Tiina Hälvä mötte Jesus på sängkanten

Livet kan förändras på en minut. Både åt det ena och det andra hållet. Det vet Tiina Hälvä.
Och just därför är Finlands, eller nu mera Hässleholms, egen Mat-Tiina oerhört tacksam för varje dag hon får.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När Tiina Hälvä får frågan om vem hon är, svarar hon, ”45 år, mamma, och ganska hel som människa”. Hoppfulla ord, om man vet om hennes dramatiska historia. En historia som inte anas om man springer på henne hemma i Finja, utanför Hässleholm. Kanske anar du ett extra djup i blicken, i övrigt ser hon ut som hälsan själv. Ett näringsproffs som har skrivit fyra hälsoböcker, varav en blivit en verklig bestseller i hemlandet Finland, där de flesta konstintresserade vet vem hon är. I höstas kom hennes första bok på svenska, Hälsans skafferi, om antiinflammatorisk mat. Utöver det har hon coachat tusentals människor till en mer hållbar livsstil, och föreläser om att äta sig till ett friskare liv.

Men det är inte för att prata mat som jag har hört av mig till Tiina, och vi möts inte heller i Finja. Med dagens teknik möts vi framför varsin skärm. Hon sittandes i familjens gula hus med snickarglädje, och jag i Stockholm. Att hon hamnade i Finja är en historia i sig som gick via en längtan efter att starta om livet.

– Och om man låter Gud leda en vet man aldrig var man hamnar. Man kan hamna i Skåne, säger Tiina och skrattar.

Hon talar svenska med finsk brytning. Hon har nära till orden men väljer de väl när hon berättar om sin svåra barndom, ensamheten, de trasiga föräldrarna som knappt klarade av sina egna liv, än mindre att vara föräldrar, samt hur hon tidigt rymde hemifrån och hamnade i en våldsam relation.

Så småningom mötte hon en man, de fick två barn och livet hade precis börjat landa när hon, 26 år gammal, drabbades av en livshotande cancersjukdom. Tiina fick panik.

– Jag ville inte att mina barn skulle växa upp utan en närvarande mamma, som jag hade gjort, så en kväll satt jag på min säng och ropade till Gud, ”Om du finns så behöver jag din hjälp. Separera mig inte från mina barn”.

Plötsligt var hon inte längre ensam. Någon var där.

– Jag upplevde det som om Jesus stod mitt i rummet. Det vara bara ljus och jag skrattade och grät, jag vet inte hur länge. Jag kände en sådan enorm kärlek. Det var så mäktigt.

Hon tystnar, tårarna faller och hon torkar sina ögon.

– Och jag glömmer aldrig hans ansikte, säger Tiina med bruten röst.

– Det går inte att beskriva. Det var så starkt.

Trots att hon är uppväxt i ett ateistiskt hem hade hon alltid dragits till kyrkor när livet kändes tufft, men hon hade aldrig haft en gudstro. Förrän nu.

– Utan det mötet vet jag inte hur mitt liv hade sett ut i dag. Gud förstod nog att jag behövde ett riktigt slag i huvudet för att fatta, och efter det förändrades allt. Jag föddes på nytt där och då, och det har varit min styrka sedan dess. Inget har kunnat ändra på det.

– Och jag blev frisk, säger hon.

Upplevelsen ledde till att Tiina utbildade sig till näringsterapeut, och började hjälpa andra med deras hälsa. Samtidigt arbetade hon hårt som marknadschef, och reste mycket. Efter hennes tuffa start, hade man kunnat tänka att hon nu hade tagit sitt livs smällar, men det som väntade skulle bli hennes livs värsta prövning.

Tiinas tredje barn hade inte ens fyllt ett år när barnens pappa plötsligt försvann efter att ha varit ute på en ö i skärgården för att hjälpa en vän.

– Han var så ordentligt, inte någon som bara skulle försvinna, och vi hade ju små barn, så jag förstod redan efter några månader att han inte levde, att det måste ha skett en olycka och jag sa till Gud: ”Jag ber inte om något annat än att du ger mig kraft”.

