Therése och Joakim lämnade allt i tro – fick nytt boende i flyttbilen

När flyttbilen började rulla visste inte Joakim och Therése Sandström var de skulle ta vägen. Efter två timmars färd längs E4:an ringde plötsligt telefonen. I andra änden fanns en man som frågade om de ville hyra hans hus.
– Han förstod nog inte själv vilket bönesvar det här var för oss, säger Therése Sandström.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När vi möts på en uteservering på Linnégatan i centrala Göteborg har Joakim och Therése Sandström bott i Göteborg i knappt sju veckor. Ivrigt berättar de om den märkliga resa som lett fram till att de båda musikerna lämnade kontakterna och karriären i Stockholm för en mer okänd framtid på västkusten.

– Hela tanken på att flytta föddes i höstas, börjar Joakim Sandström.

Han berättar om hur han upplevde ett tilltal från Gud att han och Therése skulle flytta tillbaka till Göteborg, där de bott innan de kom till huvudstaden för att satsa på musiken.

Musiken ja. Det är musiken som alltid varit den stora drivkraften för paret. Therése är sångerska och ger tillsammans med Joakim ut musik under artistnamnet Hope. Joakim är producent och har bland annat producerat Sebastian Staksets guldsäljande soloalbum ”Ett budskap om kärlek”. Men han producerar även åt andra artister, såsom gungiga hiphop-gruppen Medina med många sommarhitar på samvetet.

– Jag blev väldigt förvånad när jag upplevde att Gud sa till oss att flytta till Göteborg. Allt gick ju så bra med musiken i Stockholm och jag spelade mycket med Sebbe (Stakset. Reds. anm).

Dessutom hade åren då de bodde i Göteborg senast varit tuffa. Therése hade arbetat på en dysfunktionell arbetsplats och blivit utmattad. Den själsliga trötthet som drabbade henne hade dessutom resulterat i en kronisk huvudvärk.

– Jag levde med smärta varje dag i tre år. Men Gud helade mig från det.

Dagen har tidigare skrivit om hur Therése sprängande huvudvärk plötsligt försvann efter förbön. Hur lusten till musiken kom tillbaka och hur hon åter kunde leva ett normalt liv. 

Men att flytta tillbaka till Göteborg, där allt det jobbiga hade börjat. Var inte det lite för mycket begärt?

Läs också: Artisten Therése Sandström blev fri från år av smärta efter korta bönen


Joakim valde att be över tilltalet innan han berättade för Therése om vad han upplevt. Therése avfärdade inte tanken, utan började själv be att också hon skulle få ett tydligt tecken från Gud.

Det dröjde inte länge innan hon upplevde liknande tilltal som sin man.

– Helige Ande kom jättestarkt och bekräftade det, berättar hon.

Paret bestämde sig för att be och fasta särskilt under januari månad.

– Vi kände oss manade att göra det och vi avsatte tid för att be både tillsammans och enskilt, säger Joakim Sandström.

Han berättar hur han en natt under fasteperioden gick upp för att gå på toaletten när han plötsligt fick en märklig känsla.

– Jag kände en så tjock Gudsnärvaro i hela lägenheten och en sådan total frid i mitt inre. När jag kom tillbaka till sängen frågade jag den helige Ande: Är det något du vill säga till mig? Det är en bön jag sällan ber mitt i natten.

–  Men när jag bad den bönen var det som att jag hörde Gud säga ”Jag kommer att behöva testa er tro stort” och på en gång såg jag framför mig vad det skulle komma att innebära. Hur vi skulle behöva sälja vår lägenhet, hyra en skåpbil och bara flytta utan att veta var vi skulle bo någonstans.

Under hela våren återkom frågan om boendet i Göteborg från släkt, vänner och bekanta. Joakim och Therése kunde bara konstatera att de inte visste var de skulle bo. Självklart hade de gått in på Hemnet och kollat, men varje gång var det något som liksom inte kändes rätt.

– Det var en märklig känsla. Vi hade upplevt ett tilltal att Gud skulle gå före oss och förbereda för oss. Och varje gång vi själva försökte ta tag i boendesituationen på egen hand var det som att något inom oss sa till oss att vänta, berättar hon.

Vad sa era vänner och bekanta om det här?

– Många tyckte att vi var galna. Och det var faktiskt lite jobbigt att bli så ifrågasatt också av kristna vänner. Men vi visste samtidigt att Gud ville att vi skulle vänta in honom, säger Joakim.

