M öppnar för att fälla regeringen

Moderaterna öppnar för att fälla regeringen redan i höst om Sverigedemokraterna stödjer en gemensam Alliansbudget, enligt partiledaren Anna Kinberg Batra.– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Moderaterna kan komma att lämna fram en gemensam budget med Alliansen före 2018.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige där det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och där tryggheten sviker många. De kraven möter inte den svaga regeringen Löfven. Det vill vi göra något åt, säger Anna Kinberg Batra.

– Vi ska vara beredda att agera gemensamt med gemensamma budgetförslag.

Moderaterna vill bryta låsningen kring Sverigedemokraterna. Någon budgetförhandling blir däremot inte aktuell med SD, enligt Kinberg Batra.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med SD. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation som vi har. Men vi kommer inte att budgetförhandla med dem.

Sakinnehåll och resultat ska avgöra, framhåller Kinberg Batra.

I vilka frågor det kan bli aktuellt att genomföra förändringar tillsammans med SD anger inte Kinberg Batra. I stället hänvisar hon till vad som ligger för behandling i utskotten.

Anledningen till kursändringen är att utvecklingen går åt fel håll och att partierna inte använder de möjligheter som finns i riksdagen att stoppa regeringens förslag, enligt M-ledaren.