Prinsessan Märtha Louise: Bön ligger nära mitt hjärta

Bakom leenden och timmar av vinkande från kungliga balkonger fanns en flicka som ofta vantrivdes av att ständigt vara betraktad. I dag är norska prinsessan Märtha Louise aktuell med boken ”Född sensitiv” som hon skrivit tillsammans med affärspartnern Elisabeth Nordeng.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

På ett hotell vid Brunkebergstorg i hjärtat av Stockholm tar prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng emot. De är i Sverige för att marknadsföra boken ”Född sensitiv”. Vårt samtal är den sista intervjun innan färden går tillbaka mot Norge. De två vännerna är uppsluppna när de sjunker ner i soffan i det stora loungeliknande rummet som abonnerats på hotellet.

– Ni behöver inte titulera mig prinsessan, det går fint med du, konstaterar prinsessan Märtha Louise med ett leende medan vi riggar upp vår utrustning.

De två kvinnorna framför oss har gjort en lång rad framträdanden under dagen och gårdagen. De har pratat om sin bok. Om känslighet och vad det innebär att vara högsensitiv. Så vad innebär det egentligen?

– Forskning säger att 15-20 procent av befolkningen är högsensitiva. Och det är lika många män som kvinnor även om många tror att det är något typiskt kvinnligt, säger prinsessan Märtha Louise.

– En högsensitiv person är ofta känslig för ljud, ljus, dofter och stämningar. Men man har också ofta ett rikt inre liv, fortsätter hon.

– Vi har lätt att ta till oss konst, musik, film eller böcker. Det konstnärliga går liksom djupt in, flikar Elisabeth Nordeng in.

– Ja, när 3D-glasögonen kom fattade jag inte grejen. Jag hade alltid upplevt film så. Som att saker kom flygande mot en, skrattar prinsessan Märtha Louise.

Under sin uppväxt upplevde hon ofta att hon hade två sidor i sin personlighet. En utåtriktad, energifylld sida och en blyg mer känslig sida. Prinsessan Märtha Louise var pojkflickan som slogs med killarna, klättrade i träd och som barn kunde dyka upp med fläskläpp när 17 maj skulle firas och familjen skulle ställas upp och vinka till folket.

– Jag hade den biten men var samtidigt väldigt känslig. Jag backade från människor.

– Jag var också väldigt känslig för dofter. Jag minns en gång när min mamma kom hem från en resa till London och hade köpt Playdough-lera, som var helt nytt då. Det var en jättefin present. Men jag kunde inte stå ut med den där söta mandelaktiga doften.

Fanns det förståelse hemifrån, från kungaparet, för den här högkänsligheten under uppväxten?

– Nej, man fick ta ett djupt andetag och försöka genomföra det som skulle göras, säger prinsessan Märtha Louise och skrattar till.

– Men det var också en annan tid. Jag upplevde ändå att det fanns en stor förståelse. Men man hade inte orden för det på den tiden.

– Jag minns min första skoldag, jag ville bara gömma mig bakom mamma. Men var tvungen att möta kamerorna. I dag ser jag på mina egna barn att om vi kommer till ett nytt sammanhang vill de gärna dra sig undan lite och känna in sammanhanget, innan de ger sig in i det. Det har jag stor förståelse för eftersom jag så ofta kände likadant själv.

En bricka kommer in med två cappuccino och prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng tar varsin klunk från de rykande kopparna. I tio år har de två kvinnorna arbetat tillsammans. Ofta har andlighet sätt stått i centrum. Inte sällan har arbetet varit kontroversiellt och prinsessan i det lutherska Norge har många gånger kritiserats för att dras åt österländsk andlighet.

De senaste åren har detta med högsensitivitet blivit ett annat huvudämne för duon Elisabeth Nordeng och prinsessan Märtha­ Louise. Men hur hänger det ihop? Finns det något samband mellan högkänslig personlighet och intresse för andlighet?

– Ja, för mig har andligheten och min högkänslighet alltid hängt ihop, konstaterar Elisabeth Nordeng och kupar händerna runt kaffekoppen.

Tror du på Gud?

