Svenskt nätverk bygger drömhus för utsatta flickor

De kallar sig för the Dream group, men kvinnorna i nätverket gör långt mer än bara drömmer. Målet är att låta uppföra ett hus för utsatta flickor i Moldavien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det började som ett nätverk för kvinnliga företagare. Keramiker, föreläsare, konstnärer och utbildare stöttar och uppmuntrar varandra.

– Vi ska hjälpa varandra med våra drömmar. Livet är tufft, det går upp och ner och ensam är inte stark, säger Mia Börjesson.

Det var hon som tog initiativ till nätverket men också till den satsning som kvinnorna nu gör för Moldavien.

Under ett besök på Reningsborg fick hon höra talas om organisationen Beginning of Life och dess arbete. Hon blev så imponerad att hon på nästa nätverkssamling föreslog att de skulle åka till Moldavien och själva se arbetet.

– När vi hade varit i Moldaiven kunde man inte göra annat än engagera sig. Vi var helt tagna, säger Cissi Glittvik, som också är en del av nätverket.

– Vi var imponerade över hur professionelle de var. De har en tydlig linje i vad de gör, och de är utbildade för att ta hand om människor i kris, säger Mia Börjesson.

När de sa att de ville hjälpa till kom Vladimir Ubeivolc med en lång önskelista, där det översta var gödsel till växthuset. Hans största dröm var dock att bygga ett hus för flickor som riskerade att säljas till sexindustrin. Den idén tände Mia och Cissi och de andra i nätverket på.

Nu har man knutit givare till sig, bland annat genom att ordna en stor samling på ett hotell i Göteborg, som ska ge regelbundet till projektet. Målet är att samla in drygt 600 000 kronor varje år till ”the Dream house”. Det är ett vågat steg, men de är fyllda av tillförsikt.

– Det bor en kraft inom oss att använda. Och så är vi i den åldern där vi inte är så rädda för att göra fel, livet består av att göra misstag, men det ordnar sig, säger Mia Börjesson.

– Och vi tror att om vi vågar ge oss in i detta, och hjälpa några kvinnor, så kan det inspirera andra att göra liknande saker, säger Cissi Glittvik.

 

Fakta: Drömmarnas hus

Målet är att bygga ett hem för tio tonårsflickor där de får omsorg, support samt arbetsträning.
De kommer även erbjudas professionell hjälp i form av terapi, och samtal.
Uppbyggnaden av Drömmarnas Hus kommer pågå fram till 2016.
Organisationen Beginning of Life i Moldavien är ansvariga för innehåll och utformning av verksamheten.

Lilla Erstagården