Triss i dam använder sina gåvor för att fixa fester

En älskar att inreda, en är proffs på att laga mat och den tredje gillar ekonomiska kalkyler. Tillsammans utgör Rebecka Åverling, Hanna Alvelund och Åsa Hugosson Triss i dam, en cateringfirma – och de ser släktskapet som en tillgång.
– Det är en styrka att vi är familj.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Allting började med att de fick en fråga om att laga mat till ett bröllop. De matlagnings­intresserade systrarna och svägerskorna antog utmaningen. Brudparet uppskattade hur Rebecka Åverling,  Hanna Alvelund och Åsa Hugosson kombinerade det norrländska och det småländska i allt från mat till dukning. Det dröjde inte länge förrän de blev tillfrågade om att ansvara för maten vid en 60-årsfest. Plötsligt var de igång med det som de länge bara drömt om: att driva en cateringfirma ihop.

– Vi är ganska kreativa alla tre och kände en längtan efter att få göra något mer utöver det vi jobbar med annars. Vi tyckte att det skulle vara kul att få göra något tillsammans, säger Åsa Hugosson medan hon sticker ner några lila Förgätmigej i små glasvaser.

Från den egna trädgården har hon även plockat med sig daggkåpor, myskmadra och stor ormrot, och satt ihop dem till en vacker sommarbukett.

Vi har stämt träff i Allianskyrkan i småländska Värne, ett par mil från Eksjö. Den nyrenoverade, röda kyrkbyggnaden i trä smälter väl in bland de röda husen runt omkring. Landskapet verkar hämtat ur Astrid Lindgrens böcker.

Systrarna Rebecka Åverling och Hanna Alvelund är båda med i Allianskyrkan medan deras svägerska Åsa tillhör Landsbro pingstförsamling, där hennes man Josef är pastor. Eftersom alla bor i närheten är kyrkan i Värne en naturlig samlingsplats.

I april förra året bildade de aktiebolaget Triss i dam. Sedan dess har förfrågningarna trillat in med jämna mellanrum.

– Men vi skyndar långsamt och väljer att tacka nej till en del uppdrag. Vi gör ju detta för att det ska vara roligt och vi vill inte att det ska leda till stress och press, säger Rebecka som till vardags arbetar som kock på en skola.

Åsa är förskollärare. Hanna är ekonom men titulerar sig numera även som bonde. För tre år sedan lämnade hon och familjen sitt hus i skånska Arild för att ta över den 65 hektar stora släktgården utanför Eksjö. På Glinghester gård finns höns, en minigris, tio kor, tre hästar och 40 fårtackor.

– Innan jag tog över mina föräldrars gård hade jag aldrig någonsin kört en traktor, men man lär sig, konstaterar Hanna och skrattar.

Uppfödning av får är en viktig del av verksamheten på Hannas gård och det har fallit sig naturligt att använda närproducerat kött av lamm och kalv i många av Triss i dams maträtter.

– Det är väldigt viktigt för oss att använda bra råvaror och att kunna stå för allting vi gör. Vi skulle till exempel aldrig använda thailändsk kyckling eller dansk fläskfilé, även om det blir billigare, säger Rebecka samtidigt som hon skär bitar av honungsmelon och tomat.

Medan Rebecka och Hanna förbereder lunch i kyrkans rymliga kök dukar Åsa ett av borden i kafélokalen intill.

Till dagens lunchbjudning har hon tagit med sig rustika, utsågade underlägg i trä, en linneduk, vaser i olika storlekar och små skyltar.

– Jag gillar att ta in saker från naturen och att använda dessa i dukningen. Så här års använder jag mycket blommor och kvistar. Jag tycker om att använda udda porslin. Det blir unikt och personligt! Det behöver inte vara så perfekt, säger hon med eftertryck.

Lika noga som de tre är med råvarorna, är de med själva inramningen. Pappersdukar och servetter slarvigt nedtryckta i plastmuggar är inte deras grej.

– Vår vision är att erbjuda en helhetsupplevelse där allting hänger ihop. Det ska vara både vackert och gott, säger Åsa som är passionerat intresserad av inredning.

Hennes hem har varit med i inredningsreportage och hon delar flitigt med sig av inspirerande bilder och tips på instagramkontot #det gula huset.

– Hemma i källaren har jag ett helt förråd med grejer som jag använder till dukningar. Medan andra kanske pustar över att behöva fixa och dona inför festligheter så älskar jag det. Det är så roligt att få planera och sedan genomföra något som blir precis sådär härligt som jag hade tänkt!

Det personligaoch genuina är något som Åsa, Hanna och Rebecka genomgående strävar efter. Drömmen är att i framtiden ha en egen lokal, kanske i någon av byggnaderna på Hannas gård.

– Där kan vi anordna grillkvällar och logfester. Eller bjuda in till temakvällar med någon intressant föreläsning. Att vi håller till på landsbygden och inte i en stad tror jag faktiskt kan vara en fördel, säger Hanna.

Att vara nära släkt och arbeta ihop fungerar för det mesta smärtfritt för de tre tjejerna.

– Vi är nog ganska lika varandra och är bra på att lösa problem säger Rebecka.

– Och vi är inte så känsliga, fortsätter Hanna. Vi går rakt på sak. När det är stressigt och det kör ihop sig är vi kanske inte så trevliga mot varandra hela tiden, men vi går inte omkring och tjurar för det. Och efteråt kan vi prata om det hela och be om ursäkt.

En annan viktig aspekt är att ingen av dem kräver millimeterrättvisa. Det går inte att mäta exakt hur många timmar var och en lägger ned på företaget. Det jämnar ut sig, är deras motto.

Vem gör vad?

– Jag gillar ju att laga den lite lyxigare festmaten, säger Hanna utan omsvep.

– Och vi andra får göra skitgörat, flikar syrran Rebecka retsamt in.

– När ni sedan är färdiga med maten bär jag iväg med alla fat och tar en massa bilder, säger Åsa och skrattar.

Det märks att det är en sammansvetsad trio som verkligen trivs i varandras sällskap. Förutom att de tillhör samma familj delar de också tron på Gud.

– Det är inte så att vi evangeliserar genom vårt företag, men vi hoppas att vår tro ska lysa igenom i allt vi gör. Att det finns en värme och en omtanke, säger Hanna.

– Arbetet med Triss i dam är ett sätt att använda de gåvor som Gud har lagt ned i oss. Vår dröm är vi ska kunna glädja andra genom det vi brinner för. Att få göra detta tillsammans, med människor man tycker mycket om, är en stor förmån. Vi känner oss välsignade och vill dela med oss av det till andra, säger Åsa.

Therése Alhult

Företagarna bakom Triss i dam

Rebecka Åverling: 34 år, kock. Bor i Värne. Gift med David, fyra barn.

Åsa Hugosson: 38 år, förskol­lärare. Bor i Landsbro. Gift med Josef, två barn.

Hanna Alvelund: 42 år. Ekonom och bonde. Bor i Glinghester. Gift med Sone, tre barn.

Böneutrop
Kyrka och politik