Olle, 75, kör Vasaloppet för 44:e året

Att sitta still har aldrig passat Olle Viklund. Han vet att han sticker ut bland sina jämnåriga med sin aktiva livsstil, men tror även att den bidrog starkt till hans snabba comeback efter den stroke han drabbades av.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Att Olle Viklund kallas för Sport-Olle hänger ihop med ungdomens biltävlingar, men eftersom han alltid varit en sportnörd har namnet passat bra. Han åker rullskidor, cyklar mountainbike och racercykel, och uppe i barndomens Skansnäs susar han fram på sin skoter.

– Och i vinter har det väl blivit cirka 80 mil på skidor

I söndags körde han Öppet spår och laddar nu för Vasaloppet på söndag.

Han vet inte hur många olika vasalopp han kört, men det är minst femtio. Varken en temperatur på -30, lårbensbrott, trasiga ledband, eller brutna tår har stoppat honom. Bästa tiden fick han som 56-åring, när han körde stora loppet på 5 timmar 23 minuter och 59 sekunder.

– Då hade jag även kört skatevasan veckan innan och varit hemma och jobbat några dagar. Det var grymt bra, säger han stolt.

 

Läs också: Se när Olle Viklund fick makeover i Go'kväll

 

Olle är medlem i Vasaloppets veteranklubb, de åkare som kört i 30 år. De brukar åka i likadana dräkter, med orange nummerlapp i stället för vit. Men samma år som han gick med där, 2003, drabbades Olle av en stroke.

– Den var allvarlig. Jag tappade talförmågan och blev förlamad i höger arm. Det var jobbigt, säger Olle.

Han blev sjukskriven, men trots det tog han cykeln de 5-6 kilometrarna till sjukhuset och efterkontrollen någon vecka senare. Han hade känt sig lite konstig samma morgon, berättade han för läkaren, som skickade honom på röntgen. Olle lades in omedelbart. Han hade fått en ny stroke och det tog ett bra tag innan funktionerna i kroppen var tillbaka.

Han berättar om känslan vid den första promenaden med hustrun Gudrun efteråt, när han såg sig omkring och inte visste var han var.

– Det var som en kall vind drog igenom mig. Jag hade ingen orienteringsförmåga. Det var hemskt.

Olle åkte in på rehab, och fick hålla sig runt huset för att inte gå vilse. Men envis som han är bestämde han sig för att kämpa.

– Om de sa att jag skulle göra en övning trettio gånger gjorde jag den 300 gånger. Det skulle inte bero på mig om jag inte kom tillbaka och blev den bästa jag kunde vara.

Det gällde även körkortet de tog ifrån honom. Olle åkte till Norge för att övningsköra och gå igenom en rad tester, till och med en simulator som testade hans reaktionsförmåga.

– Inför varje nytt test knäppte jag händerna för att be och påminna Gud om hur viktigt körkortet var för mig.

När resultaten kom stod det i pappren ”En förare utöver det normala”.

– Så det har jag bevisat nu, att jag är duktig på att köra bil, säger Olle och skrattar.

 

Läs också: Olle Viklund blir en av personerna i Dagens nya 60+panel

 

Olle tror att hans goda fysik har stor del i att han mår bra i dag, och att träna känns viktigare än någonsin. Utöver att köra plankan och hundra situps varje dag, tränar han två, tre gånger varje vecka.

– Jag är tacksam till Gud att han har skapat mig så stark att jag klarar att hålla på, trots alla skador jag dragit på mig.

Olle vill gärna uppmuntra fler att röra på sig. Tidigare höll han i en promenadgrupp i Botkyrka pingstkyrka, där han är medlem, och han bidrar alltid med träningstips om någon vill ha.

– Man behöver ju inte överdriva som jag, men det är bra att motionera. Någon som är helt otränad har ju alla möjligheter att utvecklas snabbt.

Olles hetaste tips till den som vill komma igång är att planera in ett par raska promenader i veckan. Det gör skillnad för konditionen efter bara någon månad, menar han.

– Många gillar att sitta framför tv och låta magen svälla, men jag är stolt när jag ser mig i spegeln. Är man inte det ska man jobba med kroppen tills man är det.

Annars är inte fåfänga synonymt med Olle. Inte förrän nu i alla fall. Många såg honom i SVT:s ”Go’kväll” där han blev stylad i deras ”Gör om mig”-inslag. En hel dag provade han kläder, klipptes och rakades, men han blev han helt paff när han såg resultatet.

– Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat drömma om att jag skulle kunna se ut så. Jag var ju snygg, säger Olle och skrattar.

Efteråt blev det kramkalas med programledaren och alla andra i studion.

– Frisören är jag vän med på Facebook nu. Jag har varit och klippt mig hos honom igen och även tipsat min son att gå dit.

Olle hoppas att de som ser klippet ska känna att det aldrig är försent, vare för det ena eller det andra.

– Jag hoppas att jag kan få glädja någon och inspirera.

Fakta:

Olle Viklund

Ålder: 75 år.

Bor: Tullinge, men uppväxt i Västerbotten.

Familj: Hustrun Gudrun, 4 barn, 4 barnbarn.

Historia: Har varit egenföretagare i över 50 år inom byggbranschen.

Aktuell: Åker i veckan Vasaloppet för 44:e året.

Olle Viklund, Dagens 60+ panel.

Olle Viklund, Dagens 60+ panel.

Foto: Natanael Johansson
[x]
Olles resultat vid Öppet spår.

Olles resultat vid Öppet spår.

Foto: Privat
[x]