Rösta på de nominerade till utmärkelsen Årets medmänniska 2019

I och med satsningen Årets medmänniska 2019 vill tidningen Dagen lyfta fram människor som i sin vardag på olika sätt gjort extraordinära insatser för sina medmänniskor. Här är de tre nominerade bland de många personer som läsarna nominerat. Priset går till en av dem, och delas ut vid Dagen-galan i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Usha Deminger Sandgren har samlat in nästan en miljon till Panzisjukhuset. Andreas Samuelsson hjälper romer i Rumänien och 13-årige Alvar Björk gick emellan när en funktionshindrad man misshandlades. För sina respektive insatser nomineras dessa tre inspirerande personer till utmärkelsen "Årets medmänniska 2019".

Rösta och läs mer om kandidaterna längst ner i den här artikeln.

 

Usha Deminger Sandgren, Lilla Edet

Foto: Privat

Hon drabbades starkt av en artikel om de systematiska våldtäkterna i krigets Kongo. Hon läste om Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset och bestämde sig för att agera. Resultatet blev den så kallade Denis-änglarna, som Ursa tillverkar av ullen från hennes egna får och sedan säljer till förmån för Panzisjukhuset. I skrivande stund har Usha Deminger Sandgren samlat in över 900 000 kronor.

Läs mer om Usha här.

 

Alvar Björk, Knivsta

Foto: Privat

Han blev i våras vittne till hur en funktionshindrad man på resecentrum i Uppsala blev trakasserad och misshandlad. Trots sin ringa ålder valde han, till skillnad från de andra på stationen, att agera och gick emellan. Detta resulterade i att han själv blev misshandlad. Alvar har hyllats bland annat av polisen för sitt agerande, själv säger han att hans inspirationskälla är Jesus.

Läs mer om Alvar här.

 

Andreas Samuelsson, Timisoara i Rumänien

Foto: Karin Sundemo

I Rumänien driver han det sociala företaget Kenosis Design, som ger romer arbete och en ”arbetsfamilj”. Han har även varit drivande i ett läxhjälpsprojekt, där romska barn får hjälp med skolarbetet.

Läs mer om Andreas här.

 

Vinnaren får utmärkelsen under Dagen-galan i Ryttargårdskyrkan i Linköping den 16 november.

Läs också: Här är de tre nominerade till Årets opinionsbildare 2019

Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo