Torp vill förmedla hopp och helande

– I dag är fler sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa än av fysiska åkommor. Men vi vill förmedla att det finns hopp i utbrändhetens kaos, säger konferensgeneralen Christer Aadland, till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I ett videoklipp på Torpkonferensens webbplats berättar Evangeliska frikyrkans missionsdirektorer Linalie Newman och Ingemar Forss att de har burit med sig temaorden under lång tid.

– De här begreppen helande och hopp kopplar vi nu till den underbara texten i Apostlagärningarna 16 där vi möter Paulus och Silas som är fängslade i fängelset med bojorna runt sig. Så vänder de till sin Gud i tillbedjan, bojorna brister och fängelsemurarna rasar. Och de blir befriade och får också möjlighet att gå ut till människorna runt omkring och berätta om det budskap om den Gud, som de precis har mött som de lever för, säger Ingemar Forss.

Festivalyta och idrott

En stor förändring som har skett på konferensområdet i år är att campingytan mitt emot Mattorget har försvunnit. Där finns nu i stället en festivalyta och en mindre idrottsarena. Syftet är att fokusera mer på de ungdomar som tidigare år skulle ha varit målgrupp för Frizon.

– Efter nedläggningen av Frizon måste vi helt enkelt göra mer för den gruppen, säger Christer Aadland.

– Ska vi tänka 20 år framåt måste vi tänka mer festivalkänsla. Nu tar vi det bästa från Frizon och flyttar in det i Torp.

Han poängterar samtidigt att festivalytan är tänkt för hela familjen – även om det är tonårskonferensen som ansvarar för den.

Ungdomstält flyttas

Samtidigt flyttas även ungdomstältet till en mer central plats på område 9, mellan vägen och matsalen.

– Att placera tältet mer i mitten har ett stort symbolvärde, säger Christer Aadland, som också berättar att årets tonårsprogram innehåller mer än dubbelt så många aktiviteter som föregående år.

Hur är det för konferensbesökarna som har fyllt 40 år – kommer även de att märka av några förändringar?

– Med tanke på alla förändringarna som vi precis har pratat om kan konferensen inte vara sig lik. Men Torp är ändå Torp och vi vill absolut inte förändra allt, det är mycket som vi ska slå vakt om och fortsätta med. Som till exempel gedigna bibelstudier, missionsfokus och utmaning till efterföljelse.

Hallin och Ljungblahd

Christer Aadland berättar att Isak Spjuth, ungdomspastor i Filadelfiakyrkan Örebro, vid ett tillfälle förra året pratade om att många i den yngre generationen sitter fast och att lovsång är nyckeln till deras frihet. Detta konstaterande ledde så småningom fram till ”Silas sång”, en temasång som kommer att spelas mycket under konferensen.

Och apropå musik så bjuder Torpkonferensen även i år på flera spännande konserter. Per-Erik Hallin och Bengt Johansson kommer bland annat att ha en spelning ihop. Senare under veckan är det dags för Samuel Ljungblahd att fylla Ladan och sista konferensdagen gör Samuel Ljungblahd även en föreställning tillsammans med Egil Svartdahl.

– Vi längtar efter en vecka får vi får ta emot helande och hopp. Och där vi får vända oss till Gud i lovsång, tillbedjan och bön, säger Linalie Newman i videoklippet.

 

Läs fler artiklar om Torpkonferensen

Alla tidigare artiklar

Torpkonferensen

När: 17–23 juni.

Var: Torp, utanför Kumla.

Seminarier: Under veckan kommer konferensbesökarna att kunna välja mellan drygt 40 seminarier, exempelvis ”Kristen enligt Migrationsverket”, ”Nu går skam på torra land!”, ”Anhängare till Trump eller trogna Guds ord – vad betyder det att vara evangelikal?”, ”Psykisk ohälsa bland dagens unga – hur kan vi hjälpa?” och ”Det sker mirakler!”.

Talare: Isak Spjuth, Sebastian Stakset, Britta Hermansson, Rachel & Tim Hughes, Rickard Lundgren, Linalie Newman och Ingemar Forss.

Sång och musik: Per-Erik Hallin & Bengt Johansson, Terese Fredenvall, Samuel Ljungblahd med flera.

Att hålla modet uppe i isoleringen
Scouterna i Kärda Alliansförsamling överraskade de äldre med sång
Foto: Privat
Foto: Privat
Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson