M-ledningen vill ha nationellt tiggeriförbud

Moderaterna vill se ett nationellt förbud mot tiggeri.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tiggeri är ett stort problem, hävdar Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på en pressträff, där Moderaterna meddelar att de vill ha ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Jag tycker inte att vi ska normalisera tiggeri i Sverige, vi måste få ett stopp på det och då behövs ett förbud. Då förhindrar man till exempel att tiggeri flyttar mellan kommuner om en kommun skärper reglerna", sade Tobé på pressträffen.

Förra veckan beslutade skånska Vellinge kommun om ett tiggeriförbud på flera platser i kommunen, där Moderaterna har egen majoritet. Tidigare har även Sala kommun i Västmanland beslutat om detsamma. 

Vill bestraffa tiggeri med böter

Tobé erkänner att förslaget inte på något sätt kommer att förbättra situationen för dem som tigger, men att det ändå är nödvändigt i kombination med ökat tryck på ursprungsländer som Rumänien och Bulgarien.

Straffet för att tigga ska enligt Tomas Tobé vara böter men något färdigt lagförslag har inte Moderaterna utan frågan ska utredas.

– Vi ska nu vara väldigt klara över att Moderaterna är partiet för lag och ordning.

Förslaget ingår i ett nytt program för kriminalpolitiken som ska behandlas på Moderaternas stämma i Örebro 12–15 oktober.