Sökandet efter kärlek drev Felix Engström ut i djup ensamhet

När han till sist gav upp de egna försöken att fixa sitt liv öppnades en väg till en annan, större kärlek mitt framför honom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Under två påskar har jag följt honom på avstånd. I svart polotröja har Felix Engström reciterat påskens bibeltexter i Filadelfiakyrkans påskföreställning 72 timmar som förändrade världen. Själv har jag haft en biroll i ensemblen och storögt lyssnat till den djupa berättarrösten som tycks innehålla lika delar pondus och smärta.

– Det har varit väldigt roligt att få vara med i något som ligger mig så varmt om hjärtat. Men det är också en lättnad att det är över. För mig är det förknippat med stor nervositet att spela två gånger inför fullsatta hus utan att ha gjort något genomdrag inför publik innan, säger Felix Engström när vi möter honom för poddintervju den första vardagen efter stilla veckan.

– När man gör något sådant här är man helt fokuserad på att gestalta berättelsen för människorna som ska komma. Men jag kan längta efter att själv få leva med i påsken ännu mer, fortsätter han

Det finns i föreställningen en scen där Jesus hänger på korset och världens lidande i form av krig, orättvisor, ätstörningar och mobbning flimrar förbi på tv-skärmar under honom. För Felix Engström har den bilden etsat sig fast.

– Jag blir lika berörd varje gång. Det är precis vad påsken handlar om. Att Gud som är så stor har valt att hjälpa oss i vår förnedring. Han har valt att blöda, att lida för oss och ta allt detta på sig. Att få tro på det är en gåva.

Felix Engström låter som en stillsam predikant när han talar om påskens och kristendomens innersta budskap. Avlägsen känns nu Micael Schmidt, Felix Engströms obehagliga rollkaraktär i vårens stora SVT-succé ”Bonusfamlijen”.

– Han är genuint osympatisk, säger Felix och skrattar.

– Jag hade funderingar på om jag skulle göra rollen eller inte. Men så läste jag manus och förstod att det här är en jätteviktig produktion, som handlar om hur rörigt det blir med våra relationer i dag. Jag har själv vuxit upp med separerade föräldrar och haft mina egna barn varannan vecka.

Han tycker att namnen Felix Herngren, som skapat serien, sätter fingret på en problematik som få vågar tala om i dag.

– För mig är Felix en gycklare vid hovet som säger sanningen till kungen. Genom humorn skildrar han det han ser, det är viktigt. Det finns inte så mycket utrymme i Sverige för att kritisera vår livsstil utan att anklagas för att vara moralistisk.

Tänker du annorlunda när du väljer dina roller sedan du blev kristen?

– Jag ville lämna skådespeleriet helt när jag kom till tro. Men så pratade jag med flera trovärdiga kristna jag känner som menade att det kan vara precis tvärtom, att vi behövs som kristna i de miljöer där vi finns.

– Om jag inte vet vem jag är eller vem som skapat mig så kan det bli väldigt förvirrande att gå in i alla de här rollerna. Men där upplever jag verkligen att Gud skyddar mig.

Som liten var Felix Engström en rädd och otrygg pojke.

– Jag växte inte upp i någon särskilt trygg miljö. Men jag minns att jag bad till Gud att ingenting skulle hända min mormor. Hon var min trygga punkt. I dag förstår jag att den bönen hjälpte inte bara min mormor utan också mig.

Sökandet efter Gud ersattes dock med tiden av ett annat slags sökande.

– Jag har haft en övertro på den romantiska kärleken och alltid tänkt att när jag träffar rätt kvinna kommer det att fixa alla mina problem.

Men efter ett flertal separationer och besvikelser stod Felix Engström mer ensam än någonsin. I samma veva hamnade han för första gången i livet på en frikyrklig gudstjänst.