Eftersom hennes man inte var ”död” på pappret fick hon ingen ersättning, så för att inte förlora deras hem tvingades Tiina kliva av föräldraledigheten och gå tillbaka som marknadschef. Hon valde att inte prata med så många om vad som hänt, för att slippa spekulationer och antaganden, men när hon satt själv i sin bil kom tårarna, och sorgen, och oron för vad som hade hänt.

– Annars hade jag inte så mycket tid att sörja, jag måste ju ta hand om barnen, och min personal. Att vara arbetsnarkoman är också ett sätt att fly, säger Tiina och ler lite snett.

I fem år svävade familjen i ovisshet om vad som hade hänt, men varje kväll bad Tiina till Gud och fick se dörrar öppnas för att familjen skulle klara sig.

– Bönen har alltid varit viktig för mig, det är som att stoppa in en laddare i väggen. Och under den här tiden fick jag även ta i bruk det jag lärt ut till andra om hälsa och välmående.

Hon såg därför till att äta bra mat, och tog inga sömntabletter eller lugnande, för att vara helt närvarande med sina barn, och var i stället mycket ute i naturen och försökte hitta något varje dag att vara tacksam för.

– Det kunde vara en fågel som sjöng, eller att någon öppnade dörren för mig i mataffären.

En natt hade Tiina en dröm, som sade att maken inte skulle komma tillbaka, men att han hade det bra där han var. Det hjälpte henne i sorgen, och när polisen hittade honom och bekräftade att det hade skett en olycka, så var hon beredd. Trots sökningar hade de missat att leta nedanför en ramp som användes för att dra upp båtar. Den hade saknat skyltar, och då vattnet blev djupt direkt efter rampen, hade bilen sjunkit utan möjlighet för hennes man att ta sig ut.

Tiden som följde var oerhört tuff. Det tog tid att landa i den nya verkligheten. Men även om hon gärna hade varit utan det som hände, så ser hon också hur det har mejslat fram den hon är i dag.

– Jag vill aldrig förlora det jag då fick som en gåva. Något dog och något annat började växa, en styrka. Och i dag spelar de små sakerna mer roll än det stora. Att se potatisen gro är viktigare än min nya Audi i garaget.

Tiina ler när hon pratar om grönsakerna i hennes trädgård. Odling har blivit en ny förälskelse och hon skriver just nu på en bok om närodlad mat, med recept av sådant hon odlat, lagat och fotat. Att flytta ut på landet har gjort henne gott. Det tvingade henne att slutligen stanna upp. Att möta sig själv igen. Och börja om.

– Men det är inte lätt om man är en adhd-person som jag. Min man har haft mycket jobb med att hålla mig lugn. Han balanserar mig.

Hennes nya man, Kari, mötte hon första gången 2003 år, men då var båda gifta. De blev ett par för drygt två år sedan och letar sig nu fram i sin nya tillvaro.

Får hon drömma fritt vill hon gärna samarbeta mer med Gud framöver och dela med sig av de dyrköpta erfarenheter livet har gett henne. Allt ifrån att ta djupa andetag, till att vara mer i nuet.

– Och jag vill fortsätta växa och låta Gud göra sitt jobb i mig. Jag har gått igenom hårda saker, och då mäts det som finns i ditt liv. Det är lätt att tro på Gud när livet är enkelt, men livet slipas inte på de bra dagarna, utan det är de tuffa dagarna som formar oss.

– Men jag vill inte att folk ska tycka synd om mig. Däremot blir jag glad om jag kan hjälpa någon genom att jag berättar. Om ingen talar om svåra saker har inte den som drabbas någon att spegla sig i, säger Tiina Hälvä.

Tiina Hälvä

Familj: Maken Kari, barnen Angelica, Robertina, Sofia.

Ålder: 45 år.

Kommer från: Helsingfors, Finland men bor nu i Sverige.

Församling: Går till Pingstkyrkan i Hässleholm.

Gör: Egen företagare inom kost och hälsa:

Drömmer om: Att tala i församlingar om matens helande kraft, som en del av Guds skapelse. ”Jag vill att folk ska lära sig att äta sig friska. Vi är heliga tempel, inte sopsäckar.”

Lilla Erstagården