Pastorn Bengt Freed drömmer om att gå igen - i ”I dag om ett år.”

Att resa sig ur rullstolen, gå fram till predikstolen och predika stående. Det är målet för EFK-pastorn Bengt Freed. Vid sin sida har han Gud. Och kompisarna Nisse och Janne.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Bengt Freed var ute på turné med Örebromissionens predikantkör när han plötsligt ramlade i golvet. Stroken gjorde honom medvetslös i tre dygn.

– Jag vaknade upp på tredje dagen. Blev sjuk en fredag, vaknade upp en söndag. Något har jag gemensamt med min frälsare, säger Bengt Freed och ler snett.

Vi sitter i vardagsrummet i lägenheten i Kolsva, ett litet samhälle utanför Köping. Eftersom Bengt har svårt att komma in i bilen själv hämtade hans kompis Nils Erik Bjöör mig på stationen. Nu sitter vi alla tre och fikar, dricker kaffe och äter mandelkubb. När Bengt flyttade hit för två år sedan blev han och Nisse kompisar. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.

 

Läs mer: Tiina Hälvä mötte Jesus på sängkanten

 

Men det var nära att Bengt Freed inte skulle få leva längre än till 1996. När stroken slog till var han bara 46 år gammal och läkarna trodde inte att han skulle överleva. Med en propp både på höger och vänster sida av hjärnan var utsikterna dåliga och om han mot förmodan skulle vakna ur koman skulle han bli ”ett paket.” Men han vaknade.

– När jag tittade upp stod tio kollegor från Örebromissionen omkring mig. På den tiden var jag en välkänd figur i de sammanhangen och mängder av kollegor kom för att besöka mig på sjukhuset.

– Mirakulöst nog började jag prata direkt. Sedan dess har jag pratat ganska mycket. Munnen har varit mitt största verktyg och den är hyfsad smord, säger Bengt och ler igen.

Bengt Freed rullar vant rullstolen mellan köket och vardagsrummet. Efter stroken var han helförlamad, men sedan dess har mycket hänt.

– Precis i början kunde jag bara vrida på huvudet och jag insåg snabbt att jag var tvungen att ha många delmål på vägen mot målet att kunna gå igen. Det första var att kunna klia mig under näsan. Om man inte kan klia sig kliar det hela tiden.

Bengt lyckades klia sig under näsan, lyckades sedan röra höger arm och lyckades träna upp musklerna. Efter tre månader fick Bengt lämna sjukhuset och efter intensiv rehabilitering kunde han så småningom släppa rullatorn. I 19 år gick han obehindrat.

– Men sedan i samband med flytten hit kände jag hur det tog emot att gå trappan. En dag kunde jag inte lyfta benen, jag stod som fastlimmad i marken.

Sedan dess har Bengt Freed inte kunnat gå på grund av en tilltagande spasticitet. Men han ger inte upp och har allt sedan den första stroken känt Guds hjälp.

– Jag kan precis som andra ha ögonblick av tvivel, men min tro på Gud har inte förändrats ett dugg. Jag har inte klarat mig själv och då ropat till Gud.

– Det är många som bett och fortfarande ber för mig. En kvinna i Korskyrkan i Västerås berörde mig särskilt när hon sa: ”Bengt jag vet att du ber för helande. Men jag har bett att du ska få tålamod”. Det är jag så tacksam för, för jag har behövt så mycket tålamod.

Hur har du upplevt Guds hjälp?

– Ta en sådan som Nisse. Jag behöver bara andas att jag behöver hjälp så är han här. Det är han som skottar fram min bil, han som hjälper mig närhelst jag behöver det. Han och vår kompis Janne har varit otroliga stöd.

– Äsch, du kunde lika gärna ha en hund, skämtar Nisse, men det märks att Bengts ord berör.

När Bengt Freed flyttade till Kolsva hittade han snabbt Nisse och Janne och de tre bildade en bönegrupp. En gång i veckan ses de över en fika för att be, läsa Bibeln och samtala om det som är svårt i livet. Under året som gått har Bengt Freed genomfört en jätteutmaning. Vilka som stöttat? Nisse och Janne såklart.

 

Läs mer: Ny präst-serie i SVT

 

I december 2016 gick SVT ut med en efterlysning om att de sökte personer som ville vara med i programmet ”I dag om ett år” där tittarna fick följa människor som under ett år ville nå ett särskilt mål.

– Jag visste direkt vad jag ville. Jag ville gå, säger Bengt.

Efter bara några dagar fick han svar från SVT att de gärna ville ha med honom i programmet. Han hade tänkt sig att han om ett år skulle vilja kunna köra bil, åka ner till stan och kanske gå in på ett fik. Men producenten hade hört att han var pastor och föreslog något annat: Om ett år skulle Bengt resa sig från rullstolen, gå till predikstolen och hålla en kort predikan ståendes, plus sjunga en sång.

Bengt Freed, som hela sitt liv har predikat, både som pastor, sångare och resepredikant ser sin medverkan i programmet som en möjlighet att bjuda in sekulära svenskar till kyrkan och lyfta fram sin tro. Inför eldprovet, hösten 2017 då Bengt skulle resa sig från rullstolen, tränade han, Janne och Nisse ”som galningar.”

– Vi lånade ett bälte från sjukgymnasten som vi spände runt mig och Janne och Nisse höll i var sin ände. Men när det närmade sig tog jag av det och sa att jag ville köra utan. I tv-klippet inför predikan fick jag frågan om vad jag skulle predika om. Jag behövde ingen betänketid: Paulusordet ”Allt förmår jag genom Honom som ger mig kraft.”

Hur gick det då när Bengt Freed skulle resa sig från rullstolen? Det får vi se i programmet som sänds på tisdag. Men evangelisten Bengt Freed vet vad hans ambition är, oavsett utgång.

– Jag sa till Gud redan från början, om min medverkan i det här programmet kan bli ett sätt att nå ut till människor att tron på Gud är viktigt och kan betyda ofantligt mycket för människor, då vill jag vara med.

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.

Bengt Freed

Född: 1949 i Jönköping.

Bor: Kolsva utanför Köping.

Sysselsättning: Anställd på 40 procent som pastor i Östanåskyrkan i Köping.

Familj: Tre vuxna barn och åtta barnbarn.

Intressen: Läsa, både teologisk litteratur och deckare, HV 71 och barnbarnen.

Aktuell: Medverkar i SVTs serie ”Idag om ett år”.

Lilla Erstagården