På vilket sätt har ni anpassat er efter varandra?

”Om relationen får prio ett innebär det ett visst mått av anpassningar”, säger Lillemor Claar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Stefan och Lillemor Claar:

”I början av vår tid tillsammans hade jag, Stefan, ett häftigt temperament och alldeles för kort stubin. Jag försvarade mig med att jag var rödhårig och då är man sådan här, men Lillemor gav mig en bok som heter ”Behärskad av anden”. Det innebar en radikal vändpunkt. Helt klart var det en nödvändig anpassning från min sida.

Jag, Lillemor, blev ihop med Stefan när han hade han ett arbete på Domus i Hudiksvall. Sedan kom hans kallelse och han blev predikant. Det har helt klart påverkat hela mitt liv. Stefans jobb har till exempel inneburit att vi flyttat ofta, men vi har aldrig flyttat utan att vara hundra procent överens om det. När det gäller intressen och saker att göra så har vi båda anpassat oss till viss del efter varandra för vår gemensamma relations skull. Om relationen får prio ett innebär det ett visst mått av anpassningar.”

Nils och Evelina Lundkvist:

”Just nu känns det som att vi mest anpassar oss till att vara föräldrar till tre små barn. Men varandra? Evelina har valt att vara mindre gå-påig i konflikter för att ge Nils en chans att möta henne på ett sätt där han kan känna sig trygg. Nils har valt tid tillsammans, där han annars skulle ha snöat in på något eget projekt. När det gäller småsaker har Evelina började fälla ner locket på toaletten, och Nils har börjat köpa mindre skivor och böcker för att kunna prioritera gemensamma saker i­ stället. Vi vill älska varandra så väl att vi blir så mycket oss själva som möjligt. Förändringar och anpassningar är ingen motsats till det – det är många gånger ett konkret sätt att visa kärlek på.”

Anders och Marie Johansson:

”Tidigt i vårt äktenskap bestämde vi oss för att försöka respektera, förstå och acceptera varandras olikheter och brister. Med tiden har vi lärt oss att den andres styrka kan bli vår gemensamma styrka, och då blir det lättare att inte fokusera på den andres brist. Något som betytt mycket i vår relation är Filipperbrevet kapitel två som handlar om att leva i gemenskap i Kristuts och harmoni med varandra. Där står det att man ska älska varandra och vara eniga i sitt tänkande. Att man ska vara ödmjuka­ och inte bara tänka på vad som är bra för mig utan också på den andres behov.”

Läs det senaste från Dagens relationssajt Fixa kärleken

Alla tidigare artiklar