”Vi ska fira gudstjänst i vimlet på Copacabana”

Prästen Olof Olsson behövde ingen betänketid när han fick frågan om att leda Svenska kyrkans satsning under OS i Rio de Janeiro.– Jag är jätteintresserad av idrott och tycker om att få möta människor i både glädje och sorg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Under tre veckor i augusti kommer hela världens blickar att riktas mot Brasilien. Mitt i den myllrande, kokheta mångmiljonstaden kommer Svenska kyrkan att bygga upp en bas för att finnas till hands för svenskar och skandinaver som befinner sig i Rio.

När prästen Olof Olsson fick frågan om att ansvara för uppdraget hade han och familjen ganska nyligen kommit tillbaka till Halmstad efter en femårsperiod i Florida. Dessförinnan hade han arbetat sex år för Svenska kyrkan i Brasilien och Argentina, så hans lokalkännedom är god.

– Jag känner mig glad och hedrad men är samtidigt lite nervös. Det är otroligt mycket som måste förberedas för att det ska fungera. OS är ett stort event och massor av människor kommer att besöka Rio under dessa veckor, även många svenskar och nordbor.

Tillsammans med norska sjömanskyrkan ska Olof och hans kollegor bygga upp en tillfällig kyrkolokal vid en restaurang utmed världsberömda Copacabana beach.

Där kommer kyrkans personal att finnas till hands för människor som vill prata eller som behöver hjälp.

– Det kan handla om personer som blivit rånade, överfallna eller som varit med om en trafikolycka. Kanske har någon anhörig blivit sjuk eller omkommit. Vår uppgift är att möta dem mitt i deras livssituation.

Efter 30 års erfarenhet som präst, varav 18 år i Utlandskyrkan, har Olof varit med om många dramatiska situationer.

– Jag minns till exempel när jag i Bangkok fick hjälpa ett par svenska flickor som blivit våldtagna. Denna fruktansvärda händelse blev förstås ännu värre eftersom de befann sig långt hemifrån och i en annan kultur.

– I Thailand fick jag även ta hand om en stackars fyraårig pojke vars föräldrar ägnade sig åt drogmissbruk. Jag flög och hämtade pojken i södra Thailand och fick ta med mig det lilla barnet hem. I samarbete med ambassaden blev det ett lyckligt slut så småningom.

Olof berättar vidare om möten med fångar i fängelser i Rio, Buenos Aires och i Bangkok, och om hur han fått förmedla en gnutta hopp i hopplösa förhållanden. Han nämner den svenske sjömannen som försvann på öppet hav och hur Olof fick stötta de anhöriga när hans båt anlände till Panama. Han minns också sorgen och chocken hos den man som just varit med om att hans livskamrat hoppat från 12:e våningen från ett lyxhotell i Miami. Eller hur han firade nattvard vid en svensk mans sjukbädd långt ute på den brasilianska landsbygden.

– Det är möten jag aldrig glömmer, säger han.

Olof Olsson är mentalt förberedd på att vad som helst kan hända under de 17 dagar som de olympiska spelen pågår, inte bara när det gäller enskilda människoöden. Han och kollegorna har genomfört en krisövning online, där bland annat terrordåd är ett tänkbart scenario.

– Jag har själv blivit utsatt för knivöverfall i Rio och väpnat rån i Sao Paulo, där jag med en pistol mot huvudet tvingades ta fram allt av värde för att sedan bli bakbunden och inlåst. Men jag är inte orolig. Vi har gjort en riskanalys och jag känner mig trygg.

Framförallt känner han glädje och iver.

– Det är fantastiskt att som kyrka få möta människor just där de är.

Att han har ett stort idrottsintresse gör förstås inte saken sämre.

– Platsen där vi kommer att vara ligger precis vid stranden och både simningen och triathlon kommer att avgöras i Copacabanabukten. Förhoppningsvis får jag se en skymt av någon av dessa grenar, om inte annat på tv-skärmarna.

Själv är han en inbiten windsurfare men han har inte hunnit med någon surfing den här sommaren, trots att familjens lilla sommarstuga är belägen bara ett stenkast från en av Halmstads stränder.

– Jag har fått avsätta en del av min semester till planering inför OS. Dessutom har vi skaffat en liten hundvalp som tar mycket av vår tid och uppmärksamhet. Så det har inte blivit något surfande den här sommaren, tyvärr.

Förutom att finnas till som medmänniska kommer Olof och hans kollegor att dela ut vatten på stranden – som ett alternativ till annan dryck.

– Vi kommer också att fira gudstjänst mitt i vimlet – som en slags manifestation.

Olof berättar att de även stöttar två sociala projekt: bland annat Drottning Silvias mödrahem ”Abrigo”, för unga ensamstående mammor.

Sommarens medierapportering om ”lyxresor” bland anställda inom Svenska kyrkan gör att det känns extra angeläget att visa en annan bild av kyrkans arbete just nu, menar Olof.

– Vi som jobbar inom Utlandskyrkan stöter ständigt på människors förutfattade mening om att vi mest hjälper rika utlandssvenskar. Så är det naturligtvis inte. Kyrkan är en kyrka för ALLA, säger han med eftertryck.

– Även för de rika.

Föredömet i allt är Jesus.

– Han bröt mönster och var verkligen där människorna var, konstaterar Olof Olsson och berättar att ”den gyllene regeln” fungerar som ledord för honom.

Han gillar även psalm 288 i Svenska psalmboken: ”Gud, från ditt hus, vår tillflykt du oss kallar ut i en värld där stora risker väntar.”

– Det budskapet tar jag med mig inför vår OS-satsning. Som kristna ska vi inte stänga in oss bakom tjocka kyrkväggar. I Rio kommer vi inte ens att ha någon kyrkolokal. För mig är det ett härligt sätt att omsätta evangeliet i handling.

Therése Alhult

Fakta: Olof Olsson

Familj: Hustrun Marie, 52, och döttrarna Filippa, 18 och Kajsa, 17 år.

Bor: I Halmstad. Sommartid i en stuga vid havet.

Jobbar som: Komminister i Söndrums- och Vapnö församling i Halmstad.

Aktuell: Leder Svenska kyrkans arbete under sommar-OS i Rio de Janeiro.

Tidigare gjort: Arbetat för Utlandskyrkan i 18 år: två år på Gran Canaria, fem år i Bangkok, sex år i Brasilien och Argentina samt fem år i Florida.

Intressen: Idrott, friluftsliv och att resa.

Med i packningen: Bibeln, svenska flaggor och snus.

Mest spännande i OS: ”Simningen är extra intressant då vi har stora chanser till medalj där.”