Taxibilen som erbjuder terapi på hjul

Under hösten förvandlar Stockholms­ största taxibolag några av sina bilar till rullande terapisoffor.Ett PR-knep, absolut. Men företaget ser det också som ett sätt att ta samhällsansvar.Dagen bokade en resa och passade på att få ett terapisamtal i baksätet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Den svarta blankpolerade Mercan är några minuter tidig och har parkerat utanför mitt hem. På taket sitter inga taxiskyltar. Bara de gula registreringsskyltarna vittnar om att bilen­ är speciell.

En slipsklädd taxichaufför möter mig i ytterdörren, öppnar bakdörren till bilen och hälsar mig välkommen. Jag kliver in i baksätet.

Så långt inget konstigt.

Men det här är inte en vanlig taxiresa. I baksätet sitter nämligen Sandra Guteklint, legitimerad psykolog och psyko­terapeut och väntar. Jag är den tredje som hon träffar i taxibilen i dag.

– Det har varit en bra förmiddag, och verkar vara uppskattat. Det här liknar det jag gör när jag ger telefonrådgivning, säger hon.

Hon ger ett vänligt och professionellt intryck. Hennes behandlingsmetod­ är kognitiv beteendeterapi och hon är mån om att samtalstiden ska bli så givande som möjligt.

Samtidigt är det lite speciellt att göra en intervju med en psykolog. Normalt sett brukar journalisten ställa frågorna, men nu är det psykologen som står för den biten. Så hur är det egentligen att ha samtal med en psyko­terapeut i en taxibil? Och vad kan man få hjälp med?

– Först och främst är detta ett professionellt samtal och ingen terapi. Men i övrigt kan vi prata om det du vill, börjar hon och tar upp sitt anteckningsblock.

Utanför susar E18 förbi och morgonköerna in mot Stockholm har lättat en aning. Både samtalet och resan flyter obehindrat.

Vi pratar om livet, relationer och om fördelar och nackdelar med olika åldrar.

Jag berättar att jag har en längtan att våga uppträda med pianospel och samtidigt sjunga. Men erfarenheten hittills är – trots inövade ackord och sång – att jag får hjärnsläpp när det verkligen gäller.

När det blir på riktigt.

– Vad är det som händer i dig då? frågar hon.

– Det slutar att vara en lek. Jag tänker att jag blir bedömd, som när jag skriver en text i en tidning. Där blir man alltid granskad. Men när man spelar och sjunger är man mer sårbar, säger jag.

– Om du ser en kollega göra samma sak, bedömer du honom eller henne då?

– Nej. Jag är mest glad för att någon bjuder på sig själv.

– Hur tror du att din publik tänker om dig?

– Mer kritiskt, svarar jag.

Om en verklig längtan finns att utmana en rädsla så behöver man utmana den stegvis och vara kvar i situationen tills obehaget minskar, menar Sandra Guteklint.

Jag överväger att göra ett försök. Att prova att spela och sjunga när tillfälle ges och ge kreativiteten en chans. Och lita på att den inövade kunskapen bär.

Taxi Stockholm kallar satsningen, där Sandra Guteklint ingår, för ”Taxiterapeuterna”. Det marknadsförs som en möjlighet för den stressade storstadsmänniskan att ha tid för reflektion och eftertanke.

Och behov verkar finnas; under de veckor taxiterapeuterna rullat omkring har bilarna varit nästan fullbokade.

Visst är satsningen ett PR-knep och ett sätt för samtals­terapeuterna att knyta nya kontakter. Men det sätter ändå fingret på ett behov som verkar vara stort i samhället.

– Våra taxichaufförer tycker att de får höra saker de inte vet vad de ska svara på. Ofta är chaufförerna perfekta samtalspartners, men inte alltid. Därför kom vi på att vi skulle testa det här med taxiterapeuter, säger Carina Herly, marknadschef för Taxi Stockholm.

Hon menar också att satsningen kan sänka trösklarna för att våga söka professionellt samtalsstöd.

– Vi vill hjälpa till att riva tabut som fortfarande till viss del omger terapi, även om det har hänt mycket de senaste decennierna. Sedan erbjuder taxi­terapeuterna naturligtvis ingen helhetslösning, men förhoppningsvis ett intressant samtal, fortsätter hon.

Tillbaka till baksätet. Vi passerar Tranebergsbron och hamnar på Kungsholmen. Där ligger tidningen Dagens redaktion och resan går mot sitt slut.

Aldrig har de två milen mellan mitt hem och jobbet gått så fort. Det känns nästan som att bli väckt ur en dagdröm.

– Alla behöver prata om sina liv. Det är inget konstigt att behöva prata om saker som berör även om man inte upplever att man har stora problem, säger hon innan vi skiljs åt.

Jag betalar för resan, samma som för en vanlig taxiresa. En annorlunda, men väldigt uppfriskande start på dagen. Uppriktiga samtal kan aldrig bli för många.

Foto: Joakim Lundgren
Foto: Joakim Lundgren

Skulle du våga gå till en terapeut?

Skulle du våga gå till en terapeut?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster