Stylisten: Så klär man sig bäst efter 50

Klär man sig efter sin ålder i dag? Eller handlar det mer om att klä sig efter sin kropp och kanske efter sitt yrke? Vi frågade stylisten Marie Tostar-Lindner som bloggar om mode efter 50-årsstrecket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När jag träffade Marie Tostar-Lindner första gången hade jag som present fått en personlig färg- och stilrådgivning. Det blev många skratt och aha-upplevelser när vi under ett par timmar strosade igenom affärer, provade kläder och tittade på färger. För första gången förstod jag varför den där kjolen som jag egentligen tyckte var så snygg ändå hängde oanvänd i garderoben. Den var ju i helt fel längd – för mig.

Och jag blev glatt uppmuntrad i min känsla för starka mönster och färger. Småblommigt och pasteller är inte riktigt min grej, jag kan gott ta ut svängarna med grafiska mönster och skarpa kontraster.

För första gången förstod jag också att hur jag klär mig har mycket att göra med vad jag vill kommunicera till andra. Kläderna ger ett budskap om vem jag är som person och det hjälper också till att definiera min yrkesroll.

Det har gått några år sedan dess.

Håret har blivit gråare, ansiktet rynkigare och kroppen någon storlek större. Frågan är – klär jag mig annorlunda för att jag har blivit äldre? Borde jag göra det?

– Vi har lärt oss att vi ska klä oss efter vår ålder utan att egentligen veta vad som menas, säger Marie Tostar-Lindner på sin blogg.

Så var går gränsen för att vara ”äldre”? Och är det här moderegler som man verkligen måste följa?

– Regler har alltid sina undan­tag, och framför allt när det gäller stil så handlar det om individen. Vem det är man pratar om, menar Marie.

Med andra ord, tajta skinnbyxor på en 60-årig kvinna kan vara lika rätt som en 25-åring i hatt och 40-talskappa. Så Maries viktigaste råd vad gäller mode och klädval är både enkelt och svårt: Lär känna dig själv.

– Lär känna din kroppsform så att du vet vilka snitt som smickrar dig utifrån den. Ta reda på vilka färger som lyfter dig. Lär dig vilka kläder som passar din personlighet och det liv du lever, menar Marie.

Om man ändå vill ha några allmänna råd på vägen så brukar Marie tipsa om att fokusera på de tillgångar man kan passa på att framhäva i olika åldrar. Har du passerat 50 så har du oftast hittat din stil och dina snitt. Nu handlar det mer om materialen och devisen ”less is more”.

– Du vinner på enkelhet, lämna de skyhöga klackarna bakom dig och välj med fördel skimmer i stället för glitter, lackat skinn i stället för paljetter, sofistikerat framför det uppenbara och en skymt av något i stället för vulgär exponering, menar Marie.

Och så ska man inte vara rädd för att skruva upp färgskalan till det lite starkare, klarare och svalare för att matcha en allt blekare hy och ett allt gråare hår.

Läs också: Modedoktor: Vi döljer kroppen mer ju äldre vi blir
 

Marie uppmuntrar 60-åringen att vara ”stilren som sjutton” men samtidigt våga vara dramatisk och självsäker.

– Var djärv! Accessoarer får gärna synas. Pröva med plagg i ädelstensfärger som safir, rubin och smaragd. Det är toner som passar många i den här åldern och uppåt, oberoende av vilka färger man annars bär, menar Marie.

70-åringen kan vässa till det ytterligare och våga busa till det enkla och rena litegrann. Fortfarande tidlösa snitt, men kanske lite mera mönster. En flott volang, lite roliga material på någon enstaka accessoar. Kanske låta de bekväma skorna bryta av i en stark färg. Kanske välja lite mer figurnära igen och se upp så inte gamla plagg börjar bli för stora allt eftersom kroppen krymper och sjunker ihop.

– Men allt det här är bara rekommendationer. Du bestämmer. Kom ihåg att lyssna inåt och känn efter med magen. Får du inget svar där, fråga en expert eller en uppriktig vän, råder Marie.

Generellt sett har modet rört sig framåt, blivit roligare, mer tillåtande och mer lekfullt både för kvinnor och män. Mindre strängt, mera fritt och personligt. Och det är bara att konstatera att forna tiders mode för äldre med gabardinbyxor, fotriktiga skor och plisserade damkjolar är förbi. I dag shoppar tonåringar och deras far- och morföräldrar i ungefär samma butiker.

Läs också: Ät och träna rätt för ett piggare liv efter 60