Spel

Spelrecensioner: Ta med familjen på tågrån i Vilda västern

Välj och vraka bland spel som fungerar bra för hela familjen och är roliga för både vuxna och barn.

1 av 4

Dagen testar partyspel Dagen testar barnspel Dagen testar familjespel Dagen testar strategispel

Mycket skratt med tågrån i 3D

Titel: Colt Express (Lautapelit)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–6

Betyg: 4

Spelidé: I rollen som laglös tågrånare spelar du kort - vissa öppna och andra dolda - för att styra om din bandit ska flytta sig i tåget, knocka någon av de andra banditerna eller plocka upp stöldgods. De andra spelarnas planer kan dock sätta käppar i hjulet för dig. Rikaste bandit i slutet vinner.

Vad tyckte vi: Komponenterna är fantastiska: Du bygger ett tåg i kartong som banditerna springer runt i. Att faktiskt kunna klättra upp på taket eller hoppa mellan vagnarna höjer spelupplevelsen från en redan hög nivå. Ett spel med mycket skratt och vänskapliga bråk mellan spelarna. Valdes nyligen till årets spel i Tyskland.

Recensent: Jakob Ihfongård

Perfekt familjekväll med Splendor

Titel: Splendor (Lautapelit)

Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 4

Spelidé: Spelarna jagar efter att köpa olika ädelstenar, transportmedel och affärer för att vinna mest poäng. Om man är tillräckligt förmögen får man besök av en adelsman som ökar på dina poäng ytterligare. För att vinna spelet, måste man uppnå 15 prestige poäng före de andra motståndarna.

Så tycker vi: Spelet är strategisk och underhållande. Enkla regler, lätt att förstå även för dem som är mindre än 10 år. Jätteroligt för en familjkväll.

Recensent: Riham Gergas

Unos ersättare

Titel: 6 Nimmt! (Lautapelit)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–10.

Betyg: 4

Spelidé: En kortlek med kort numrerade från 1 till 104 där varje spelare får 10 slumpade kort, som ska spelas ut ett i taget utan att tvingas ta upp de andra spelarnas kort, vilket ger minuspoäng. Alla spelar sina kort samtidigt, vilket gör spelet snabbt och utan väntetid.

Så tycker vi: Enkelt men förvånande roligt. Kan med fördel ersätta Uno och liknande. Fungerar bra med många spelare för en kaotisk och skrattframkallande omgång, eller med färre spelare för mer strategi.

Recensent: Jakob Ihfongård

Enkelt och roligt med Block out!

Titel: Block Out! (Tactic)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–6

Betyg: 4

Spelidé: Nio olika klossar i varierande storlekar och former ska placeras ovanpå varandra så att de bildar ett torn. Vilken kloss spelarna ska stapla härnäst bestäms av spelkorten som alla får. Den som antingen blir av med spelkorten först eller placerar den nionde och sista klossen i tornet vinner.

Så tycker vi: Ett enkelt och roligt spel med full aktivitet och nervositet som uppskattades av samtliga familjen där åldersspannet är mellan 6 och 39.

Recensent: Carl-Henric Jaktlund

Bygg en ö på tid

Titel: Mondo (Kärnan)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 4

Spelidé: Forma en ö med hjälp av nio brickor. Brickornas fält ska passa ihop och ön måste omges av vatten. Spelet går på tid, så det gäller att snabba sig. Bäst av tre omgångar vinner.

Så tycker vi: Ett utmärkt koncentrationsspel som kräver estetiskt sinne och övning i memory. Fogas rätt fält ihop kan poängen dra iväg snabbt. Ett stort plus för att spelet går fort, har behändig form och kan spelas nästan vart som helst.

Recensent: Joakim Lundgren

Allt eller inget i Port Royal

Titel: Port Royal (Lautapelit)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–5

Betyg: 4

Spelidé: Du drar kort som representerar handelsfartyg, hamnarbetare och expeditioner. Du ska tjäna tillräckligt med pengar för att genom expeditioner och en bra uppsättning anställda få mest poäng.

