Nya Vallersvikskyrkan invigd – på historisk plats

Ett stenkast från stranden där fem personer döptes år 1848 och sedan bildade Sveriges första fria församling är nu nya Vallersvikskyrkan uppförd. På mark som förvärvades redan år 1908 av dåvarande Svenska baptistsamfundet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det blev en festlig och högtidlig midsommarhelg när nya Vallersvikskyrkan i Frillesås invigdes.

Efter tio års planerande med flera överklaganden så kunde invigningen äga rum.

Drygt 400 besökare kom och firade midsommarafton. Efter midsommartal var det dags för dans kring en vackert smyckad midsommarstång. Nya kyrkan bjöd på öppet hus med servering och det var trångt och trivsamt när alla besökare ville bese hur kyrkan tog sig ut invändigt. Exteriört har man kunnat följa framväxten sedan första spadtaget i september förra året.

Midsommardagen var det invigningsgudstjänst. 500 personer köade för att komma in och få en sittplats.

De första 250 fick plats, det är vad kyrksalen med serveringsdel rymmer. De övriga kunde dock delta genom att plats fanns på den stora altanen som vetter mot väster. Det fina vädret gjorde också att de stora dörrarna kunde ställas på vid gavel.

I gudstjänsten deltog församlingens pastor Anders Westman, barnkör, sångare och musiker. Invigningstalare var Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson.

Vid de efterföljande festligheterna uppvaktades församlingen av bland andra Frillesås och Landa församlingar.

På söndagen var det gudstjänst och återigen var kyrkan fullsatt med 250 deltagare.

Arkitekt har varit Carl-Johan Lindfors och Tofta Snickeriverkstad AB har varit totalentreprenör. Åtskilliga frivilligtimmar har utförts av församlingens medlemmar och vänner.

Byggnad är väl anpassad till omgivningen och närheten till havet. I denna känsliga miljö så har arkitekt Carl-Johan Lindfors verkligen åstadkommit en funktionell byggnad för sitt ändamål. Den rymmer förutom kyrksal även kafeteria, kontor och ungdomslokaler. En stor altan har byggts utmed västersidan varifrån en magnifik utsikt över havet kan njutas.

Jonas Johansson