Love and Hope ångrar inte avbrutet samarbete med Lighthouse foundation

Lighthouse Foundation Nepal har friats från alla anklagelser om korruption och maktmissbruk. Love and Hope står dock fast vid sina anklagelser mot den lokala partnern och ångrar inte att de avbröt samarbetet med dem.
– Verklighet och papper är ofta olika saker, säger Mikael Alfvén, grundare av Love and Hope.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Love and hope har brutit sitt samarbete med organisationen Light house foundation i Nepal, efter att ha anklagat dem för både korruption och maktmissbruk,

Lighthouse har nu granskats av de napelesiska myndigheterna och frias från anklagelserna. 

Mikael Alfvén säger till Dagen att den verklighet som svenska Love and Hope ser, är något annat än det som beskrivs i dokumentet från den nepalesiska regeringen. Efter utredningen frikänns nu den lokala partnern, Ligthouse Foundation Nepal, helt från alla anklagelser om korruption, maktmissbruk med mera. Men Love and Hope har inte ändrat uppfattning om sitt avbrutna ekonomiska stöd till barnhemmen, som hjälper flickor och pojkar bort från barnsexhandel, och ångrar inte sin anmälan.

"Hade aldrig anklagat dem utan grund"

– Vi hade aldrig skrivit det vi gjort utan fakta under, säger Mikael Alfvén. Jag står väldigt lugn och trygg i detta. Mer än någonsin ser jag en vårdslöshet och osundhet i ledarskapet på barnhemmen som är mycket anmärkningsvärd.

Han är försiktig med att gå in på detaljer.

– Lyssnar man inte på den lilla människan, så är det den lilla människan som får stryk. Vi står fast vid vårt beslut, även om vi tar bort 50 procent av det vi hört.

Mikael Alfvén: Bland det mest allvarliga jag sett

Mikael Alfvén uppger att det senast den här veckan har hänt nya saker i relation till Lighthouse Foundation Nepal, som är bland det mest allvarliga han sett under sina 30 år som missionär. Mer än så vill han inte säga när Dagen frågar.

Han ser det som anmärkningsvärt att myndigheterna i Nepal inte har skickat dokumentet om frikännande till Love and Hope, som ju är den anklagande parten i sammanhanget, och som han menar bör kunna få säga sitt. Men han har tagit del av innehållet via andra kanaler.

Samarbetar inte alls med Lighthouse längre

Love and Hope har bedrivit arbete i Nepal sedan 2009. Mikael Alfvén uppger till Dagen att organisationen har människor i landet, även om de inte längre samarbetar med Lighthouse Foundation Nepal.

Organisationen bytte namn till Love and Hope vid årsskiftet med hänvisning till att de också bedriver arbete i Bangladesh, Indien och Sri Lanka, och uppger att namnbytet inte har något att göra med att det ekonomiska stödet till barnhemmen i Nepal har stoppats sedan i november.