– Man sjöng lovsång till Jesus och jag hörde evangeliet predikas. Då insåg jag att nu har jag möjlighet att fatta ett beslut om en annan riktning för mitt liv. Jag gick fram efter gudstjänsten och fick förbön av henne som hade lett lovsången. Hon frågade om hon fick lägga handen på mig och jag svarade ja lite artigt.

Vad hände då?

– Jag kände ingenting, men jag kan i efterhand förstå att det var där någonting började hända inom mig. Några månader senare lät jag vuxendöpa mig.

Dopet blev ett tydligt steg för Felix Engström att överlämna sig själv och släppa taget som krampaktigt försökte fixa det som gått snett.

– Jag gav upp kampen att försöka fixa mitt liv själv. Jag har varit sökt av Gud länge. Men jag har velat göra min grej och betalat konsekvenserna för det. Men sedan jag kom till min kyrka, New life och mötte fantastiska människor där från olika klasser och nationaliteter, hände något med mig.

Han berättar att han hamnade i en bönegrupp med några andra män och att han där fick uppleva ett annat sätt att vara man på.

– Jag insåg att man inte behöver hålla på och skryta och gapa och tala negativt om kvinnor, som jag hade gjort tidigare. Jag kände att en sådan här man vill ju jag också bli.

Har du blivit det?

– Ni får fråga min fru och mina barn om det. Själv upplever jag att det är en total förändring som skett med mig under de här åren. Samtidigt är jag ju fortfarande samma personlighet, med ett hett temperament som inte backar för en diskussion.

Tidigare hade du följts av problem i relationer. Hur var det när du träffade din fru, att gå in i en kärleksrelation som kristen?

– Den stora skillnaden i dag är att vi båda vet att den första relationen måste vara till Jesus. Bara då kan de andra relationerna fungera.

– Gud älskar ju min fru ännu mycket mer än jag någonsin kan göra. Och om jag förstår det kan jag älska henne på rätt sätt och behandla henne som han vill och inte bara som mina egna egoistiska begär vill.

– Det är inte alltid man lyckas. Men grunden, att vi har Jesus först, gör att vi alltid kan få hjälp i de problem vi hamnar i.

Hur har du det med Gud i dag?

– I dag har jag det väldigt bra med Gud och jag är tacksam att jag får vända mig till honom i varje stund och be om vägledning och riktning.

– Jag försöker att lära känna honom mer och mer genom bibelläsning, gudstjänstliv och bön. Jag behöver blir mycket bättre på det där, men jag är sportnörd så jag brukar säga till mig själv att jag får läsa sporten efter att jag haft min bibelläsning, säger Felix Engström och skrattar.

Snart ska han ta sig till Södersjukhuset i Stockholm där han arbetar som timvikarie vid sidan av skådespeleriet.

– Som skådespelare står du i centrum, mitt i applåderna. Där är mitt andra jobb ett väldigt bra motelixir. I vården måste man alltid tjäna. Det är väldigt ödmjukande.

Den djupa allvarliga stämman, som bland annat gjort svenska röster till Aslan i Narniafilmerna och till kungen i ”Frost”, tystnar för en stund. Felix­ Engström berättar att han ofta talar om sin tro både med kolleger på sjukhuset och i skådespelarvärlden. Ibland kan han frustreras över att inte fler vågar testa kristen tro.

– Det känns som att människor är beredda att pröva vad som helst, bara det inte är korset. Man vill inte omvända sig och det ville inte jag heller. Men det som är så fantastiskt med vår tro att det aldrig är för sent att vända om. När allting rasat finns en möjlighet för Gud att nå oss. Om vi då har sinnesnärvaron att lyfta blicken och se den som hänger på korset.

Fakta: Felix Engström­

Ålder: 48 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun­ Lydia och två barn sedan­ tidigare­.

Yrke: Arbetar som skådespelare­ och timvikarie på sjukhus.

Produktioner i urval: Rederiet,­ Narnia: Häxan­ och lejonet, Narnia: Caspian, prins av Narnia, Molanders, Frost, Morden i Sandhamn, Jordskott och Bonusfamiljen.