Sarah Bedi och Caroline Hultmar är missionärer i Tensta

Tensta. Sarah Bedi lämnade USA. Caroline Hultmar sa upp sig från sjuksköterskejobbet. Nu är de missionärerer i Stockholmsförorten Tensta – ett uppdrag som både utmanar och inspirerar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När jag kliver av tunnel­banan i Tensta möts jag av ett torg fullt med folk. Trots att det är en kylig och snålblåsig oktoberkväll står människor i grupper och umgås och torghandeln är igång. Det är folklig stämning, men byggnaderna runt omkring är slitna, vägg­målningarna har flagnat. När Tensta byggdes på 1960-talet var det som en del i miljonprogrammet, som skulle råda bot på det gångna 1950-talets bostadsbrist, avskaffa trångboddhet och höja bostadsstandarden. I själva verket har det blivit tvärtom.

Majoriteten av Tenstas befolkning är födda utanför Sverige och många har muslimsk bakgrund. På fredagarna fylls centrum av män i fotsida kläder, på väg från bönen i den närliggande gympahallen.

– Jag tror att det är sjukt bra att någon gång i livet bo någon­stans där man är i minoritet. Det är lärorikt och ödmjukande att inte fatta hur man ska bete sig överallt. Dessutom ger det perspektiv på vad som är bra i den svenska kulturen, och vad vi kan lära av andra, säger ­Caroline när hon möter mig på torget.

Vi går över bron som korsar motorvägen, förbi en stor lekpark omringad av färgstarka höstträd och kommer fram till raderna av vita låghus, ett stenkast från Järvafältets natur­område. Här bor Caroline tillsammans med amerikanskan Sarah sedan juni i år. De är utsända hit av Korskyrkan i Stockholm för att missionera.

I dag är det söndag och en handfull personer har samlats för hemgudstjänst. En av dem är Anna, som kom med i gemenskapen tack vare volleybollspel i somras. Trots att hon bott i Tensta i flera år är Sarah och Caroline hennes första vänner i området. Nu är hon deras mest trogna gäst.

Sarah leder gudstjänsten och pratar om hur Jesus vill göra oss till människofiskare. I bakgrunden puttrar soppan som gästerna ska bjudas på efteråt. Stämningen är avslappnad och familjär. Sarah ber alla att skriva ner sin väg till tro och Caroline får visa hur hon brukar prata om sin trosresa på 30 sekunder. Därefter uppmanas alla att skriva ner namnet på två personer att vittna för i veckan. Vid nästa gudstjänst kommer man prata om hur det har gått. Att vara strategisk i evangelisation är en nyckel, tror Sarah.

– Jag har aldrig känt mig särskilt kallad att nå muslimer, men när jag läste bibelordet om att gå ut och göra alla folk till lärjungar, funderade jag på vad det mest strategiska tillvägagångssättet skulle vara.

– Som amerikan kan jag av politiska skäl inte resa överallt i hela världen, men i och med flyktingkrisen 2015 blev det ännu tydligare att människor från olika delar av världen befann sig i Sverige. Tensta är en strategisk plats. Hela världen finns här.

Men trots att hela världen finns i Tensta är det inte alldeles enkelt att få kontakt. Caroline har svårt att hitta människor i sin egen ålder och Sarah konstaterar att det tagit längre tid än hon trott att bygga relationer.

– Många människor har traumatiska upplevelser och är, med all rätt, lite på sin vakt. När jag flyttade hit försökte jag hjälpa folk att bära matkassar, men de flesta blev rädda och trodde att jag skulle stjäla, berättar Sarah.

Nu har Sarah och Caroline en annan strategi. De går ofta böne­promenader i området och varje måndag bjuder de in till bibelsamtal och möjlighet att öva engelska. Då och då gör de utåtriktade satsningar som att bjuda på kaffe på torget eller erbjuda förbön. Många är nyfikna, men en del är rädda på grund av det informella, men starka muslimska ledarskap som finns i området.

– När jag stod och pratade om Jesus med en kvinna i centrum märkte jag att en man iakttog vårt samtal och efteråt gick han fram till kvinnan för att tillrättavisa henne, berättar Caroline.

– Vi måste vara försiktiga med vilka vi pratar med offentligt, några vill inte bli sedda med oss. För vår egen del är det ingen fara, men vi vill inte utsätta andra för det, fyller Sarah i.

Tensta förknippas ofta med oroligheter och otrygghet och vid en googling dyker artiklar om skottlossningar och gängbrottslighet upp först. Men Sarah och Caroline är inte rädda. Det är alltid folk i rörelse, så om något skulle hända finns alltid någon som kan hjälpa, resonerar de. Däremot är det flera vänner som inte vågar hälsa på.

– När jag frågar kristna vänner som bor inne i stan om de vill komma hit och äta på den fantastiska marockanska restaurangen, säger de att de aldrig skulle våga sig ut hit, berättar Sarah.

Även Caroline har mött skepsis.

– Mina kollegor på Karolinska sjukhuset tyckte att jag var fullkomligt puckad som sa upp mig från ett bra sjuksköterskejobb där jag hade en chans att avancera, för att i stället bo i Tensta och jobba på vårdcentral. De frågade hur jag som har hela livet framför mig och kan göra vad jag vill, självmant flyttar till förorten.

Men Caroline ångrar inte sitt val. Både hon och Sarah trivs oväntat bra i Tensta, de triggas av att verka i ett område med utmaningar och önskar att fler skulle upptäcka Tenstas charm. De har träffat fantastiska människor som delar sina livsberättelser, även om en del kulturkrockar uppstått.

– För oss har det blivit viktigt att respektera människor här, även om vi har motsatt åsikt. Vi vill bygga broar i stället för barriärer och ser som vår främsta uppgift att möta varje individ och visa på Gud, inte att förmedla svenska värderingar, säger Sarah.

Inne i hennes och Carolines lägenhet lider gudstjänsten mot sitt slut. Innan vi skiljs åt säger Caroline något som får mig att fundera kring vad mission i dag egentligen kan handla om.

– Om vi vill se platser förvandlas behöver vi be, men också etablera oss där. Jag utmanas av hur Jesus ofta hängde med utsatta som andra såg ner på. Hur kan vi leva mer så? Vi som kristna är ju Guds folk, som bär Hans kraft och Hans ljus. Det ljuset behövs överallt, även i Tensta, säger Caroline och fortsätter:

– Ibland känner jag att det hade varit smartare av Gud att sända en man som kunde prata arabiska hit, men nu kallade han mig. Om jag kan bo och verka här, kan alla det.

Caroline Hultmar

Ålder: 23

Kommer från: Luleå

Yrke: Sjuksköterska

Familj: Mamma, pappa, tre yngre syskon.

Intressen: Läsa böcker, laga mat (helst till många) och svinga kettlebells.

Sarah Bedi

Ålder: 40

Kommer från: New Jersey, USA

Yrke: Lärare

Familj: Singel

Intressen: Att se människor växa i tro och att titta på live-sport.