Dagen Lokalt

Etiopien: Från Monsieur Anton till Martin Schibbye

"I samband med ett kortare besök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i mitten av september stötte min bror Bengt Hjort och jag av en händelse på en 86-årig etiopisk överste, en veteran som bland annat deltagit i Koreakriget 1951–1953", skriver Per-Martin Hjort.

1 av 2

"När han hörde varifrån vi kom, sken han upp och berättade att just Sverige och svenskar betytt mycket för honom och hans karriär.

Dels refererade han till en major Håkan Håkansson som var chef för det kejserliga gardets kadettskola utanför Addis Abeba 1951-1954, dels till Bibeltrogna Vänners missionär Anton Jönsson, som 1936 då Mussolinis Italien anföll Abessinien (som landet då kallades), tog hand om honom och tusentals barn och ungdomar i flyktinglägret Taita Taveta i södra Kenya.

1941, då engelsmännen befriat Etiopien, kunde flyktingarna återvända till staden Harrar i östra delen av landet, där de nu sattes i ”Flyktingarnas skola” som kom att förestås av ”Monsieur” Anton.

Veteranen mindes också att han under sina år i denna skola, som så småningom fick namnet Haile Selassie School, hade haft två svenska lärare utskickade av svenska staten: Bengt Marklund och Stig Malmquist.

Förbindelserna Etiopien Sverige är vittförgrenade och djupgående och börjar långt tidigare än händelser förknippade med Martin Schibbye och Johan Persson, just nu aktuella med dramafilmen 438 dagar."

Per-Martin Hjort

Fler artiklar för dig