Min mors faster dog 1948 i Jerusalem

Per-Martin Hjort berättar historien om sin släkting som föll offer för dödande gevärskulor bara veckor innan utropandet av staten Israel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

För 70 år sedan, den 25 april 1948, hade sjuksköterskan och kinamissionären Hilda Andersson firat gudstjänst i den anglikanska St-Georgs-katedralen i Jerusalem. Som så många gånger tidigare vandrade hon sedan hemåt till sitt Svenskbo, beläget uppe på Olivbergets sluttning med utsikt över ”Den heliga staden”. Nere i Kidrondalen föll hon emellertid offer för ett antal dödande gevärskulor. Intill idag är det oklart vem som höll i mordvapnet.

Extremt oroligt

1948 var det extremt oroligt i Palestina. Britterna stod i begrepp att överlämna ansvaret till FN, staten Israel skulle inom kort utropas och ett blodigt krig flammade upp. Hilda Andersson har i sin postumt utgivna ”Kampen om det Heliga Landet” skildrat dessa omtumlande dagar på ett sätt som om hon anade vad som snart skulle drabba även henne.

Missionär i Kina

Min mors faster Hilda, född 1888 i Kärråkra utanför Hässleholm, kom tidigt i kontakt med den svenskamerikanska Augustanasynoden, som på den tiden ingick i Svenska kyrkan, arbetade några år i USA och sändes därifrån 1918 till provinsen Henan i Kina. Där verkade hon fram till 1927, då hon tillsammans med andra västerlänningar fick fly på grund av kriget mellan nationalister och kommunister.

Köpte mark på Olivberget

När hon 1924 på väg till Sverige passerade det Heliga landet, passade hon på att på Olivberget köpa ett stycke mark, där hon så småningom lät uppföra en bostad i orientalisk stil med platt tak som hon kallade Svenskbo. Här fann Hilda Andersson nya uppgifter. Araberna i området kom till henne för att få sjukvård, judar som flytt förföljelse fick bo hos henne, brittiska soldater fick vila ut i hennes hem och trädgård. Även många prominenta gäster besökte henne.

Vi besökte Jerusalem

I slutet av april gjorde min fru Gunnel och jag en resa till Jerusalem i samband med sjuttioårsminnet av ”faster Hildas” död. Det hade då förflutit över ett halvt sekel sedan jag senast besökte Jerusalem. Svenskbo låg på den tiden i Jordanien. Utsikten från takterassen kommer jag aldrig att glömma, liksom känslan av att jag befann mig på mark där Jesus vandrat omkring.

Den 24 april 2018 gick vi till fots från den vackra St-Georgs-katedralen som ligger i anslutning till Jerusalems gamla stad genom Kidrondalen bland olivträden uppför Olivbergets solstekta sluttningar till platsen där Svenskbo en gång låg. Idag har man på tomten uppfört en yeshiva kallad Bet Orot. En oförglömlig vandring – nästan på dagen 70 år efter att skotten i dalen satte punkt för ett märkligt människoöde.

Per-Martin Hjort

Den digitala kyrkan