Så tycker vi: Spännande och lagom långt, och alla spelare är involverade oavsett vems tur det är. Vågar du riskera att dra ett kort till för att få fram precis det du är ute efter, men samtidigt riskera att inte få något alls? Mycket spelglädje i en liten låda för ett bra pris.

Recensent: Jakob Ihfongård

Lagom komplicerat att bygga upp Manhattan

Titel: New York 1901 (Competo)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 3,5

Spelidé: Spelet går ut på att bygga skyskrapor på nedre Manhattan under 1900-talets stora bygg-boom. För varje skyskrapa får du poäng, men bli inte för fäst vid dina byggnader. För att vinna måste du riva dina skapelser för att få plats med större, modernare hus. Varje gång du spelar finns bonuskort, som gör spelet spännande och varje omgång unik.

Så tyckte vi: Vi uppskattade den snygga designen och delarna, med undantag för att sektionerna med gul och orange/röd färg var svåra att se skillnad på. Spelet var roligt, lagom komplicerat för att spela med familjen eller ovana brädspelare och alldeles lagom långt.

Recensent: Jakob Ihfongård

Tärningsarkitektur för den inbitne

Titel: Blueprint (Competo/Z-man games)

Ålder: 10 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 3

Spelidé: Med hjälp av en stor mängd tärningar och en ritning ska du fixa en byggnad. Men det gäller att vara smart, för du ska få ut så många poäng som möjligt, och det gäller att vara taktisk. I vissa fall får du mest poäng av att följa ritningen, ibland genom att improvisera. Spelet skiftar i nyans hela tiden, då nya tärningar hela tiden dyker upp. Deras olika färger ger olika sätt att samla poäng.

Så tyckte vi: Puh, vilka krångliga regler. Antingen kommer du älska eller hata spelet. För den som lyckas knäcka koden, och som tycker att taktiska spel är roligt, är betyget mycket högre än 3. För den som inte knäcker koden är betyget nog lägsta möjliga. Jag var tvungen att ta hjälp för att förstå.

Recensent: Jacob Zetterman

Enkelt spel – onödigt svårbegripliga regler

Titel: Coloretto+ (Lautapelit)

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–5

Betyg: 2

Spelidé: Inget spel för den färgblinde. Här gäller det att samla på sig så många kort som möjligt av tre färger. Råkar du få kort i andra färger samtidigt blir det minuspoäng. Ett lätt spel som kan spelas oavsett språkskillnad inom gruppen. Det vill säga om man förstår spelreglerna från början. Spelet får ett stort minus för den opedagogiska förklaringen i regelboken, som inte ens den spelvana förstår sig på utan en muntlig förklaring.

Så tycker vi: En spelomgång går snabbt, lagom en vardagskväll. Den riktigt spelsugne tröttnar snart på spelets enkelhet. Coloretto+ har däremot tilläggsregler som ger en oväntad tvist i spelet som gör att man måste ta sig en ny funderare över sin egen strategi. Ett helt okej spel, som roar glatt – i början.

Recensent: Linnea Jimenez

Gulliga hjärtan i klurigt spel

Titel: Loveletter (Lautapelit)

Ålder: Från 12 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 2

Spelidé: 16 kort sammanlagt, och ett i handen. Håll ditt kort hemligt och försök lista ut vilka kort dina motspelare har. Memorera händelser i spelets gång och gör taktiska drag för att slå ut de andra. Spelet vinner du genom att stå som segrare tre olika omgångar. För att hålla reda på räkningen medföljer även små gulliga hjärtan i trä.

Så tycker vi: Du lär dig spelet snabbt. Men risken finns att du tröttnar lika fort. Spelet är som bäst de långa omgångarna när man får sätta sitt minne på prov och tänka taktiskt, men tyvärr uteblir de ganska ofta. Ibland kan en omgång ta slut redan innan du hunnit göra ditt drag.

Recensent: Natanael Johansson

Fler artiklar för dig