Etiopien: Från Monsieur Anton till Martin Schibbye

"I samband med ett kortare besök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i mitten av september stötte min bror Bengt Hjort och jag av en händelse på en 86-årig etiopisk överste, en veteran som bland annat deltagit i Koreakriget 1951–1953", skriver Per-Martin Hjort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"När han hörde varifrån vi kom, sken han upp och berättade att just Sverige och svenskar betytt mycket för honom och hans karriär.

Dels refererade han till en major Håkan Håkansson som var chef för det kejserliga gardets kadettskola utanför Addis Abeba 1951-1954, dels till Bibeltrogna Vänners missionär Anton Jönsson, som 1936 då Mussolinis Italien anföll Abessinien (som landet då kallades), tog hand om honom och tusentals barn och ungdomar i flyktinglägret Taita Taveta i södra Kenya.

1941, då engelsmännen befriat Etiopien, kunde flyktingarna återvända till staden Harrar i östra delen av landet, där de nu sattes i ”Flyktingarnas skola” som kom att förestås av ”Monsieur” Anton.

Veteranen mindes också att han under sina år i denna skola, som så småningom fick namnet Haile Selassie School, hade haft två svenska lärare utskickade av svenska staten: Bengt Marklund och Stig Malmquist.

Förbindelserna Etiopien Sverige är vittförgrenade och djupgående och börjar långt tidigare än händelser förknippade med Martin Schibbye och Johan Persson, just nu aktuella med dramafilmen 438 dagar."

Per-Martin Hjort

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå