28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

M-politiker i gräl om profeten Mohammed

Hanif Bali (M) får kritik av en partikollega för att han kallar Muhammed för pedofil och krigsherre. Han svarar med att återupprepa sitt påstående.

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har gjort sig känd på Twitter för sin speciella jargong, med högt uppskruvat tonläge, ofta kritiserad för att ligga nära SD:s retorik.

Bland annat har han flera gånger varit vass i sin kritik mot islam, och kallat profeten Muhammed för såväl pedofil som krigsherre.

Till slut var måttet rågat för partikollegan Kahin Ahmed, lokalpolitiker för Moderaterna i Stockholmsförorten Rinkeby/Kista.

– Vad ska jag svara när mina väljare frågar hur jag kan vara med i samma parti som Hanif Bali, undrar han i en debattartikel i Nyheter 24.

Där beskriver han hur väljare i hans område står undrande inför Hanif Balis "kränkningar mot muslimer", och det är bland annat därför han väljer att gå i polemik.

– När jag hörde vad hans sagt kände jag något som jag inte känt på mycket länge: jag skämdes för att vara moderat. Jag trodde jag var med i ett parti som stod upp för de mänskliga rättigheterna, inte ett vars företrädare kränker dem, skriver Kahin Ahmed.

– Han skyr inga medel för att utsätta muslimer för grovt kränkande behandling genom att kalla profeten Mohamed för pedofil.

Står fast vid sin kritik

Hanif Bali verkar ha tagit kritiken med ro. För han är inte direkt ångerfull när han återupprepar sin kritik mot islam, sin vana trogen på Twitter. Han svarar att den religionskritik som han själv framför inte är något brott mot mänskliga rättigheter, och den som anser det "har inget i Moderaterna att göra".

– Ahmed vill ha en ursäkt och jag ska skämmas för att jag påpekat att någon som ligger med en nioåring är en pedofil. Tycker han inte det? svarar Hanif Bali sin partikollega.

I en efterföljande diskussion ber någon om vilken källa han syftar till, eftersom åldern på Muhammeds minderåriga fru är omtvistad.

Hanif Bali hänvisar till en hadith, samt till nutida politik, och undrar om det bara är en slump att Irak sänkt giftasåldern till nio år, eller att Botkyrka kommun vill ha könsseparerade badtider från samma ålder.

– Oerhört långsökt. Jag kan inte säga annat än att detta är klockren islamofobi, svarar hans motdebattör.

Debatten lär fortsätta, exempelvis har en ex-muslim svarat Kahin Ahmed på Nyheter 24 med att den som inte klarar av islamkritik borde flytta till ett annat land.

Tidigare har Hanif Bali fått en tillrättavisning från M:s gruppledare i riksdagen, som kallat hans utspel om profeten Muhammed för "mycket olämpligt".

När Dagen når Hanif Bali via Twitter ställer vi frågan:

Finns det inte en risk att du skrämmer bort muslimer från Moderaterna?

– Varför skulle muslimer i Moderaterna ha synpunkter på min privata syn på religion, svarar Hanif Bali, och när frågan återupprepas:

– Om ateister inte blir bortskrämda från Moderaterna på grund av muslimers kritik mot ateism så borde omvända förhållande ej gälla.

Är själv ateist

Hanif Bali var tidigare migrationspolitisk talesperson för M, men blev bortflyttad från posten då han förra året gick emot partilinjen och röstade ja i riksdagen om att IS begår folkmord.

–  I andra frågor har jag inte haft några problem att rösta med partiet trots att jag kanske inte har hållit med i alla detaljer. Men folkmordserkännandet var av en extremt principiell karaktär, sa Hanif Bali till Dagen efteråt.

– Jag är ateist, men det spelar inte någon roll om man har en religion eller inte, det som pågår är en slakt av människor. Och det måste stoppas.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar