Magiskt möte mellan musiklegendarer

"Var inte rädd, minns du är räddad / Lås ej din dörr, minns du är fri / Släck ej ditt ljus, minns du är lysande".
Denna vistext fanns med när de båda musiklegendarerna Tomas Boström och Peter Sandwall möttes på scenen i Nässjö missionskyrka en torsdagskväll i oktober.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

För oss som var lyckliga nog att finnas på plats, blev det en minnesrik afton, ett möte med personlig beröring av tidlösa texter till utsökt ackompanjemang på flygel.

Tomas Boström är känd för sina träffsäkra texter med motiv från vardagshändelser och förmåga till annorlunda reflexioner. Han är smålänning uppväxt i Ankarsrum.

Peter Sandwall är uppväxt i Nässjö och har varit verksam som körledare, tonsättare. lärare och musikproducent. Han har haft tjänst som musikprofessor i Oslo under de senaste åren. Den som under lång tid haft honom som körledare, känner stor respekt och tacksamhet för hans pedagogik.

Deras samarbete sträcker sig mer än fyrtio år bakåt i tiden. Peter Sandwall producerade 1978 Tomas Boströms första inspelning med namnet ”Kyssen”.

"I dag, sa han, skall du vara med, skall du vara med i mitt paradis".

Under kvällen i Nässjö fick lyssnarna ta del av ett avspänt samtal med humoristiska inslag.

Tomas Boström är självkritisk och säger:

– Jag känner mig missnöjd med skivan "Porträtt", därför att jag säkert sårat många med min ironi. "Peter Pedistal" är till exempel ett försök att beskriva överdrivna beteenden i kyrkans värld.

– Sedan familjen flyttade till Gotland, har det blivit många stränder och mycket natur i mina visor, fortsätter Tomas.

Med i samlingen fanns Elisabet och Staffan Grönte från Aneby, men sommarboende på Gotland sedan lång tid. Vid ett möte tillsammans med dem på Gotland skrevs Tomas Boströms mest kända visa, "Till din blomstrande äng”. Det är inte konstigt att den visan även blev ett extranummer under konserten.

"Får jag hålla din hand / Fårjag kalla dig min / Får jag komma ibland / till din blomstrande äng /där ett frö av förlåtelse bor? (Rader ur "Till din blomstrande äng".)

– Inspelningen av ”Vildhonung" blev ett av våra större projekt, säger Tomas. Den handlar om olika kvinnor i Bibeln och kyrkohistorien. Tänk att mina enkla texter, tolkade av solister som är fullblodsproffs, kunde beröra människor. Under lång tid pågick vår turné genom landet"

– Första visan skrev jag som nioåring, nu har det blivit över tusen.

Tomas säger själv att han känner stolthet över visan ”Via Dolorosa". I den visan finns en personlig beskrivning av utgivande kärlek och långfredagens mysterium.

– Våra vägar kom att skiljas åt och under flera år fanns inte tid för samarbete, säger Tomas Boström. Jag fördjupade mig i läsarsångstraditionen och du förädlade och ”förpetrade" gospelmusiken.

Kjell Olof Bohlin

Bokrecensioner
Kyrkan i förorten
Runt långbordet på pingstförsamlingen Smyrnas språkcafé i Gårdsten tränar man på att forma ord och tankar, att gå från arabiska till svenska. 
Foto: Jonatan Sverker
Foto: Jonatan Sverker