– Jag tror på en gudomlig kraft, men är inte knuten till någon kyrka eller religion, säger Elisabeth.

För prinsessan Märtha Louise­ är bandet till den kristna tron starkare och det verkar inte enbart handla om att det står i grundlagen att en prinsessa ska bekänna sig till den evangelisk-lutherska tron.

– Jag är kristen. Och jag har haft mina stora uppvaknanden genom livet. Som barn studerade jag Bibeln jättemycket. Jag känner att det är rätt väg för mig, säger Märtha Louise.

– Jag funderar tidigt mycket på de existentiella frågorna. Redan vid 13-14 års ålder började jag fråga varför är jag här, finns Gud och sådana saker. Vi hade en barnflicka som var väldigt beläst och som samtalade mycket med oss om de här frågorna.

Ber ni?

– Bön är nära mitt hjärta, säger prinsessan. Hela min uppväxt bad jag fader vår varje kväll och den sortens böner till Gud har jag kvar, säger prinsessan Märtha Louise.

– Jag brukar meditera, för mig är det en slags bön, fortsätter Elisabeth Nordeng.

Som barn gick Elisabeth Nordeng till söndagsskolan i en pingstförsamling. Den starka religiositeten fanns inte i hennes egen familj men en generation bakåt.

– Men jag upplevde att det blev så strängt. Jag fick liksom inte ett öppet hjärta där, i kyrkan. Men i dag älskar jag kyrkorum, säger hon.

För prinsessan Märtha Louise har kyrkan alltid varit viktig. I den offentliga rollen har kyrkobesöken varit otaliga, men prinsessan talar också varmt om den lokala församlingens betydelse.

– Vi har en jättefin kyrka där jag bor. Den är väldigt öppen och trevlig och alla kommer dit med sina barn och äter tillsammans på onsdagarna. Det är väldigt trevligt, berättar hon.

Det är tydligt att de två kvinnorna och kollegerna båda har stora likheter och skillnader i sin syn på tro, andlighet och kyrka. Det tycks dock inte föresväva varken prinsessan Märtha Louise­ eller Elisabeth Nordeng att det ena förhållningssättet skulle vara mer rätt än den andra. Det är olika vägar menar de.

– Jag upplever att ju mer jag är närvarande i mig själv desto mer upplever jag en inströmning av det gudomliga, säger Elisabeth Nordeng.

Men om alla har sin egen väg, kan det inte bli en ganska ensam vandring då, om man bara är utlämnad till sig själv?

– Många gånger när man trott att man varit på helt fel väg har man fått uppleva i efterhand att det var ju hit jag skulle, säger prinsessan Märtha Louise.

Hon tystnar ett slag. Någonstans utanför fönstret slår en kyrkklocka. Snart stundar ett möte med förlaget före resan hem mot Oslo.

Hur har prinsessan det med Gud i dag?

– Jag, har det jättebra med Gud. Tack.

– I mitt liv har det varit jätteviktigt att be om hjälp och lyssna in mitt hjärta. För mig är det en del av samtalet med Gud. Det har gjort att jag hamnat där jag är i dag, säger prinsessan Märtha Louise.

Lyssna på hela poddavsnittet med prinsessan Märtha Louise här.

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Mer i podden:

Hör prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng om:

Huruvida Jesus var högsensitiv.

Varför det kan vara svårt att vara man och högsensitiv.

Förhållandet till psalmen ”Härlig är jorden”.

Kort om:

Prinsessan Märtha Louise

Ålder: 46 år.

Bor: I Oslo.

Gör: Prinsessa av Norge, författare och driver organisationen Soulspring tillsammans med Elisabeth Nordeng.

Aktuell: Med boken ”Född sensitiv”.

Kuriosa: Prinsessan Märtha Louise är dotter till kung Harald den femte och drottning Sonja. Märtha Louise är nummer fyra i den norska tronföljden.

Elisabeth Nordeng

Ålder: 49 år.

Bor: I Oslo.

Gör: Entreprenör, författare och driver organisationen Soulspring tillsammans med Prinsessan Märtha Louise.

Aktuell: Med boken ”Född sensitiv”.