Urban Widholm engagerar Årebor för att flyktingar ska få jobb

Åre. Livet förändrades när flyktingarna kom till Åredalen. Plötsligt ökade invånarantalet med 10 procent.Och nu kämpar byborna för att de nya grannarna ska få stanna kvar med att starta utbildningar och hjälpa dem till praktikplatser.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Glöm Svenssontillvaron. Det är en märklig resa vi är med om. Ingen av oss har planerat den och vi vet inte var den slutar. Men det är jättespännande människor som har kommit till oss – och vi behöver dem.

Det säger Urban Widholm, en av eldsjälarna bakom integrationsarbetet i jämtländska Åre som gett genklang i hela landet.

Förändring är inte alltid enkelt. När saker och ting inte längre ser ut och fungerar som de alltid har gjort reagerar somliga med rädsla och andra med ilska. Nåde den som stör ordningen.

– Men har du den mentaliteten kommer det aldrig att bli nån integration.

Visst finns det nejsägare även i Åre kommun men engagemanget för att hjälpa flyktingarna har varit enormt. Som mest har uppemot 1 000 volontärer varit engagerade med allt ifrån klädinsamlingar till språkträning.

Och Urban Widholm själv har fungerat som både katalysator och generator mitt i allt.

Sedan bussarna med flyktingar från ett krigshärjat Mellan­östern började rulla in i Åredalen­ har han tillsammans med andra volontärer och bygdens näringsliv hjälpt minst ett 50-tal asylsökande till deltidsarbete och en möjlig framtid i Sverige.

Men han aktar sig noga för att själv hamna i fokus.

– Varför gör jag det här? Är det för att synas och höras själv? Det är alltid en frestelse för människor som engagerar sig. Men vetekornets lag är jätteviktig för mig. Något måste falla i jorden och dö för att det ska ge nytt liv.

För Urban Widholm handlar det om att ge av sin tid. Han har kört asylsökande i skytteltrafik från boendet in till praktikplatser på Holiday Club.

Han startar företag för att hjälpa asylsökande igång med eget arbete och inkomst. Han startar utbildningar av samma anledning. Helt enkelt – han hittar lösningar.

För när myndigheterna sätter käppar i hjulet gäller det att vara uppfinningsrik, som när Migrationsverket vid årsskiftet drog in rätten för asylsökande att göra praktik.

– Det var det värsta som kunde hända, suckar Urban Widholm.

Genom praktik hade redan ett 50-tal asylsökande fått jobb i Åredalen. Det gav arbetsgivarna en god möjlighet att lära känna personerna och deras kompetens. Men om en dörr stängs får man öppna en annan – eller helt enkelt skapa en ny dörr, menar Urban Widholm.

– Att det i genomsnitt tar sju-åtta år för en nyanländ att fullt ut integreras i det svenska samhället beror på ett stelbent regelverk. Vi som är engagerade får hitta nya juridiska lösningar för att få in dem i samhället.

Själv startade han en utbildning för att komma runt praktikförbudet. Bara efter nyår har 30 asylsökande drillats på hotell Åre Fjällsätra som drivs av Urban och hans fru Solweig. Studenterna har lärt sig städa, bädda, diska och sköta lättare vaktmästarsysslor. Innan den två veckor långa utbildningen avslutats ska de kunna de 300 vanligaste orden som förekommer i hotellbranschen.

sdf

Och sen blir det praktik, inom ramen för utbildningen förstås, då Urban slussar de asylsökande vidare till andra arbetsgivare i kommunen med behov av kompetent arbetskraft.

– Nu för vi samtal om att jobba vidare med utbildning i yrkessvenska i samarbete med Åredalens folkhögskola. Utbildningsidéer finns inom bygg, betong, gräv och kemteknik. På det här sättet räknar vi med att få ut några hundra nyanlända i arbetslivet och serva hela landet med arbetskraft.

Debatten om att vi behöver få fram ”enkla jobb” till de nyanlända tycker Urban är trams:

– Det är ett hån mot kvalificerade människor som har en arbetsinställning fylld av tempo, glädje och driv.


Läs också: Därför lyckades Åre med integrationen
 

Byggutbildningen har förresten redan börjat. En möbeldesigner från Iran, en yrkeschaufför från Pakistan och en honungsodlare från Iran bygger prototypen till ett Attefallshus som Urban hoppas ska lösa boendeproblematiken för alla nyanlända som vill stanna kvar i kommunen. På en villatomt i grannbyn Järpen har huset tagit form.

– Nu söker vi efter folk som kan hjälpa oss som lärare i yrkessvenskan. Pensionärer med yrkeserfarenhet och biståndserfarenhet – och med varma hjärtan. Vi kan bjuda på uppehälle!

En annan satsning som betytt mycket för integrationsarbetet i Åredalen är körkortsutbildningen. Med trafikläraren Samuel Olofsson i spetsen har ett 80-tal asylsökande fått möjlighet att ta svenskt körkort.

Och så var det frågan om den svenska rättssäkerheten.

93990.jpg

Sedan någon månad tillbaka har advokat Lars van Mannerheden kompletterat sitt kontor i Karlstad med ett litet kontor på Åre Fjällsätra. Genom gemensamma kontakter fick han höra talas om engagemanget och arbetet och ville hjälpa till. En allt större del av sin tid lägger han på helt oavlönat arbete där han hjälper utsatta asylsökande som fått avslag i alla instanser att ansöka om verkställighetshinder.

– När jag ser, hör och upplever det som händer och sker blir jag så oerhört frustrerad av situationen att jag måste göra något, säger Lars van Mannerheden.

Det handlar om civilkurage, menar han. Även som yrkesmänniska.

Och Urban Widholm instämmer:

– Det är precis det här som visar det demokratiska svenska samhällets styrka. Det är var och ens plikt att reagera på det som inte är rätt och riktigt.

Och här börjar det också bränna till vad gäller ansvaret som kristen medmänniska. Att göra som Bibelns lär: stärka maktlösa händer, hjälpa faderlösa och änkor, att ge en röst till den som inte själv kan göra sig hörd. Ett ansvar som också för med sig möjligheter.

– Vi behöver ta chansen att utbilda dem i olika yrken, berätta om hur ett demokratiskt samhälle fungerar, skapa nätverk som kan skapa nya nätverk och industriproduktion i framtiden. Dessutom har vi en hel del att lära av dessa nya medmänniskor i vårt land, säger Urban Widholm.

Fakta:

Asylsökande och arbete

Sedan årsskiftet är har asylsökande inte längre möjlighet till praktik. Däremot kan en asylsökande anställas om man är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND).

Källa:Migrationsverket