Tomas Sjödin: Vi kan inte enbart njuta på semestern

Den ideala semestern för de flesta innehåller en hel del aktiviteter, allt ifrån resor och äventyr till att måla huset. Men är det okej att bara vila, sola och slappa eller måste man gå på museum och göra cykelutflykter?
Vi frågade Tomas Sjödin, pastor, författare och uppskattad sommarpratare – är det okej att vara lat på semestern?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Självklart. Jag kan bara gå till mig själv, jag längtar efter de där obokade dagarna även om man kanske inte vill ha det så hela semestern.

Tomas tror på att både göra det man njuter av och det man växer av.

– Om du bara njuter är det risk för att du till sist drabbas av leda. Du behöver också göra saker som låter dig växa och som du mår väl av. Och det kan ju vara väldigt individuellt, säger Tomas Sjödin.

Läs mer: Britta Hermansson: Fastna inte i jakten på den perfekta sommaren

 

För egen del gillar han att ”lufsa i skogen” och skapa hemma i trädgården.

– Min pappa hade en tes som löd ”semester är att göra någonting annat” och den tycker jag är väldigt bra. För alla som ägnar sig åt mycket tankearbete i vardagen kan det vara alldeles otroligt skönt att få måla en vägg. Det sker något i den växlingen.

Vad händer egentligen när vi vilar?

– Det finns ett väldigt starkt samband mellan vila och kreativitet. När du får den där längre sammanhållna vilan på semestern får du möjlighet att tänka nytt och friskt om ditt liv och ditt jobb. Men jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att semestern inte kan ersätta löpande vila. Man kan inte tokvila i fyra veckor och tro att det räcker för resten av året.

Läs också: Tomas Sjödin tar vilodagen på allvar