Lovisa Öhrman: Den kristna profilen i förskolan är viktig för oss

Flera partier vill förbjuda religiösa inslag i svenska skolor, vilket skulle drabba även de kristna förskolorna. Lovisa och Joseph Öhrman i Mora har valt att placera sin 3,5-åriga dotter Elna på förskolan Slåttet. Det är ett föräldrakooperativ med kristen profil där alla måltider inleds med en bordsbön och där barnen får lyssna på bibelberättelser varje torsdag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera partier vill förbjuda religiösa inslag i svenska skolor, vilket även skulle drabba förskolorna. Dagen skrev nyligen om den kristna förskolan Krubban i Umeå där "Amen" förbjöds av kommunen.

 

– Den kristna profilen är viktig för oss, berättar Lovisa Öhrman.

Hon poängterar samtidigt att det allra viktigaste i valet av förskola var personalen.

– Vi såg direkt att de verkligen älskar barnen.

Familjen Öhrman rör sig i flera kyrkor i Mora och för Elna är bön och bibelläsning på förskolan därmed inte något konstigt.

– Det är hon som brukar påminna oss om att be bordsbön hemma när vi har glömt det, säger Lovisa Öhrman.

"Föräldrarna bestämmer"

Hon konstaterar att barnen, när de blir äldre, självklart måste fatta egna val kring livet och vad de vill tro på. Men medan barnen fortfarande är små är det föräldrarna som bestämmer. Och Lovisa Öhrman säger att hon inte har hört någon kritik mot upplägget på Slåttet från de andra föräldrarna.

– Att be bordsbön och läsa bibelberättelser är ett aktivt val. Men att inte be bordsbön och läsa bibelberättelser är också ett statement.

Svenska kyrkans förskolor har 4 000 barn

Svenska kyrkan har omkring 4 000 barn på sina förskolor runtom i landet. Två av dessa, 4-årige Edvin och 2-åriga Sigrid, går på Kyrkbackens förskola i Brämhult utanför Borås.

– Vi hade kunnat välja en kommunal förskola närmare oss, men valde Kyrkbacken eftersom vi själva är kristna och inte har något emot att våra barn vistas i kristna miljöer. Det är dessutom en lugnare förskola med färre avdelningen, säger barnens mamma Lina Svensson som också berättar att hon tidigare har arbetat på förskolan.

Innan barnen började på Kyrkbacken fick Lina och maken Jonas skriva på ett papper där de förklarade att de hade förstått att det ingick konfessionella inslag såsom bordsbön och bibelberättelser i förskoleverksamheten.

Under våren har det varit en hel del diskussioner om konfessionella förskolor ska få existera. Är det något som även ni har diskuterat på Kyrkbacken?

– Inte bland oss föräldrar. Men jag vet att pedagogerna har pratat mycket om vad de får, och inte får, säga.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar
Böneutrop
Kyrka och politik