Kjell Lönnå på besök i Jakobsberg

Populär RPG-träff när den välkände körledaren kom på besök.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Redan i mycket god tid kunde man se att folk var på väg till Jakobsbergskyrkan den här dagen. RPG hade sin vanliga eftermiddagssamling och denna gång hade man bjudit in Kjell Lönnå som gäst. Det är nog inte många som inte känner igen namnet. Han har ju i många år varit en av de sångare, körledare och personligheter som i olika program förekommit i våra medier genom åren.

Kjell fångar lätt publiken då han kommer fram. Han berättar om hur han föddes in i en familj inom frikyrkan där mycket var förbjudet. Man skulle till exempel inte röka, inte gå på bio, inte svära och en hel del annat som var förbjudet. Redan tidig i sitt framförande kom han på samma våglängd som publiken, som ofta både log och skrattade igenkännande. Kanske särskilt då han berättade om hur han smög in på biografen på ett sådant sätt att han inte skulle ses av någon. Detta kunde innebära att han inte såg hur en film började eller slutade, han var ju också tvungen att komma ut innan alla andra för att inte bli sedd.

Han hyllade också dåtidens verksamhet i kyrkorna och särskilt med tanke på sången och musiken. Han sa att den verksamheten var dåtidens kommunala musikskola och jämförde med hur situationen är nu. Han menar också att psalmböcker egentligen är fulla av predikningar och vid jämförelser med sång och musiklivet i dag är det ju en väldig skillnad. Det som är lovsång i dag, hade han inte så mycket positivt att säga om. Texterna urvattnade, musiken fattig och det var också så att han tyckte att det handlar om att sjunga en textrad och sedan repetera den väldigt många gånger.

Varför går vi i kyrkan? Frågan ställde han, och menade att han själv hade tre svar.

För det första: För att höra Guds ord. Det måste väl ändå vara det som är viktigast, sa han. Vi ska få höra vad Herren säger och som kan vara till glädje för oss under den kommande veckan.

För det andra: För underhållning. Vi tittar i annonsering vem som ska sjunga, vem som ska predika eller annat som eventuellt ska hända i gudstjänsten, och som kan roa oss, eller ge oss en extra kick i gudstjänsten.

För det tredje: Social gemenskap. Det är viktigt för oss att få träffas, tala med varandra, kanske någon har samma erfarenheter som jag?

Urban Norstedt är ordförande för RPG i Jakobsbergskyrkan. Han säger såhär om besöket som fyllde kyrkan med seniorer:

– En intressant dag med en välkänd och populär musik- och körprofil. Kyrkan var fullsatt.

Kjell är en skicklig underhållare. Han delade på ett lättsamt sätt med sig av sina mångåriga erfarenheter från frikyrka och musikliv. Som han uttryckte det så bör en gudstjänst innehålla såväl Guds ord som underhållning och gemenskap. Allt det fick vi den här dagen. Många seniorer kände också igen sig och roades av hans ibland drastiska beskrivningarna av skillnaderna mellan psalm- och körsång från förr och den modernare lovsången. Tankeväckande, även om man inser att tider och uttryckssätt förändras.

Berne Wilhelmsson

Fakta:

Dokument: Sålda kyrkor
Premium
Premium
Foto: Henrik Montgomery/TT/Szilard Koszticsak