dag arbetar Håkan som drogförebyggare även i Vårgårda, Herrljunga, Essunga, Grästorp, Vara och Alingsås kommuner. Dessutom är det ytterligare ett antal kommuner som jobbar med Öckerömetoden på egen hand.

Och det är just i Alingsås som den senaste drogvaneundersökningen visat de här sensationella resultaten. När föräldrar sätter stopp för ungdomars drickande så minskar också den egna alkoholkonsumtionen.

106104.jpg– Det här är helt nytt. Så vitt jag vet och kan förstå finns det inget forskat eller skrivet om det här tidigare, säger Håkan Fransson.

Ungdomarnas berusningsdrickande har minskat till hälften och likadant ser det ut hos mammorna, berusningsdrickandet har minskat från 14 till 6 procent. Även pappornas berusningsdrickande har minskat från 21 till 14 procent.

– Den röda tråden är vuxenvärldens konsensus. Att alla vuxna i en kommun kommer överens om att ingen ska dricka alkohol innan de fyller 18, säger han.

Han tar liknelsen av hur självklart det är för oss alla att ingen lånar mammas eller pappas bil och kör runt på stan innan man fyllt 18 och fått sitt körkort. Däremot är det inte lika självklart för alla att säga ett benhårt nej till alkohol innan 18.

– Kanske beror det på att många känner att ”jag dricker ju själv och då har jag inget mandat att hindra mitt barn”. Många föräldrar i dag växte upp med supandet på 70-talet och tänker kanske att det hör till en normal tonårsuppväxt att drälla omkring med ölburkar på stan, säger Håkan Fransson.

Men hur får man då vuxenvärlden att bli överens om en sån här sak?

– Den allra viktigaste målgruppen att nå ut till är tonårsföräldrarna, menar Håkan, och de når man lättast på skolans ordinarie föräldramöten.

Föräldrarna får rak och tydlig information, så här ser riskerna ut, det här kan hända om ditt barn dricker alkohol, och så här kan du göra för att de ska låta bli.

– Information är jätteviktigt. Det är inte kärleksbrist som gör att föräldrar låter sina barn dricka, det är kunskapsbrist, säger Håkan.

Läs också: Så förhindrar du att barnen dricker alkohol
 

En annan viktig del i Öckerömetoden är de årliga drogvaneundersökningar som eleverna i årskurs 7-9 får göra i början av varje läsår. Svaren går ut till skola och föräldrar bara ett par veckor senare och ger raka besked. Så här ser det ut bland våra tonåringar. Så här många dricker, så här många röker, så här många har testat narkotika.

–  Det är dagsaktuella uppgifter som skapar ett krismedvetande hos föräldrarna, säger han.

Det finns tre viktiga skäl att inte dricka. För det första risken för skador på kort sikt – att man hamnar i trubbel, slagsmål, sexuell utsatthet osv. För det andra kopplingen mellan tidig alkoholdebut och missbruk i vuxen ålder. Och för det tredje kopplingen mellan alkohol och narkotika, att det bara är den som dricker och röker som också brukar exponeras för tyngre droger.

– Så köp inte ut! Bjud inte din tonåring på alkohol hemma!

Men alla går ju inte på ett föräldramöte? Kanske är det just föräldrarna till de mest utsatta tonåringarna som väljer att stanna hemma? Det spelar ingen roll, menar Håkan.

– De normskapande föräldrarna är de som kommer på föräldramötet. När de sätter ner foten och säger att ”ingen ungdom ska dricka i vår kommun” då gynnar det också tonåringarna som inte har samma stöd hemma.

Håkan är så passionerat driven för sitt arbete. Han har jobbat med ungdomar i alla år, både på fritidsgård och ungdomsvårdsskola, och sett konsekvenserna när ungdomar råkat illa ut på grund av alkohol och andra droger.

– Jag säger som Dag Hammarskjöld: Vägen valde dig och du skall tacka. Jag ser detta som Guds kallelse till mig att utrota ungdomsfylleriet i Sverige. Att jag får jobba som kommunanställd och göra det jag brinner för är ett oerhört privilegium. Jag är så lycklig, jag studsar till jobbet varje dag! säger Håkan.

Vilket är det viktigaste rådet till en förälder som vill hindra sitt barn att dricka alkohol?

– Det allra viktigaste är en god och förtroendefull relation mellan barn och förälder. Det är den viktigaste drogförebyggande faktorn, säger Håkan.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek