Vi frågar Dagen-medarbetare: Vad minns du från julen i barndomen?

Vi frågar tre Dagen-medarbetarna Anna B. Sandberg, Riham Gergas och Hasse Boström vad de minns bäst från sin barndoms jul?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Anna B SandbergAnna B. Sandberg, reporter på Dagen

- Jag är uppvuxen i Polen. Där var det stjärnan som kom med klapparna, så på julafton brukade vi stå i fönstret och titta efter den första stjärnan som tändes på himlen. När den tändes, gick vi ut ur rummet där julgranen stod och stängde dörren om den, så att stjärnan skulle kunna gå in i smyg och lägga klappar där. I min hemstad var det också tradition att gå runt och titta på de olika kyrkornas julkrubbor. Till kapucinernas kyrka var det kö, för där fanns en julkrubba med figurer som rörde sig. Jag minns känslan när jag stod och höll min mormor i handen och väntade.

Riham GergasRiham Gergas, redovisningschef på Dagen

- Jag växte upp i Egypten och där var allt väldigt annorlunda från i Sverige. Vi fick inga julkappar, på julafton gick man i stället ut och handlade nya kläder till alla barn. Jag minns särskilt en gång när pappa köpte en dyr och fin kavaj till mig, trots att jag tyckte den kostade så mycket. Han ville så gärna att jag skulle ha den, och det var som om det där reflekterade hans kärlek. På julaftons kväll hängde man fram sina nya kläder på en stol vid sängen och sedan längtade man til juldagens morgon när man skulle få ha dem på sig.

Hasse BoströmHasse Boström, vik. familjeredaktör på Dagen

- Det som dyker upp för mig är faktiskt en biltur. Vi brukade vara hos min farbror och faster. Där fick vi god mat och godis, men det bästa var nästan sedan när man skulle åka hem, för då fick vi åka i vår farbrors bil. Det här var på 50-talet och vi hade ingen egen bil. Det var en lyxig känsla att komma ut i snön, mätt och lite dåsig efter allt ätande, och sen få sätta sig i den där varma bilen. Sedan körde vår farbror oss mellan de olika stadsdelarna i Sundsvall där vi bodde.