”Tankeläsaren” Henrik Fexeus är expert på sociala koder

Som barn sökte han det övernaturliga i rymden och trolleriet. Som 46-åring söker tv-profilen Henrik Fexeus igen. Denna gång efter det djupt naturliga bandet mellan människor som tycks på väg att gå förlorat i vår tid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Lyssna på hela podden: Dagens människa 71: Henrik Fexeus
 

– Vår förmåga till empati sjunker ganska drastiskt, inte minst bland unga. Det skulle väl vara okej om det inte vore för att just goda relationer till andra människor enligt forskningen är det enda som gör oss lyckliga som människor och får oss att känna mening.

Henrik Fexeus talar snabbt och artikulerar väl. Vi sitter i ett konferensrum och lyssnar när han berättar om sin nionde och senaste bok ”Fingertoppskänsla - en nödvändig manual i social kompetens” (Forum förlag).

– Det är som att vi börjar tappa redskapen. Vi förlorar vår förmåga att relatera till andra.

Varför händer detta just nu? Handlar det om att vi i dag i stället umgås via internet och sociala medier?

– Precis så enkelt är det. Det finns en direkt korrelation mellan skärmtid och fysiska möten. Ju mer tid vi spenderar framför våra skärmar desto mindre träffas vi i verkliga livet. Och det otäcka är att vi tror att det är samma sak att träffas och att ha kontakt via mobilen.

– Men så är det inte. Människan är en social varelse. Vi mår bra när vi möts på riktigt och har goda relationer med andra människor.

Det finns troende människor som menar att människans relationella sökande är en återspegling av den ursprungliga relationen – till Gud. Vad tänker du kring det?

– Det där är intressant. Jag tänker att det du beskriver är en slags längtan efter mening. Våra hjärnor gillar inte slump och det vore väldigt skönt om allt det vi upplever skulle hänga ihop på något sätt. Exempelvis genom en högre makt.

– Jag säger inte att det inte är så, men jag har en ganska effektiv och krass syn på verkligheten. Jag gillar vetenskapen som säger ”vi tror att det är så här, bevisa gärna motsatsen”.

Det glöder till i ögonen på Henrik Fexeus när han diskuterar. Som barn sökte han ständigt det oförklarliga. Han gjorde det i intresset för rymden, i fantasyböckerna och framför allt gjorde han det genom trolleriet.

– Jag har alltid letat efter det övernaturliga. Tänk om det finns en extra färg på himlen, eller tänk om trolleri fungerar på riktigt. Men ju mer jag lär mig, desto mer inser jag att det inte är så, vilket är en stor sorg.

Det klassiska trolleriet övergav Henrik Fexeus med tiden till förmån för mentalismen, en konstform som genom att låna från psykologi, trolleri­ och teater skapar illusionen av en övernaturliga förmågor som exempelvis tankeläsning. Många är de svenskar som har sett mentalisten Fexeus shower eller läst någon av hans böcker om exempelvis kroppsspråk eller manipulation.

– Jag vill få människor att ifrågasätta. När jag gör mina illusioner är jag tydlig mot publiken att jag ljuger – att saker inte är som de ser ut. Ändå har jag haft stalkers utanför mitt hus som tror att jag har övernaturliga krafter och i princip vill bygga en religion runt mig.

Hur ser du på religion?

– Som ung var jag väldigt arg på religion. Jag såg det som en stor källa till korruption, som utnyttjade människor. I dag har jag förstått att det finns väldigt mycket bra inom religionen.

– Men jag tycker samtidigt att vår existens är fantastisk som den är. Jag behöver ingen högre makt för att känna mening, men visst vore det fantastiskt om det fanns mer, fortätter han.

Henrik Fexeus ger ett intresserat och vaket intryck. Vid sidan om mentalist- och författarkarriären syns Henrik Fexeus titt som tätt i tv, där han regelbundet bjuds in för att exempelvis analysera politikers kroppsspråk. Han har även programlett SVT:s ”Kärlekskoden”, suttit i juryn för TV4:s Talang. Det är svårt att tänka sig att han som barn mobbades för att han inte klarade av att tyda just de sociala­ koder som han i dag gjort till sitt expertisområde.

– Det var en tuff tid, men den har gjort mig till den jag är. Hade jag haft en helt harmonisk barndom hade jag nog inte sysslat med det jag gör i dag.

Vi återgår till detta med de sociala koderna och individualismen som vill få nutidsmänniskan att tappa den så viktiga sociala fingertoppskänslan.

– Jaget har blivit vår tids religion, men som tur är börjar vi bli medvetna om det och jag tycker mig skönja olika tecken på att vi är på väg mot en förändring.

På vilket sätt?

– I vintras var jag till exempel på en arkitekttävling och föreläste, där arkitekter skulle rita framtidens boende. Det visade sig att nästan alla finalisterna hade någon form av kollektivistisk tanke i arkitekturen. Man skulle bo nära varandra och så vidare. Det tycker jag var ett hoppfullt tecken, vi behöver leva i relation till varandra.

– När vi fysiskt träffar andra människor utsöndras signalsubstansen dopamin från kroppens belöningscentra. Att umgås är det naturliga tillståndet för människan som social varelse.

Jag tänker att det kanske är på samma sätt när troende människor upplever kontakt med Gud. Att också det beror är ett naturlig tillstånd eftersom vi människor är andligt sökande till vår natur. Kan det vara så?

– Det är en spännande tanke. Om jag förstår det hela rätt så finns det faktiskt områden i hjärnan som verkar vara dedikerade till just andlighet och religiös tro. Det är väldigt märkligt att vi har ett litet område i hjärnan som just pysslar med bara det.

Men skulle det inte tyda på att det också finns något eller någon att finna i vårt andliga sökande?

– Jo, det är ju den naturliga följden. Jag kan tycka att det är märkligt att det går att tillgodogöra sig andlighet så olika sätt och att alla inte hittar det. Själv har jag i alla fall inte hittat den här mottagaren ännu.

Henrik Fexeus tystnar för en stund. Stryker handen genom det blondgråa håret.

– Jag kan inte förklara det, men det är väldigt spännande att det här området finns där i hjärnan.

Hur har du det med Gud i dag?

– Det är en fråga jag har lite svårt att relatera till. Men jag ska fråga när jag ser honom eller henne.

– Men om jag ska tolka frågan som hur jag har det med om idén om Gud och med människor som tror på Gud så är jag väldigt mycket mer sams med det än jag var för ett antal år sedan.

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta: Henrik Fexeus

Ålder: 46 år

Yrke: Mentalist och författare

Bor: Stockholm

Familj: Sambon Linda, sönerna Sebastian, Nemo och Milo

Aktuell: Med boken ”Fingertoppskänsla - en nödvändig manual i social kompetens”

Mer i podden – Hör Henrik Fexeus om:

Upprördheten han kände när trosbekännelse skulle läsas vid en vigsel.

Hans tankar kring vad som ”flyger och inte i Bibeln.

Om det skulle vara lugnande eller skrämmande att vara en del av en större plan.