– Vi säger inte till någon annan att man ska flytta till en annan stad utan att ha en bostad fixad. Men för oss återkom så detta gång på gång. Att ha tålamod och inte springa före och försöka fixa allt själva. Att Gud har kontroll, fortsätter Therése.

Veckorna gick. Lägenheten i Stockholm såldes och packades in i flyttbilen. När Joakim och Therése Sandström rullade iväg i flyttbilen visste de fortfarande inte var de skulle bo.

– Det var ett märkligt lugn i bilen. Vi satt där med alla våra saker inpackade. Vi visste ingenting, men kände oss ändå förväntansfulla, berättar Joakim.

Efter två timmars körning ringer det plötsligt på telefonen. Det är en bekant till Joakims familj.

– Han berättade att han ville hyra ut sitt hus och undrade om vi var intresserade, säger Joakim.

Dagen efter fick de tillträde till en havsnära villa i Onsala, några mil utanför Göteborg.

– Det är så fantastiskt. Vi hade pratat om att vi hellre ville bo i hus än i lägenhet och att det vore så skönt att bo lite mer på landet och nära havet. Men vi skulle aldrig någonsin ha råd att köpa något sådant. Men nu fick vi plötsligt erbjudandet att hyra precis ett sånt hus som vi hade drömt om. Det var så tydligt att det var det här som Gud hade planerat för oss, säger Therése.

Hur reagerade mannen som ringde när han förstod vad det här betydde för er?

– Han förstod nog inte själv vilket bönesvar det här var för oss. Men vi är helt övertygade om att han var använd av Gud, säger Therése Sandström.


Telefonsamtalet, och huset som väntade, har blivit ytterligare en bekräftelse för paret på att Gud är att lita på. Han tänker att mannen som de nu hyr huset av är ett häftigt bevis på hur Gud kan arbeta genom människor.

– Jag tror att Gud hela tiden sänder människor i varandras väg. Men det är kanske inte alltid vi uppfattar det. Den här mannen kom i helt rätt tid. Det är verkligen Guds timing. För mig har det blivit en bekräftelse på att vi när som helst kan användas av Gud. Mer än vi själva inser.

Läs också: Främmande kvinnans ord bar Carin genom värsta dygnen i livet
 

Hur ser ni på balansgången mellan att vänta in Gud och att agera själva. Var går gränsen mellan att vara trosstark och att ta onödiga risker?

– Jag tror att det är en övning, som med mycket annat i livet. Ju mer man lär känna Gud, desto mer lär man sig att känna igen hans röst. Vi är inga superkristna som tror att vi är bättre än några andra, men vi tar ”baby-steps” framåt.

– Och sedan tror jag också att vi ibland kan må bra av att våga testa i det lilla. Om vi upplever något i vardagen, våga gå på det. Många gånger har du nog hört Guds röst, men inte riktigt vågat tro att det är han som talat.

Skuggan har börjat svalka på uteserveringen på Linnégatan. Paret ska snart sätta sig i bilen och köra hem till Onsala. De trivs redan med det nya livet på Västkusten.

– Det är verkligen på ett helt annat sätt att komma hit den här gången. Tidigare har Göteborg som stad varit så förknippad med allt det jobbiga. Med utmattning och smärta. Men när vi nu kommer tillbaka är det så tydligt att den kampen är över. Den är vunnen och jag har bara känt en sådan frid över att bo här igen, säger Thérese.

I dag jobbar hon och Joakim för fullt med ny musik med deras projekt Hope. Tidigare under dagen har de spelat in stråkar. Dessutom har Joakim precis färdigställt Sebastian Staksets kommande skiva. Och redan har de fått kontakt med en stor grupp kristna musiker i Göteborgstrakten.

– Det har varit som att komma in i en ny familj. De är fantastiska människor som också brinner för väckelse, säger Joakim Sandström.

– Det är verkligen förberett av Gud och jag ser framemot allt det han vill göra, säger Therése Sandström.

Läs också: Ett klilstermärke på en färja ledde honom att starta kyrka

Fakta: Joakim och Therése Sandström

Bor: I Onsala utanför Kungsbacka.

Ålder: Joakim är 30 år och Therése är 28 år.

Yrke: Joakim är musiker och producent, Therése är musiker och sångerska.

Mer info: Om Joakim och Theréses musik finns på hopemusicofficial.com