Sveriges bästa kyrkkaffe finns i Göteborg

Göteborg. Sveriges bästa kyrkkaffe finns på Västkusten. Segrare i tävlingen ”Sveriges bästa kyrkkaffe” blev nämligen Linneakyrkan i Göteborg. Här är gemenskap, rättvisa och ett gott kaffe i centrum.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det är tisdagskväll och kaffebryggaren i foajén är redan påslagen. Doften av kaffe möter människorna som är på väg in i den vackra kyrksalen med de färggranna kyrkfönstren. Två killar tar det lite lugnt, de har var sin kopp i handen och småpratar om livet och dialekter i Bohuslän.

Samuel Varg Thunberg sätter på mer kaffe, samtidigt som han sneglar på de många kaffeförpackningarna som är uppställda vid väggen.

– Det kom verkligen som en överraskning att vi skulle vinna tävlingen, en väldigt rolig överraskning, säger han.

Samuel är en av dem som engagerat sig mycket i Linneakyrkans kyrkkaffe, och det var han som anmälde kyrkan till tävlingen som initierades av Dagen och Libris förlag tillsammans med Fairtradeföretaget Sackeus. För Samuel var det inte så svårt att formulera sig kring kyrkkaffets betydelse; i Linneakyrkan är fikat nämligen en viktig del av tisdagskvällens gudstjänstfirande.

– Det som står i centrum för oss är bön och nattvarden. Och vi menar att nattvardsmåltiden sträcker sig längre än brödet och vinet, gemenskapen fortsätter i kyrkkaffet, säger Samuel.

Linneakyrkan är en kristen gemenskap som hämtar inspiration från olika traditioner. Själva kyrkan byggdes som en baptistkyrka, men var länge ett kristet behandlingshem. Sedan några år tillbaka rymmer huset en kommunitet där ett tiotal unga kristna delar livet. De som bor här vill inte att det ska vara en sluten gemenskap utan att människor ska känna sig välkomna. Det avspeglas också i inställningen till kyrkkaffet, som är gratis för alla.

– Vi vill att ingen ska känna sig utanför och därför tar vi inte någon betalning. Om någon absolut vill betala får man lägga extra i kollekten, men det är högst frivilligt, säger Samuel.

Tanken är också att ingen ska behöva sitta ensam.

– Som alla gemenskaper lider vi av att vi gärna fikar med dem vi känner och är bekväma med, men vårt mål är att alla ska ha någon att prata med.

Allt kaffe och te som serveras är ekologiskt odlat och Fairtrade, alltså rättvisemärkt. 

– Det kanske kostar oss några tusen kronor extra per år, men vi gör det för att vi vill värna om alla människor, även de som producerar kaffet.

Jens Baagøe, vd för Sackeus, tycker att det är en bra inställning. Företaget har skänkt kaffet till tävlingen och Jens har också suttit med i den jury som utsett Linneakyrkan till vinnare.

– Det var många väldigt bra tävlingsbidrag, och juryn var inte enig. Men Linneakyrkan var väldigt tydlig med att man ville ta ansvar för Guds hela skapelse, och att man gör det genom att köpa varor som både är Fairtrade och ekologiska, säger Jens Baagøe.

I början av gudstjänsten presenteras vinsten för alla som kommit. Daniel Grahn, publisher på Dagen, förklarar att kyrkkaffet är något som ligger både tävlingsarrangörerna varmt om hjärtat.

– Det finns många saker som är betydelsefulla i kyrkan, och gemenskapen är en av dem. Vi tycker att kyrkkaffet är så viktigt att det behöver uppgraderas, säger han. 

Efter det överlämnades vinsten till kyrkan under stort jubel och applåder.

Juryns motivering:

Linnéakyrkan i Göteborg visar vad verklig gemenskap betyder genom att på ett medvetet sätt hålla kyrkan öppen för alla människor och bjuda på kaffe som har producerats under värdiga förhållanden. Med en formulering från nomineringen: ”Vi ser till människan – från den som plockat kaffebönan till den som dricker det.”

Kyrkkaffet blir en naturlig fortsättning på gudstjänsten, och gudstjänsten pågår egentligen hela tiden, med alla som tackar ja till den öppna inbjudan.

På det sättet blir kyrkkaffet också en möjlighet att ta första steget in i församlingsgemenskapen.

 

Andrapris går till Ucklums missionskyrka, ett bokpaket från Libris samt tio kilo specialtillverkat och Fairtrademärkt kokkaffe.

– Är det säkert? Åh, vad roligt. Och får vi kokkaffe? Då blir vår pastor glad, för det vill han ha, säger en lycklig Ingela Berntson.

– Vi har jubileum nästa helg så det kommer ju lägligt. Det är 100 år sedan Ucklums kristliga ungdomsförening startade och 50 år sedan scouterna startade, så det blir dubbla firanden.

Juryns motivering:

För att en liten gemenskap kan vara kreativ och åstadkomma mycket. Hela samhället bjuds in gång på gång, mycket aktivt, många är med och bidrar, och juryn blir charmad och golvad av alla idéer!

 

Tredjepris går till till Skorpeds baptistförsamling. De får ett bokpaket från Libris samt en församlingslåda med Fairtrade-te.

– Men fränt, vad roligt, tack! Och Frida Gyll som skickade in filmen har verkligen fått med hur vi har det är varje söndag, säger pastor Andreas Lindström.

– Nästan alla stannar kvar och låter kyrkkaffet vara en del av gudstjänsten. Det är en plats där vi får mötas och se varandra i ansiktet.

Juryns motivering:

Här ser vi en levande kyrkkaffegemenskap med blandade åldrar, mycket glädje och en vackert dukad fikadisk. Det finns något för alla. Vi känner oss välkomna!