Svenska läkaren Ingrid Le Roux kallas Guds gåva till Sydafrika

Hon är Desmond Tutus husläkare, hon var den första som undersökte Nelson Mandela efter frigivningen och hon har hjälpt tusentals kvinnor och barn i kåkstäderna i Sydafrika.
Ingrid Le Roux är orädd, men kallar sig inte modig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När Ingrid Le Roux och hennes sydafrikanska man Pieter flyttade till Sydafrika 1972 mötte de ett djupt orättvist samhällsystem – en rasism som sanktionerades i apartheidlagarna och höll vita och svarta åtskilda. Ingrid och Pieter tillhörde den vita minoritet som vågade protestera på plats. Bland annat föreslog de för den lokala holländskt reformerta kyrkan att de kunde undervisa svarta i kyrkans lokaler.

– Svarta kom bara in i den vita kyrkan som städerskor. Det var så absurt. Vi ville ge kyrkan chansen att öppna upp för människorna som bodde på bakgårdarna i närområdet, att ta sitt ansvar som kristna, men de höll fast vid att det var en kyrka för vita. Vi fick blankt nej, berättar Ingrid.

Hur reagerade du på det?

– Jag var mest ledsen. Tyvärr var det ett väntat svar.

Ingrid och Pieter Le Roux hittade andra vägar att hjälpa. De bjöd in till undervisning i sitt hem, men vid flera tillfällen ingrep säkerhetspolisen med order om att verksamheten måste upphöra. Ingrid och Pieter vägrade lyda.

Nu möter jag Ingrid Le Roux i hennes lägenhet i Uppsala där hon bor när hon är på Sverigebesök. Några dagar tidigare har hon promoverats till hedersdoktor i medicin vid Karolinska Institutet.

Jag har precis läst hennes självbetitlade biografi skriven av Lisbeth Gustafsson – en berättelse om hur den unga Ingrid fick ett starkt gudsmöte, engagerade sig för jämlikhet och sedan vigde sitt liv åt att utveckla barn- och mödrahälsovården bland plåtskjulen i Kapstadens slum.

Arbetet för de allra fattigaste tog fart ganska snart efter att Ingrid Le Roux flyttat till Sydafrika. En nystartad, rullande barnklinik i kåkstaden Crossroads behövde en kvalificerad läkare och Ingrid började arbeta ideellt. Mötet med utsatta människor, märkta av ett hårt liv, många undernärda och hiv-positiva berörde henne starkt. Hon hade hittat sin plats.

Med stöd från Kväkarna och norska ambassaden kunde Ingrid Le Roux sedan starta den första fasta kliniken i området – Philani. I dag finns ytterligare fem kliniker, man har öppnat ett utbildnings- och forskningscentra och arbetet har spridit sig till andra länder. En framgångsrik arbetsmetod har varit att titta på vad de kvinnor som lyckas hålla sina barn friska gör annorlunda och sedan föra den kunskapen vidare i byarna via utbildade mentormammor.

Känner du stolthet när du tittar tillbaka på ditt liv och vad du åstadkommit?

– Stolt, nej, men jag känner en stor tacksamhet. En tacksamhet över att vara född i Sverige, ha fått en utbildning och möjligheten att leva i Sydafrika under ett historiskt skeende. Sedan är jag tacksam för att jag träffat en så god man och fått tre underbara barn.

Ingrid Le Roux ger ett milt intryck och visar inget av den tuffhet jag, kanske fördomsfullt, föreställer mig behövs om man ska motsätta sig apartheid och arbeta i kåkstäderna. Hon talar mjukt och utstrålar värme och integritet där hon sitter i soffan mitt emot. Försommarvärmen fläktar in genom den öppna balkongdörren och vi samtalar om livet och tron. Ingrid Le Roux svarar vänligt på alla mina frågor, men lyfter ogärna fram sig själv, trots mina försök att påminna om hennes anmärkningsvärda insatser. När jag frågar om hon känner sig modig skrattar hon och svarar:

– Inte alls, jag känner bara att jag har gjort det jag velat göra.

– Och sedan tror jag att min kristna tro har spelat in. Det har funnits en förtröstan och en övertygelse om att det här är min väg och mitt arbete. Jag har känt mig beskyddad, säger Ingrid eftertänksamt.

Den kristna tron har varit viktig för Ingrid Le Roux allt sedan hon var liten. När familjen flyttade från Hedemora till Stockholm började hon som sexåring besöka EFS söndagsskola.

– Rakt igenom livet har jag varit imponerad av EFS och känt att man tagit tron på allvar. Jag har ett starkt minne av att mina söndagsskolelärare gjorde tron trovärdig. Som barn är man väldigt känslig för ärlighet och jag upplevde att de gav en ärlig presentation av tron.

