Löfven fick frågor om kristna skolor

Statsminister Stefan Löfven fick svara på frågor om de kristna skolornas framtid vid riksdagens frågestund. – Ska inte kristna skolor längre kunna ha andakt? undrade Magnus Oscarsson (KD).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Många passade på att ställa frågor till statsministern vid torsdagens frågestund. Riksdagsledamoten Magnus Oscarsson tog upp frågan om de kristna skolornas framtid i Sverige, och hänvisade till Dagens Sifo-undersökning, som visar att en majoritet av svenska folket vill tillåta kristna förskolor och skolor.

– På en socialdemokratisk kongress för en tid sedan togs ett beslut att ta bort religionen i skolan. Flera kommuner har sagt nej till att Svenska kyrkan ska få starta upp skolor med hänvisning till socialdemokraternas beslut. Nu talar man om att lägga ned skolor runtom i hela landet, sa Oscarsson.

Ingen andakt?

Han frågade statsministern om det nu är så, att kristna skolor inte längre ska kunna ha andakt.

– Många känner ett hot mot religionsfriheten. Hur ska regeringen ta upp kampen mot Europakonventionen, som talar om föräldrars rätt att välja utbildning till sina barn i enlighet med sin religiösa övertygelse? undrade Oscarsson.

"Kan gärna problematisera det hela"

Stefan Löfven betonade i sitt svar att han vid frågestunden framträdde som statsminister, inte partiordförande.

– De regler vi har nu, de har vi. Men jag kan gärna problematisera det hela, och ta upp ett av de områden som jag ser som ett av de stora problemen i svensk skola, sa han.

– När jag växte upp och gick i skolan, då hade vi den ordningen att man gick i skolan tillsammans. Vi lärde känna varandra över samhällsklasser. Man trodde på olika saker – men vi lärde känna varandra och det byggde tillit i samhället.

"Stort problem att skolan drar isär barn"

– I dag har vi en skola som alltmer drar isär. Och det är ett stort problem. Om vissa som tror på en sak ska gå i en skola och en som tror på något annat ska gå i en annan skola - det är inte bra. Jag är övertygad om att Sverige mår bäst när vi möts över gränserna redan som barn, sa Löfven.