Så firar vi jul utomlands

När Svenska kyrkan i London bjuder till julmarknad kommer 8 000 svenskar. ”Det är hemlängtan”, säger kyrkoherden Michael Persson. Han tror att skälet till att många söker sig till en utlandsförsamling är behovet av att söka sin egen identitet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Till London reser inte folk från Sverige i första hand för att fira jul, det finns andra resmål som lockar mer för det ändamålet. Men det finns året runt cirka 40 000 Londonsvenskar, och det är en del av dem som utgör församlingen och som fyller kyrkan, särskilt i advent. På ­första advent fick man hålla dubbla mässor för att ge plats åt alla.

Advent och jul i Svenska kyrkan i London börjar med den stora julmarknaden i slutet av november, med 8 000 besökare som köper svenskt hantverk, julmat, bröd, lotter med mera. Det krävs omkring 250 frivilligarbetare för att genomföra marknaden.

En annan av topparna, när det gäller antalet besökare, var Lucia. I fredags hölls den stora Luciahögtiden i S:t Pauls Cathedral, som rymmer 2 500 personer. Biljetterna till denna såldes snabbt slut. Och dessutom har man haft tio mindre Luciafiranden.

Kyrkoherde Michael Persson tycker att Lucia har ett bra budskap till Londonsvenskarna.

– Det krävs ett folk som är vana vid att det är mörkt stora delar av vintern för att fullt ut förstå det här med ”att komma som ett ljus i mörkret”, säger han.

– Lucia var en flicka som vägrade låta sig begränsas av omgivningen. Hon hade sin kristna identitet, och den bar. På samma sätt är det för många av de svenskar som bor här. De har vågat sig ut, lämnat hemmet för att se att det bär.

Han tror att skälet till att många söker sig till en utlandsförsamling är behovet av att just söka sin egen identitet.

– Det är viktigt att våga vara den jag är. Budskapet från Lucia är att jag är älskad och uppskattad, och att jag har en uppgift, säger Michael Persson.

Han tror också att det kan finnas ett behov av ett komplement till den engelska julen, som han tycker mest är som en handelsplats.

På själva juldagarna är det, bland annat av praktiska skäl, lite lugnare i Ulrika Eleonora kyrka på 6 Harcourt Street.

På julafton är det julmiddag där man får plats med 100 personer, varav 15-20 platser används för personer som inte själva kan betala.

På kvällen är det midnattsmässa. Men efter det slutar tunnelbanan att gå (juldagen och annandagen), så juldagens högmässa är inte så välbesökt. Det är trots allt en eller två timmars resa för många medlemmar mellan hemmet någon stans i Storlondon och kyrkan.

I många svenska församlingar ökar det sociala arbetet kring jultid. För Londonförsamlingen pågår det engagemanget hela året. I ett samarbete med bland annat Frälsningsarmén hjälper man hemlösa i närområdet.

Men just under advent pågår till exempel en insamling av hygienartiklar till behövande. Michael Persson tycker att kyrkobesökarna är generösa med att ge.

– Men det är inte mer på julen än andra tider på året.

Märker du av någon hemlängtan?

– När 8 000 personer kommer till vår julmarknad för att köpa svenskt godis, pepparkakor, renkött och andra egentliga onödiga saker. Då kan det väl inte vara annat än hemlängtan!

– Men det kan vara mer än längtan till hemmet i Sverige. Det kan också vara en längtan till det himmelska hemmet som drar människor hit.

Fakta:

  • Därför bokar vi julresor
  • 52 procent: Mer tid med nära och kära.
  • 28 procent: Slippa alla krav och måsten.
  • 13 procent: För att fly julstressen.

 

  • 44 procent av svenskarna kan tänka sig att fira julen utomlands.
  • Källa: Vings Resepanel, 6 651 personer har svarat.

 

Lilla Erstagården