Ingrids barnatro stärktes under konfirmationen och när hon i övre tonåren deltog i en bibelmeditation på Sankt Davidsgården i Rättvik upplevde hon något som skulle påverka hela hennes livsinriktning.

– Det var en total övertygelse om en levande Kristus. Det var en väldigt stark närvaro, en närvaro som jag burit med mig hela livet, berättar hon.

Även i de tuffaste situationerna känner Ingrid Le Roux att hon blivit buren av sin kristna tro. Som när våldet eskalerade och förvandlade kåkstaden Crossroads till en krigszon. På sitt varsamma sätt berättar Ingrid om hur vita mördades och hur hon själv uppmanades att hålla sig borta. Ändå fortsatte hon att åka tillbaka. Hemma väntade de tre små sönerna.

– Vi hade satsat allt på att leva i Sydafrika men många gånger kände vi oro och tänkte: Ska det gå vägen?

Tänkte du aldrig på att ta en paus när det var som mest oroligt i Crossroads?

– Nej, mina medarbetare kunde ju inte åka därifrån, så varför skulle jag göra det? Jag behövdes.

– Det har varit viktigt för mig att vara trogen i det lilla. Arbetet i Crossroads är en solidaritetshandling. En uppgift som stod framför mig utan tankar och planer på större sammanhang. Men sedan har möjligheter öppnats upp.

Som att du fick vara läkaren som undersökte Nelson Mandela direkt efter hans frigivning och sedan vara den första som åt lunch med honom i frihet?

– Ja, säger Ingrid och skakar lätt på huvudet som om det fortfarande är svårt att tro att det är sant.

– Det var en stor gåva att träffa honom. Han var otroligt stilig och glad och hade en enorm karisma, men sedan hade han också en bestämdhet och en ... stränghet som ingav omedelbar respekt.

Var du nervös inför det mötet?

– Oh ja, jag minns att jag satt i bilen på väg till stället där Nelson Mandela befann sig och jag vet att jag samtalade med Gud och sa "Hur har du tänkt nu?". Det kändes nervöst att vara den som tog medicinskt ansvar, men sedan gick jag in i min läkarroll. Som läkare bemöter man ju alla människor likadant. Nelson Mandela mötte mig med stor värme.

Det var ärkebiskopen Desmond Tutu som såg till att det var just Ingrid som fick undersöka Nelson Mandela. Ingrid och Desmond var vänner sedan många år. Till en början var relationen professionell, Ingrid var Desmonds husläkare, men sedan utvecklades en stark vänskap. När jag ber Ingrid beskriva Desmond Tutu, lyser hon upp. Hon lyfter hellre fram andra än sig själv.

– Desmond ser varje människa och respekterar varje människa. Jag uppskattar hans humor och värme och generositet. Han är också insiktsfull och strategiskt smart när det gäller att kämpa mot apartheid. Sedan är han djupt rotad i sin kristna tro.

Jag läste att Desmond Tutu har kallat dig för "Guds gåva till Sydafrika"

– Det är bara ett uttryck för hans stora värme och generositet, kommenterar Ingrid.

Du har hjälpt tusentals kvinnor. Ser du dig själv som en kvinnorättskämpe?

– Nej. Det är kanske inte är politiskt korrekt att säga det, men jag har aldrig haft det som filosofi. Jag är inte feminist. I Crossroads var det otroligt smärtsamt att se den stora skillnaden mellan mig och kvinnorna jag mötte. Jag var också småbarnsmamma och identifierade mig mycket med kvinnorna, men det blev tydligt att vi hade så otroligt olika förutsättningar.

Att få arbeta med kvinnorna och barnen i kåkstäderna ser Ingrid Le Roux som ett stort privilegium. Trots att hon passerat 65 för några år sedan ger jobbet mycket energi och hon har inga planer på att sluta arbeta. Hon fortsätter också att gå till kyrkan som alltid varit en trygg punkt i tillvaron. Och hon fortsätter att använda det hon kan för att hjälpa andra.

– Det jag fått i livet av trygghet och utbildning vill jag använda för att göra världen lite bättre.

Ingrid Le Roux

Född: 1946 i Hedemora

Bor: Villa i stadsdelen Orjanjezicht i Kapstaden.

Familj: Maken Pieter le Roux, från afrikaansläkt. Tre söner, varav två är läkare. Tredje sonen är civil­ingenjör och tävlingssimmare.

Fritid: Vistas i naturen. Vandra och cykla.

Aktuell: Utsedd till hedersdoktor i medicin vid Karolinska institutet. I höstas gav Verbum ut biografin ”Ingrid Le Roux”.

46

Så många år har Ingrid Le Roux arbetat i Sydafrika.